Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 987 til 48 994 av totalt 50 009 spørsmål


#Økologi og atferd

Spørsmål:

navn på magene til fuglene

N.N (19.01.2007)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brunsisik

Er Brunsisik'en vanlig i sør-trønderlag?

K. (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Brunsisiken er vanligst lengst sør i Norge, og den påtreffes jevnlig også i Sør-Trøndelag. I Trøndelag er imidlertid dens slektning gråsisiken langt vanligere. Brunsisik ble inntil for kort tid siden betraktet som en underart av gråsisik, og det er et omdiskutert tema om disse bør betraktes som to arter eller en og samme art.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Økologi og atferd

Livssyklus

1.Hvordan er livssyklusen hos fuglene, hvordan lever de?
2.Hvilken inndeling er det i gruppen fugler?

N.N (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Livssyklusen hos fugler, vil være avhengig av hvilken art det er snakk om. Felles for fuglene er at de legger egg som må ruges en periode før de klekkes. De ruger som oftest ut sine egne egg, men gjøken er et unntak. Denne legger egg i andre arters reir og tar seg ikke av eget avkom. Etter klekking vil avkommet bli passet på av foreldrene til de er i stand til å klare seg selv. Etter hekkingen, vil mange arter trekke bort fra hekkeområdene. De fleste trekker nord-sør (f.eks en del sangere), mens andre beveger seg mer i øst-vest retning, f.eks en del ugler og finkefugler. Andre arter igjen, vil kunne finnes i samme området året rundt (f.eks gråspurv). Fugler er en egen "klasse" i dyreriket. Fuglene er videre inndelt i forskjellige ordener (f.eks. spurvefugler), familier (f.eks. kråkefugler), slekter, arter og underarter.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Fugleforing

Vanligste småfugler i Nord-Norge

Heisann!

Lurte på hva som er de vanligste småfuglene i Nord-Norge? Da tenker jeg aller mest på de som er på brett og spiser fuglemat. Bor i Vesterålen, og ser ofte flere ulike småfugler jeg ikke aner hva heter. Her er mye kjøttmeis, granmeis og løvsanger, og av og til også dompapp.

N.N (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er et litt mer begrenset utvalg av arter man kan forvente å finne på fôringsplasser så langt nord som Vesterålen enn i Sør-Norge. Du har allerede nevnt tre arter som skulle kunne opptre regelmessig. Du nevner også løvsanger, men denne arten vil du nok bare kunne se om våren/sommeren i Vesterålen. Dette er en ekte trekkfugl som drar helt ned til Afrika om høsten. Av noen andre arter du kan være heldig å få på fôringsplassen nevnes: Svarttrost, gråtrost, blåmeis, gråspurv, grønnfink, gråsisik og gulspurv.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sykdom og skader

Skadd undulat

undulaten min mangler noen lange fjær på høyre vinge og blør på brystet. kan den ha gjort dette selv? eller har den skadd seg i buret? den klarer heller ikke å fly nå. blir den bra igjen? den er 5 år gammel. må vi dra til dyrelege med den?

N.N (19.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er normalt at fugler av og til kan mangle noen fjær. Dette kommer av at de skifter fjær (myter) med jevne mellomrom. Det vil etterhvert vokse ut nye vingefjær, men det er sjeldnere at de mister så mange samtidig at de mister flygeevnen. Noen arter kan "sjokkmyte" masse fjær samtidig, men dette er ikke et vanlig fenomen. Det er vanskelig å si hva som har skjedd i forhold til at den blør, men det er mulig den kan ha blitt stresset i buret og således pådratt seg en ytre skade, samt mistet mye fjær. Blødninger skal normalt gro ganske raskt, men hvis dette vedvarer er nok løsningen å kontakte en dyrlege.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Fuglekasser

Rensking

Hei
Er det kvart tredje år eg bør renske og reperere kassene?.
Kasser som er innen for dei spesielle kassene skal dei også renskes kvart tredje år? Dei er villige til å byggje nye reir?

Takk For alle gode svar

Ø.R. (20.01.2007)

Svar:

Hallo,
Alle fuglekasser bør renskes for gamle reirrester og evt. rester etter vepsebol hver vinter. Gamle reir og ekornbol (store kvisthauger i kassa) KAN inneholde lopper, og hvis du renser kassene når det er kaldt på vinteren, reduserer du sjansen for at loppene skal hoppe over på deg. HVIS du får svarte, små fuglelopper på deg, kan de bite, men du blir lett kvitt dem ved å putte klærne i vaskemaskinen og ta en dusj! Fuglene renser ikke reirhullene selv, og kan fylle opp kassene helt med reirmateriale. Hvis det ikke fjernes, synker muligheten for at kassa tas i bruk neste vår.

Roar Solheim (21.01.2007)


#Økologi og atferd

spurvehauk og hønsehauk

hei!!! kan spurvehauk og hønsehauk drepe et ekorn og spise det?

K. (20.01.2007)

Svar:

Hei,
Ekorn er en av de viktige byttedyrene for hønsehauk, spesielt om vinteren. Hogst av gammel barskog kan ha forårsaket nedgang i ekornbestandene og følgelig skapt vanskeligheter for hønsehaukens overlevelse mange steder i eldre barskog. Nær kysten og kulturlandskap kan den finne andre vinterbyttedyr, som f. eks. kråker, skjærer og duer. En spurvehauk hunn kan nok klare å ta et ekorn, men gjør det nok svært sjelden. Spurvehauk hannen vil neppe klare å ta et ekorn, og heller ikke forsøke seg på et så stort bytte (hannen er markert mindre enn hunnen).

Roar Solheim (21.01.2007)


#Økologi og atferd

vinteropphold for ender

på turer rundt sognsvann lurer min kone ofte på hvor endene gjør av seg om vinteren når vannene er tilfrosset - og jeg har lovet å spørre deg ...

P.Ø.A. (19.01.2007)

Svar:

Ender og andre fugler knyttet til åpent vann klarer seg sjeldent hvis ikke de flytter på seg når vannet fryser. Ender på Sognsvann flyr f. eks. ned til Frognerparken eller Akerselva, og hvis det er frosset også der, så vil de trekke ut til åpent vann i fjorden (havvann). De fleste vannfugl (ender, gjess, svaner, rikser, dykkere osv.) trekker lenger sørover om høsten, slik at de oppholder seg lenger sør enn der vannet fryser.

Roar Solheim (20.01.2007)

««første 48 987 - 48 994 av 50 009 siste»»