Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 826 til 48 833 av totalt 49 931 spørsmål


#Økologi og atferd

Tarmsystemethos hunder og sau

Hele tarmsystemet hos hunder er mellom 2,0 til 5,7 meter langt, men hele tarmsystemet hos sau er mellom 22,0 til 43,0 meter langt. Kan du forklare denne store forskjellen?

K. (21.02.2007)

Svar:

Hei!
Fordøyelsessystemet til disse dyrene er bygd opp forskjellig fordi de lever av ulike ting. Hunden spiser mye mat (kjøtt) inneholdene lett nedbrytbart protein som brytes lett ned til aminosyrer som kroppen tar opp. Sauen spiser stort sett tungt fordøyelige plantedeler inneholdene tungt nedbrytbare plantefibre. Dette er noe av forklaringen på hvorfor sauen har mye lengre tarm enn hunden.

Tore Reinsborg (21.02.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kattugler

Har observert en flokk kattugler i lerberen området i ørland.
Det dreier seg om en flokk på 6stk.
Det er 3år siden jeg så kattugle sist,men nå er den kommet tilbake.Området her blir brukt som turområde,så det vil vise seg om de blir i område etterhvert,det er også snart for hekketid for denne arten.Er det vanlig med kattugler i flokker?

J.O.G. (20.02.2007)

Svar:

Hei!
Kattuglene er svært territorielle fugler, og vil følgelig forekomme parvis med og uten unger. Det er videre for tidlig til at de skulle ha flygedyktige unger nå i februar. Vi mener det er langt mer sannsynlig at du har observert en flokk hornugler, da disse kan ha felles rasteplasser på dagtid nå om vinteren. Vi kan heller ikke helt utelukke muligheten for at det kan være jordugler, men disse er mer utpregete trekkfugler enn hornugla i Trøndelag.

Tore Reinsborg (20.02.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Har sett en fugl i hagen i stavanger omr. som er lys grå under ,mørkgrå på vinger , muligens noe brunt, og en svært markert sort hette eller skalp som ikke går nedover nakken. Tror det kan være en black cap??? Har en engelsk fuglebok, men vet ikke hva denne fuglen heter på norsk.

'.G. (20.02.2007)

Svar:

Hei!
Ut i fra din beskrivelse har du nok sett en "blackcap", eller munk som arten heter på norsk. Det er hannene som har svart hette, hunnenes hette er varmt brun. Munken er stort sett en trekkfugl, men overvintrer i varierende antall i Norge. Særlig hvis høsten og førjulsvinteren har vært mild kan det observeres en del munk i Norge på denne tiden av året. På nettstedet under kan du se bilde av en munk hann og lese mer om den:

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=499

Tore Reinsborg (20.02.2007)


#Diverse

Norden

Hvilken plass i Norden fins det mest fugler og hvor mange fugler finnes det der???

S. (19.02.2007)

Svar:

Hei!
Av de fuglerikeste områdene i Norden er lundekoloniene på Island. Her hekker det tilsammen 3-4 millioner par. Tar vi med Grønland som en del av Norden (tilhører Danmark) vil dette området ha enda høyere antall. På Grønland hekker det et sted mellom 10 og 40 millioner par av alkekonge.

Tore Reinsborg (19.02.2007)


#Fuglekasser

Uglekasse.

Hei. Jeg har laget en kasse til ei kattugle. Hulldiameteren er 14 cm. Litt stor kanskje,men tror du jeg får innflyttere eller bør jeg lage ny fremside.?

S. (18.02.2007)

Svar:

Hei!
Det kan godt hende kattuglene vil ta i bruk kassen selv om hulldiameteren er såpass stor som 14 cm. Det er også andre faktorer som vil være like avgjørende om kassen faller i smak. Heng de gjerne i kulturlandskapsområder med løvskog, høyt (4-5 m over bakken) og litt bort fra trafikkerte stier og veger. De ideelle målene på kattuglekasser vil du finne på nettstedet under:

http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (19.02.2007)


#Fuglekasser

svartmeis

hei åssen får man svartmeis i fuglekasse vi har bare blaningskog har hørt at det barte er i barskog er det riktig?

N.N (17.02.2007)

Svar:

Hei!
Svartmeisa tar ofte i bruk fuglekasser. For å unngå konkurranse med kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper, bør du bruke den minste kassetypen med inngangshull på 27 mm. Hvis du henger kassen i ren granskog unngår du lettere de mer konkurranse-sterke blåmeisene, da disse ikke liker seg i ren barskog. Heng gjerne kassen i en høyde på 1,5 m til 2 m opp i et grantre. På nettstedet under vil du finne en kassetabell med mål på kasser:

http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (19.02.2007)


#Økologi og atferd

Nattergal og sørnattergal

Er sørnattergalen bedre å synge enn nattergalen???

S. (17.02.2007)

Svar:

Hei!
Nattergalen har en kraftigere sang enn sørnattergalen, så slikt sett er nattergalen en bedre sanger. Men det vil selvfølgelig være en smakssak hvilken som er "best" til å synge.

Tore Reinsborg (19.02.2007)


#Økologi og atferd

Hørsel til måker

Hva vet vi hørselen til måker? Kan de høre andre frekvenser en oss? Hva hører eventuellt måkene da som ikke vi hører?

K.T. (18.02.2007)

Svar:

Vi vet at fuglene hører lyder i den samme delen av frekvensområdet som vi selv gjør. Hvorfor? - ganske enkelt fordi de synger og roper i det samme frekvensområdet (og vi hører disse lydene). Men vi vet egentlig ikke om fuglene i tillegg lager lyder som er lavere enn hva vi kan høre (infralyd) eller høyere enn hva vi kan høre (ultralyd). De fleste fuglene gjør nok ikke dette, men noen arter kan kanskje lage slike lyder. For å finne ut det, må en gjøre lydopptak med utstyr som fanger opp slike deler av lydbildet som er uhørbare for oss.

Roar Solheim (18.02.2007)

««første 48 826 - 48 833 av 49 931 siste»»