Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 325 til 39 332 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
Sammetshätta?
Trodde det var min förste svarthätta. Enligt min "Europas fåglar" är det en sammetshätta. Hustrun pekade den direkt ut på bilden --- hon är icke-ornitolog. Hela huvudet är svart. Honan brunare. Var där igår fredag. Grevlingveien 49, 3029 Drammen. Husets NV hörn. Ses ibland i rips-busken. Fuglevakta föreslog svartstrupe. Absolut ikke. Obsavstånd 4 m. Mycket förundrad ...
Jag är generellt dålig på sångare och vadare. Kan rovfåglar ganska bra. Tog KÖ på lätet i somras.
Om detta är intressant att kolla så är vi borta i helgen. Sätt en expert på min trapp!
C.G. (29.09.2012)
Svar:
Synes at dette stemmer ganske bra med en hann og hunn av munk (svarthätta).
Morten Ree (07.11.2012)
Sidensvans mysterium
Hei!
Jeg har nå vært sørgelig vitne til en ny død sidensvans daglig i en uke snart! Av en eller annen grunn er det kun denne arten som flyr ned vinduet vårt og dør momentant. Det er svært trist å oppleve dette på daglig basis. Er det noen grunn til at denne arten er så dårlig på å se hva som er vinduer og ikke?
C.A. (07.11.2012)
Svar:
Det tror jeg ikke noen kan svare på, dessverre. Det eneste som kan gjøre sidensvans mer utsatt for vinduer enn andre, er at de nå på høsten ofte flyr ned i hager til bærbusker for å spise, og da flyr mer inne mellom hus og vinduer enn mange andre fugler. Men det er ikke noe annet ved sidensvansens bygning eller biologi som skulle tilsi at de har større tendens til å fly mot vinduer enn andre arter.
Roar Solheim (07.11.2012)
Ender
Hei, jeg lurte på hva det er som gjør at ender kan være i isvann uten at de fryser?
L. (06.11.2012)
Svar:
Fuglene har et varmevekslingssystem når blodet går ned til beina. Kaldt blod fra føttene varmes opp av blodårer fra kroppen med varmt blod. Blodet som går ned i føttene kjøles da ned, og fuglen får ikke et stort varmetap gjennom føttene. Likevel ser en at de opplever at det er kaldt på beina, for i kaldt vintervær trekker gjerne ender og svaner føttene opp i fjærdrakten når de ligger på isen.
Roar Solheim (06.11.2012)
Delfia kokosfett
Tenkte å kjøpe delfia matfett til fuglene, men nå står det herdet kokosolje på pakken. Er det ok for fuglene? Jeg har brukt natur smult til nå og den er meget populær, men nokså dyr.
M.M.E. (06.11.2012)
Svar:
Det er nok helt OK dersom fuglene vil spise det, og det tror jeg de vil.
Roar Solheim (06.11.2012)
Svaneunger
Bor ved vannet, og har ofte besøk av svanepar. Har oppdaget at det er 2 unger uten foreldre her. Ser de er mye mindre enn unger som har foreldrene sine. De blir konstant jaget av de andre parene, og er en enslig svane her som er ekstremt aggressiv mot de. Har de noe sjangs til å overleve vinteren?? Er det evnt noe jeg kan gjøre for å hjelpe de??
N.N (06.11.2012)
Svar:
Vanskelig å vite om de klarer seg. Det kan f. eks. avhenge av hvor streng vinteren blir. Foring fra mennesker kan være en hjelp for disse to.
Roar Solheim (06.11.2012)
tistelfrø
Går det an å kjøpe tistelfrø til stilitsen.
M.W. (06.11.2012)
Svar:
Sannsynligvis ikke - har aldri hørt om noen som har det. Da må du kanskje plukke frøkapsler selv tidlig på høsten.
Roar Solheim (06.11.2012)
Er dette en ungfugl og hvilket kjønn?
Dette bildet av en dvergfalk tok jeg på Søre Sundtjønnhaugen i Murudalen i Sel Kommune den 18.7.11. Er det en ungfugl, og hvilket kjønn er det??
A.H. (06.11.2012)
Svar:
Ja, dette er en ungfugl, men jeg kan ikke se forskjell på kjønn hos ungfugler av dvergfalk.
Roar Solheim (06.11.2012)
Irriterende spettmeis
Har observert ei spettmeis som bruker å tømme hele fuglebrettet for frø. Den hiver ut all frø som ligg da fram til det er helt tom. Andre fugler får ikke lov å hente frø da mens spettmeisen er i gang. Vanlig?
J.M. (06.11.2012)
Svar:
Ja, dessverre! Spettmeisene kan kaste ut mange frø før den finner de den er interessert i å ta med seg for å lagre dem.
Roar Solheim (06.11.2012)