Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 608 til 39 615 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Stork ved Nebba i Bunnefjorden.
Hei. Jeg har en hytte i skogen ovenfor Nebba i Bunnefjorden. Hytta ligger til en isdam, hvor det i gamle dager ble produsert is. Pga vannet er det et yrende fugleliv. I morges så jeg en kjempestor Stork. Den passerte omkring 10 meter over meg. Dette har jeg ikke sett før og lurer på hvor vanlig det er med Stork i disse traktene?
N.N (10.06.2012)
Svar:
Stork dukker av og btil opp som tilfeldig gjest i Norge. Våtmarksområder er aktuelle steder.
Roar Solheim (15.07.2012)
ukjent stor fugl i skogkanten vår
Hei! I dag kom plutselig to kjempestore fugler "smygende" majestetisk frem i skogkanten ved huset vårt. Klarte dessverre ikke få bilde. De var borte innen vi kom ut. Mulig de hadde med unger..... Så noe bevegelse i lysbrunt i det lave gresset. Første vi tenkte var ""STORK,( pga størrelse ) bare at denne var brungrå med et lyst gulaktig felt bak på hodet/hals.Tror også nebbet var mørkt.Prøver huske om begge hadde dette lyse feltet, men er litt usikker. Vi ble jo helt satt ut over å se denne store fuglen! Stor slags vipp på bakdelen. Lang hals. Har du noe idè om hva vi så?
E.K. (10.06.2012)
Svar:
Kan dere ha hatt besøk av traner?
Roar Solheim (15.07.2012)
ørn
heisann jeg er en fuglefotoentusiast og lurer på hvor det befinner seg havørn/kongeørn i og rundt bergensområdet, eventuelt i hordaland generelt.
Hvor er det størst sjanse å få sett noe?
A.M.E. (10.06.2012)
Svar:
Her må du søke kontakt med lokalkjente personer.
Roar Solheim (15.07.2012)
Kvinand
Jeg hadde et innlegg her på denne siden tidligere , der jeg skrev om ender som uteblir. Har 4 kasser til kvin/laksand . De ble satt opp for 4 år siden , men først i fjor ble 2 av dem tatt i bruk av nettopp kvinand. Derfor så jeg med forventning frem til at endene kom tilbake i år , kanskje at til og med alle 4 kasser ble benyttet. Jeg skrev i mitt tidligere innlegg at jeg til nå ikke hadde observert noen ender i år. Men i dag , 11 juni, tenkte jeg at jeg måtte ta en runde og sjekke kassene likevel . Stor ble min overraskelse da jeg fant 3 egg i den ene kassen , og hele 13 egg i den andre . Så kun to av kassene er i bruk også i år . Kan det være noe i at kassene er satt opp for tett ? Det er vel en avstand på mellom 40-50 meter dem . 13 egg er vel i overkant av det normale for en kvinand ? 7 egg i hver av de 2 kassene i fjor. Med fuglehilsen fra Per Beverfjord , Tingvoll
N.N (11.06.2012)
Svar:
Kvinender driver med reirparasittisme i stor stil, dvs at hunnene verper i hverandres reir. I enkelte tilfeller kan det bli 20-30 egg i en og samme kassa, og da kan det ende med at ingen vil legge seg på og ruge.
Roar Solheim (15.07.2012)
Brødrene mine har tatt fuglunge...
Heihei... brødrene mine er noen slemme unger som har tatt masse av egg, og en nyfødt fuglunge. De har allerede hatt fuglungen i 2 dager, jeg hjelper dem med og mate den og holder den varm. hvilken temperatur skal fuglungen varmes i, og hvor mye mat skal den ha om dagen? tror du dem har noen sjangs for og overleve?
M. (13.06.2012)
Svar:
Desverre, nei, jeg tror det er liten sjanse for å klare å fostre opp en fugleunge på denne måten.
Roar Solheim (15.07.2012)
Hvor ble kvinandungene av?
Vi flyttet en uglekasse (hult trestokk) ned til Oslofjorden med åpningen ca 10m fra strandkanten.Ca 4m ned. Første året fylte en kjøttmeis opp med mose og hekket. Nå på 3. året kom det egg med "dyne". Endelig kvinand, tror vi. Neste kontroll viste tydelig forlatt reir. Ikke herjing av predator. Men hvor ble det av kyllingene, som har hoppet ut? Kan de være gjømt i vegetasjonen lenge? For vi har ikke sett hverken foreldre eller unger i strandkanten. Vi har jo sett at gravand i området har gjømt små unger inn i en molo her. Det samme med stokkand innimellom. Vi frykter at kråker/måker kan ha forsynt seg av den dalende nonstopp.
A.E. (29.06.2012)
Svar:
Det KAN ha vært mår i kassa som har spist opp/fraktet ut eggene FØR de klekket. Ellers kan mor ha tatt med seg ungene og svømt unna uten at dere har sett dem.
Roar Solheim (15.07.2012)
Oransje fugl.
Jeg var oppe i Tryselknuts fjellverden i fjor våres og plutselig fikk jeg besøk av en mellomstor fugl som jeg ikke har sett før. Den var oransje med smalt langt sort nebb som var litt bøyd på tuppen. Vingene var svakt stripet i brunt nederstog sorte ben som var litt lenger enn en vanlig liten fugl.Dette har jeg søkt etter på nettet og ikke blitt noe klokere. Kan du hjelpe meg?
E.G. (02.07.2012)
Svar:
Sjekk om du kan ha sett en hærfugl, beskrivelsen kan passe på denne arten. Den er ikke vanlig, men ses hvert år flere steder i Norge.
Roar Solheim (15.07.2012)
Forlatte gråspurvunger.
Hei. Jeg har på hytta i Sverige hatt et fuglereir med fem små nøster. Da vi kom tilbake etter en uke hjemme i Norge har noen til vårt sjokk stengt døren slik at fuglmor og fugledrap har blitt stengt ute fra barna sine. Så da jeg åpnet opp igjen var ungene helt utmagret og nesten frosset til døde. Speidet et døgn for å se om foreldrene kom tilbake, men det er ingen tegn til dem. Jeg har tatt dem med meg inn og gitt dem varme og den pleie jeg klarer, men to har dødd for meg. Hva gjør jeg i denne situasjonen?
N.N (30.06.2012)
Svar:
Ikke enkelt. En kan forsøke å fore slike unger selv, men som regel kan det dessverre gå galt fordi en ikke klarer å fore dem like ofte som foreldrene gjør.
Roar Solheim (15.07.2012)