Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 447 til 39 454 av totalt 50 356 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt 29. mars i Johannesburg i år.
Lurer på hva slags fugl dette er?

N.N (24.10.2012)

Svar:

Dette er en brillefugl (Zosterops sp.). Det finnes en del arter å velge blant, men jeg tror at det er kappbrillefugl eller gulbrillefugl. Du finner en oversikt over brillefuglene på http://birdlife.no/fuglekunnskap/navn/index.php?name=Zosterops+&submit=S%C3%B8k

Frode Falkenberg (25.10.2012)


#Økologi og atferd

Sidensvans

Hei!

Hvorfor er det først og fremst nå i oktober/november man ser sidensvans?

Overvintrer de i sørnorge?

N.N (24.10.2012)

Svar:

Det skyldes at sidensvansene hekker lenger mot nord, i nordlige barskogsområder. Om høsten skifter de fra insekter til bærdiett, og da flyr de sørover på jakt etter frukt og bær. Hvis det er mye rognebær og andre bær, kan sidensvansene holde seg i et område lenge. Er det lite bær, flyr de videre mot sør. De kan i enkelte år ende opp helt sør i Europa før de flyr nordover igjen.

Roar Solheim (24.10.2012)


#Fugleforing

Svart solsikkefrø

Vi har ett foringsbrett hvor det hovedsaklig blir foret med solsikkefrø. Sist vinter og også nå har vi kjøpt solsikkefrø som er mye mørkere enn tidligere. Dette har vi hørt inneholder mye olje og er skadelig for fuglene. Stemmer det?

J.N.7.F. (24.10.2012)

Svar:

Sorte solsikkefrø er mer oljeholdige, men du kan også fore med disse. Vi har tidligere fått informasjon om at de store, sorte og hvite frøene er mer gunstige (mer fettholdige), mens det fra England har kommet informasjon om at de sorte kan være best (!). Hvis fuglene spiser dem, så tror jeg du bare kan legge ut sorte frø, det skader i alle fall ikke fuglene.

Roar Solheim (24.10.2012)


#Økologi og atferd

Fuglers øyelokk

Fugler har jo to øyelokk(tenker ikke på blinkhinnen!), akkurat somn mennesker. Men de blunker oppover. Det er altså det nedre øyelokket som beveger seg oppover og dekker øyet når fuglen blunker, ikke det øvre som beveger seg nedover som hos mennesker. Vet vi noe om hvorfor det er slik?

A. (24.10.2012)

Svar:

Nei. Det kan være så enkelt at det finnes to fysiske muligheter for å dekke et øye med øyelokk, enten ovenfra og ned, eller nedenfra og opp, og at fuglenes forfedre endte opp med den sistnevnte løsningen, mens pattedyr valgte den andre.

Roar Solheim (24.10.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hva slags fugl dette er? Bildet er tatt på solliplass i Oslo. Det ser jo ut som en skjære med fargrik stjert.

L. (23.10.2012)

Svar:

Det ER en skjære, og stjerten HAR slike farger som skinner stålblågrønt i lyset.

Roar Solheim (24.10.2012)


#Diverse

kan fugler få for mye mat?

har nettop fått meg en blåkinnet conure. skikkelig søt liten tass. som har en skikkelig stor apetitt for epler. bare lurer på om de kan få for mye mat bli tjukk eller få sykdommer ved å spise for mye.

E. (23.10.2012)

Svar:

Burfugler kan absolutt overfores slik at de får fedmeproblemer. Derfor bør du rådføre deg med burfuglfolk om dette.

Roar Solheim (23.10.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær 2

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Ref gårsdagens spørsmål og svar. Fant i dag nye fjær som likner gårsdagens i fargene, men har "omvendt" mønster og er noe mindre (5,5 - 6,5 cm). Er det mulig å si om de er fra samme type fugl eller om det må være to ulike? Vet det er mye Liryper i fjellet her om det er en mulighet.
Dagens fjær lå sammen med en samling ekskrementer som var lyst brune og rundt avlange med rette ender (kanskje et par cm lange og 3 mm i diameter?). Er det fuglen som har gjort fra seg eller har den blitt mat for en annen tro?
Bildet viser gårsdagens fjær sammen med dagens.

Takk for tålmodige svar på mine spørsmål :)

K.E. (23.10.2012)

Svar:

Forrige svar var feil. Dette er alle fjær fra lirype! Den lyse er fra undersiden, mens de mørke er fjær fra ryggen.

Roar Solheim (23.10.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær fra hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Lurer på hvilken fugl denne fjæren stammer fra. Funnet 22/10 i fjellet nær Tempelseter (Norefjell). Den er ca 8 cm lang fra rot til tupp. Har lurt på Trost?
Fargen på bildet er litt mørk - bakgrunnen er et vanlig hvitt A4-ark.

K.E. (22.10.2012)

Svar:

Dette ser ut til å kunne være en fjær fra ei røy. I alle fall er det en hønsefugl kroppsfjær.

Roar Solheim (23.10.2012)

««første 39 447 - 39 454 av 50 356 siste»»