Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 048 til 39 055 av totalt 49 949 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brunsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilde av denne fuglen i juli. Er det en brunsisk, kanskje?

N.N (21.10.2012)

Svar:

Det er en gråsisik. Komplekset med brunsisik er noe uklart, og jeg tror systematrikerne nå har forlatt denne oppsplittingen. Gråsisik hann bør derfor være tilstrekkelig.

Roar Solheim (22.10.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

løvsanger

Bilde vedlagt spørsmålet

hvilken fugl er dette, fløy inn i stuevindue.
fundsted misje i fjell komune

J. (22.10.2012)

Svar:

Dette er en fuglekonge, en hann på grunn av det orange i den gule hode"kronen".

Roar Solheim (22.10.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hva dette er for slags fugl.
Bildet ble tatt for en uke siden ombord på et skip i Stillehavet.

F.H. (22.10.2012)

Svar:

Dette er en bjørkefink.

Roar Solheim (22.10.2012)


#Diverse

Fjellrype og lirype

I naturfagsboka vår står det at fjellrype og lirype er to forskjellige arter, og at i de områdene de lever sammen vil de vanligvis ikke få avkom med hverandre. Men kan disse to fugleartene få fruktbare avkom med hverandre, selv om de regnes som ulike arter?

A. (21.10.2012)

Svar:

Mange ulike fuglearter KAN faktisk i sjeldne tilfeller krysse seg med hverandre og få avkom. Slike hybrider kan også være fuktbare, men de har vanligvis lavere fertilitet enn avkom innen arten (dvs de får selv færre unger enn avkom innen samme art). På denne måten er slike kryssninger ikke noe som evolusjonen bringer videre. Kryssninger er ikke uvanlig innen hønsefugler og innen andefugler.

Roar Solheim (21.10.2012)


#Sykdom og skader

En gjest hos undulaten vår i natt.

Hei:) Jeg jaget en katt som jaktet rundt på tomten vår i dag. Den tok for seg en fugl,men kun på avstand,altså sirkulering rundt. Fuglen viste ingen tegn på å lette,selv om jeg prøvde å se litt nærmere på den. Den endte opp uti et buskas,så da tenkte jeg det var greit å la den være. Jeg la fort merke til at det var en hunnstær,da vi har hatt et hekkepar i kasse tidligere. ( Untatt i år,uvisst hvorfor. De startet,men ble plutselig borte) så senere hørte jeg våre grantrebeboere,nemlig skjærene,startet å skulle ta stakkaren og den skrek så hjerteskjærende at jeg gikk ut og jagde flokken,og plukket opp stæren. Sliten,men tydelig uskadd. Vi har et kjempestort bur,siden vi har en enslig undulat. Så..blir stæren vår vintergjest i år,eller skal vi se om den flyr om et par dager? Fjærdrakta ser hel og fin ut,ser ikke noe utøy,skjønner ikke helt hvorfor den ikke flyr.

L.S.M.B. (21.10.2012)

Svar:

Vanskelig å si hva som er galt med stæren - den KAN ha fått hjernerystelse ved kollisjon med et vindu. Sett den i et bur (men ikke sammen med en undulat - det er ikke sikkert DEt går bra), og la den sitte 1-2 dager. Gi den vann og mat (prøv med findelte kakesmuler, litt syltetøy eller bær hvis du har noen. Moste epler kan kanskje også gå). Hvis den da kommer seg, bør du slippe den slik at den selv kan fly til vinteroppholdssted.

Roar Solheim (21.10.2012)


#Diverse

Bestemmelser for pnfotografere fredet havørn ?

Har man lov til å fotografere fredet fugler eks havørna på reir ? Det har vært mye diskusjoner om dette men har ikke klart å funnet regler på dette .
Er det noen bestemmelser for hvilken avstander man skal være på?

M.L. (21.10.2012)

Svar:

Dette er et typisk vanskelig spørsmål, fordi det ikke er gitt noen absolutte regler i slike sammenhenger, annet enn at det er forbudt å forstyrre fugler og pattedyrs reir og yngleplasser. Dermed ender dette opp som et skjønns-spørsmål, hvor det gjelder å utvise størst mulig forsiktighet for å unngå forstyrrelse. Ved fotografering av enhver fugleart betyr det at den som skal fotografere må ha mye kunnskap om den aktuelle fuglearten.

Roar Solheim (21.10.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måke med lyst nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en gråmåke med svært lyst nebb?

N.N (20.10.2012)

Svar:

Mest sannsynlig så er det nok det, ja. Bildet er i dårligste laget for vurdering.

Roar Solheim (21.10.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Vi fant en fugl på størrelse med en liten trost,i en liten "hule" på bakken. Den er lysebrun over ryggen, med lyst, spraglete bryst. Så hodet dårlig, men den så ut til å ha et litt spisst nebb. Nå er det sen oktober, og vi lurer på hvorfor denne fuglen sitter på bakken i jordekanten, riktignok beskytte av løvverk og flate steiner. Den så ut til å ha holdt til der en stund.

N.N (20.10.2012)

Svar:

Trenger et foto for å kunne si hva dette kan ha vært.

Roar Solheim (21.10.2012)

««første 39 048 - 39 055 av 49 949 siste»»