Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 50 135 til 50 142 av totalt 50 240 spørsmål


Fa.. Skjæra

Heisan.

Nå fremstår jeg sikkert som en som hater alt som flyr, men det er ikke tilfelle, men jeg er nødt til å få bukt med mitt problem på den ene eller andre måten og hva er da lurest å gjøre, jo, spørre en som kanskje vet.
Jeg bor i ett nabolag med enormt mange skjærer og en del duer. Disse legger igjen dritten sin over alt, vi kan vaske vinduer og utemøbler flere ganger om dagen og flere dager i uken. Dette er så ille at om vi ikke finner på noe som virker så er vi nødt til å ta frem salongrifla. Håper du kan hjelpe meg.

Desperat

M.H. (13.07.2005)

Svar:

Du må nok holde rifla di i ro. Det er som du helt sikkert vet ulovlig å bruke våpen i tettbebyggelse. Det er også ulovlig å forstyrre fugler i hekketiden. Hva du kan gjøre? Vel, du kan for eksempel ta kontakt med kommunen din og fortelle om problemet. Et annet alternativ er å begrense tilgangen på mat for disse artene. Passe på at søppelkassa alltid er godt lukket, og at duene ikke fores i nærheten. Dette er sikkert ting som ikke står i din makt å kontrollere i et helt nabolag, men tilgjengeligheten av mat er roten til mye av fuglenes opptreden i et område. Du kan også gjøre de ulike artenes sitteplasser uegnet for å sitte på. Duene like å sitte på gavler og vinduskarmer. Sett opp duesperrer (finnes på byggvareforretninger) rundt vinduene, og slå sammen hagemøblene når du ikke bruker de.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


er svaner livstidpartnere?

I fjor sommer fant vi en død svane på en liten strand, ikke langt fra her vi bor. Og i år ser vi stadig en enslig svane på den samme stranda, og i sjøen like utenfor - den liksom kretser i område, og er alltid alene, ser liksom litt ustelt ut også. Kan det være partneren til den vi fant død i fjor?

A.H. (12.07.2005)

Svar:

Det er nok godt mulig ja. Svanene blir omtalt som monogame og trofaste gjennom hele livet, noe som i og for seg er riktig. Om en av partene dør, kan den andre finne seg en ny make.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


Kattugleunger

Hei, jeg lurte på om alle ungene i et kull hopper ut av kassen samme dag? Eller om minstemann blir litt lengte enn sine større søsken?
Jeg har en kasse der det i år var to unger, men ved siste kontroll var det bare en. Og et kjepe leven av trost og faggspett borti skogkanten.

Carsten

C.L. (12.07.2005)

Svar:

Uglene klekker til forskjellig tidspunkt, noe som gjør at noen av ungene blir utviklet tidligere enn andre. Derfor vil nok også hoppetidspunktet variere noe. De ungene som hopper ut først kan både bruke kassa som overnattingsplass de første dagene, eller de sitter i trærne i nærheten. De senest utviklete ungene vil ofte bukke under om ikke næringstilgangen er bra nok.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


Hvor lenge er hannen inne i fuglekassa når han mater hoa?

Hei, jeg skulle gå bak huset for ¨å henge klær, da så jeg på kassa, og så rundt meg, der var kjøtmeis hann som plystret en rar lyd jeg gikk unna. S¨gikk jeg ved veggen noen meter unna, da så jeg den fløy inn i kassa, jeg har en hoa som ruger, men vet ikke når hun begynte med å ruge. Hannen skulle sikkert mate hoa. Men jeg syns han var ganske lenge inne, hvor lenge pleier de å være inne i kassa. Og om natta er både hannen og hunnen inne å sover i kassa? Jeg har ei katt som ligger under kasa, jeg tar han bort noen ganger, fordi hans skjønner at det er noe der, i dag så jeg at det lå noen små gråe fjær på bakken. Jeg vet ikke helt når jeg skal se oppi, for jeg vet jo ikke når de er ferdig emd å ruge.. jeg vil gjerne se eggene. Hvordan kan jeg få sett eggene når jeg ikke vet når hun slutter å ruge? Hilsen Marie

M.M. (01.07.2005)

Svar:

Oppholdstiden til hannen kan nok variere. Hannen ligger også litt på egga, men det er hunnen som står for det meste av rugingen. Det skulle nok gå bra om du titter oppi kassa en gang for å se egga, men prøv å gjør det så hurtig som mulig så forstyrrelsen blir liten. Hunnen kan riktignok ligge på eggene når du er oppi der, og vil da frese mot deg.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


alder på svaler, f.eks. tårnsvaler el. låvesvaler

I 23 år har vi hatt svaler under takskjegget, de kommer trofast hver sommer, i år riktignok litt senere enn vanlig.
Vi skjønner jo at det ikke kan være de samme svalene, men stadig nye etterkommere. Lurer likevel på hvor gamle svaler kan bli - finner ikke temaet i fuglebøker vi har lest.

N.N (03.07.2005)

Svar:

Tårnsvaler, eller tårnseiler som den heter, kan bli eldre enn låvesvaler. Det er registrert seilere som har blitt over ti år, men normalt blir de ikke mer enn noen få år.

Frode Falkenberg (11.07.2005)


alder på svaler

Lurer på hvor gammel svaler kan bli, da jeg ikke finner det i vanlige fuglebøker/oppslagsverk.

P.E. (10.07.2005)

Svar:

I Nord-Amerika er rekorden for ei låvesvale hele åtte år. Normalt blir de ikke mer enn to-tre år gamle.

Frode Falkenberg (11.07.2005)


Rosenfink og bøksanger

Hei, takk for fin tjeneste. Hvor utbredt er bøksanger og rosenfink i norge?? Finnes de i møre og romsdal også?? Og hvor vanlig er gulsangeren i forhold til gransanger feks??
mvh

K.T.H. (06.07.2005)

Svar:

Bøksangeren finnes i store deler av Sør-Norge, spesielt der det er høystammet løvskog. Den er riktignok mer fåtallig i noen av fylkene på NV-landet, inkludert Møre og Romsdal.

Rosenfinken er mest tallrik på Sørlandet og Østlandet. Arten har ekspandert gjennom en årrekke og har nå etablert seg i områdene rundt Trondheimsfjorden. Den hekker muligens også i Møre og Romsdal, men er i så fall meget fåtallig.

Gransangeren er mer tallrik enn gulsangeren i Norge. I noen habitater kan nok gulsangeren være vanligst.

Frode Falkenberg (07.07.2005)


kjøttmeis

det var en igjen, død, i riktige farger og størrelse, når de andre fikk og oppdaget friheten? Hva kan det komme av, lurer vi på - kanskje for mange egg, 9 stk. ?

N.N (04.07.2005)

Svar:

Det er ikke uvanlig at et eller to egg ikke klekker, eller at en unge dør i reiret. Det er stor konkurranse mellom ungene i kassa, og det gjelder det å være på hugget når foreldrene kommer med mat. Vanligvis er det de sist klekte ungene som dør før de flyger ut.

Frode Falkenberg (06.07.2005)

««første 50 135 - 50 142 av 50 240 siste»»