Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 309 til 39 316 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
konglebit
hvor mye veier en konglebit
H. (12.11.2012)
Svar:
En konglebit veier ca. 55 gram.
Morten Ree (13.11.2012)
Hvilken Ugle?
Hei!
Jeg så denne ved gardermoen, ganske svær ugle. Men det ble dårlige bilder så vanskelig å identifisere, men jeg vet ikke om dere kanskje klarer å se hvilken ugle det er?
På forhånd takk for hjelpen! :) mvh Martin
M. (12.11.2012)
Svar:
Mest sannsynlig en kattugle. Hele profilen samt stedet du så den tyder på det.
Se bilder og les mer om kattugle her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5750&vis=Morten Ree (12.11.2012)
Grønne fuglar
I Kew Gardens i London 5.11. såg me eit par fuglar som kom seilande lågt under trea. Me såg dei frå sida/ovanfrå, og dei såg einsfarga grønne ut. Ein skimrande (kan vera frå solskinnet) mellomgrønn farge. Me ville gjerne veta kva for fugl det var.
Mvh
A.M.L. (10.11.2012)
Svar:
Du har nok truffet på papegøyen halsbåndparakitt. Den finnes normalt i Sør-Amerika, men rømte fugler har etablert populasjoner blant annet i London. Les mer på http://no.wikipedia.org/wiki/Halsb%C3%A5ndparakitt
Frode Falkenberg (12.11.2012)
Sidensvans
Hei.
Oppdaget i dag en sidensvans i hagen like ved foringsplassen. Dette er første gang vi har hatt besøk av denne arten. Luere på om det er vanlig på denne kanten av landet? Vi bor i Sola kommune i Rogaland.
Vennlig hilsen Ronny.
N.N (11.11.2012)
Svar:
Fra og med oktober og utover vinteren kan sidensvansen påtreffes på vestlandet. Arten er en nomadisk fugl utenom hekketiden, og påtreffes gjerne der det er god tilgang på bær. Forekomsten varierer mye fra år til år, og i høst har det vært bra med svanser på Vestlandet. Fuglen du har tatt bilde av er en ungfugl som ble født i sommer. Sidensvansen finnes hekkende i taigabeltet fra Pasvik og østover.
Frode Falkenberg (12.11.2012)
Skjære-bæsj?
Dette "faller" ned fra himmelen. Er det skjærebæsj, eller flyver de rundt med kattebæsj for å lage rede? Skikkeli guffent fordi det lander rett ved inngangsdøra vår.
I.H. (08.11.2012)
Svar:
Ikke lett å si hva dette er. Det kan se ut som noe som er gulpet opp, eller rett og slett hundemøkk. Har aldri hørt om at kråkefugler plukker opp dette for å slippe det ned igjen, så dette forblir nok en lite mysterium videre...
Roar Solheim (09.11.2012)
Hærfugl
Hei, jeg tok bilde av denne på jobben (Åmot i Modum kommune),hvor sjelden er denne gjesten ?
S.R.R. (09.11.2012)
Svar:
Hærfuglen er en tilfeldig gjest i Norge, men blir sett hvert eneste år. I høst har det kommet flere rapporter om observasjoner fra ulike steder i Sør-Norge.
Roar Solheim (09.11.2012)
Hvilken fugl?
Hvilke trost? Tatt i Brønnøysund.
J.H. (06.11.2012)
Svar:
Gråtrost.
Morten Ree (07.11.2012)
Hegrer i folketroen
Angående spørsmål om hegrer i folketroen: For dem som er interessert i fugler og folketro anbefales Pål Hermansens "Fuglenes magi." Der kan man blant annet lese at hegrene ble regnet som den mest presise og følsomme værvarsleren av alle fugler, blant annet varslet den storm ved å legge hodet på brystet og snu det mot den kanten uværet kom fra. Hegrenes fiskelykke ble forklart ved at føttene skilte ut et stoff som var uimotståelig for fisker, og man kunne sikre seg fuglens fiskeegenskaper ved å gni hender og legger inn med hegrefett.
B.S. (01.11.2012)
Svar:
Dyr og fugler har en form for "innebygd barometer" i kroppen som gjør at de tidlig føler lavtrykk/høytrykk og kan på denne måten være forberedt i forhold til den type vær som kommer. Når det gjelder hegrens fiskelykke så har jeg ikke hørt dette før, men det er mye mellom himmel og jord vi ikke vet.
Morten Ree (07.11.2012)