Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 678 til 39 685 av totalt 50 371 spørsmål «forrige neste»
Fugler og Skremmende Lyder
Finnes det fløyter eller lyder som kan skremme fugler bort fra eiendommen din, jeg som spør er fjorten år, og skal skrive en oppg. om fugler på skolen, og er det jort noen undersøkelser på dette feltet med fugler og "skremsel"
V.G. (30.08.2012)
Svar:
Jeg kjenner ikke til noen slike fløytelyder som kan ha en skremmende effekt på fugl. Ved fiskeoppdrettsanlegg bruker de enten kanonsmell eller oppblåsbare menneskefigurer som av og til spretter opp med kraftige lyder. Problemet med de aller fleste slike skremme-effekter er at mange fugler raskt lærer at de ikke er farlige.
Roar Solheim (30.08.2012)
Rovfugl
Dette bildet er tatt over Romeriksåsen for noen dager siden. Bare en silhuett dessverre, men går det an å identifisere hvilken art?
N.N (30.08.2012)
Svar:
Bildet er tatt i så kraftig motlys at det ikke er mulig å se noen fargekarakterer på denne fuglen. Silhuetten minner mest om silhuetten fra en sivhauk, så jeg mistenker at det er denne arten du har sett.
Roar Solheim (30.08.2012)
Aftenfalk?
Hei. er aftenfalken sjelden og er dene her i nor Norge?
J. (26.08.2012)
Svar:
Aftenfalk opptrer bare som en sjelden sommergjest i Norge.
Roar Solheim (30.08.2012)
MÅKE TRAMPING
Jeg har som en annen alltid lurt på hvorfor måker og andre tramper iherdig på bakken,ser at svaret er at de vil skremme frem marken.jeg lurer på om det og kan være at de mykgjør bakken for lettere kjenne hvor marken er og letter kan se dens bevegelser i jorda.En annen teori jeg har er at trampingen gir signaler ned i jorden som gjør markene nysgjerrige.Har alsri sett en skremt mark før! så jeg tviler på om det er rett???
H.P. (27.08.2012)
Svar:
Måkenes tramping i grunnt vann har helt klart en sammenheng med matsøk, men hvorvidt de lokker eller skremmer opp smådyr, eller gjør det lettere å kjenne hvor de er, vet jeg ikke om noen har undersøkt. Det viktigste er at metoden fungerer, og at den er knyttet til matsøk.
Roar Solheim (30.08.2012)
Mating av svaner
Hei jeg bor ved sjøen i Rogaland/Røyksund og har en nabo som mater svaner hver dag hele året. Det er nå tilsammen 40-50 svaner. I nærheten er en strand hvor disse svanene ofte er og til tider kan de være veldig hissige. De har angrepet unger osv. jeg synes det er greit å mate svaner og fulg på vinterstid dersom det er mangel på mat,men det blir bare flere og flere svaner der vi bor. Jeg synes også det er uhygenisk/ekkelt med så mange svaner som bæsjer så pass mye der ungene skal bade.. Bør ikke fuglene klare seg selv om våren/sommeren ?? De er vakre men føler at her begynner det å bli et problem med så mange svaner. - Og flere vil det vel bli....
A. (29.08.2012)
Svar:
Når dette kan oppleves som et problem i et bolig- eller friluftsområde, så er dette egentlig en sak som bør løses ved å kontakte lokale myndigheter - mattilsyn, kommunelege, viltforvalter osv. Det kan hende at man her må lage regler som forbyr mating akkurat der det er til sjenanse for andre mennesker, og heller søke å finne plasser hvor svanene KANSKJE kan mates uten at de sjenerer andre mennesker. En løsning bør det være mulig å finne. Svaner er i utgangspunktet ville fugler som kan klare seg selv, og de er derfor ikke avhengige av slik foring. Noen liker nærkontakten med fuglene, og i dette tilfellet bør en forsøke å finne kompromisser som tilgodeser alle. Hvis det er helt umulig, bør nok svanene overlates til seg selv uten foring.
Roar Solheim (30.08.2012)
solsikkekjærner
Hei! Vi mater småfuglene + flere Ringduer på vår veranda, med solsikkekjærner uten skall. Dette faller i smak, da de "spiser oss ut av huset" på en blunk.
Dette blir efterhånden ganske dyrt, og jeg lurer på om noen vet hvor man kan få kjøpt slikt i større kvanta? Har forsøkt å ringe bl.a. til Mølleren uten hell.
A.E. (28.08.2012)
Svar:
Dessverre, jeg vet ikke om slikt fås i større kvanta. Jeg ville anbefale å gå over til fuglefor som ikke er så eksklusivt. Meiseboller, jordnøtter og kanskje vanlige solsikkefrø er mer enn bra nok for de fleste.
Roar Solheim (30.08.2012)
Skadet måseunge
Hei!
Jeg har funnet en måseunge som har skadet foten sin og ser litt pjusk ut. Den kan ikke stå på den ene foten og ligger mye i ro, men den kan fly. Den har tidligere blitt plaget av flere kråker, så jeg lurer på om man bør prøve å redde den ved å f.eks. ta den hjem, gi den vann og mat for å se om den kommer seg? Eller er det bedre å la naturen gå sin gang/evt. ta kontakt med vetrinær?
T. (24.08.2012)
Svar:
Hvis den klarer å fly, så er det vanligvis best å la den være ute i naturen og klare seg selv. Men hvis den lar seg fange inn, er den trolig såpass forkommen at den nok bør pleies en tid.
Roar Solheim (30.08.2012)
Stokkand
hvorfor spiser stokkendene unge vannplanter, frø, bær, insekter, snegler, ormer og andre insekter?
H. (29.08.2012)
Svar:
Alle fugler spiser NOE fordi de er sulte. Spørsmålet ditt er således ikke helt enkelt å besvare. Ulike arter har utviklet seg til å spise ulike fødetyper, og stokkendene spiser både vegetasjon og småkryp.
Roar Solheim (30.08.2012)