Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 836 til 38 843 av totalt 49 937 spørsmål «forrige neste»
Når roper uglene?
Når begynner uglene å rope etter å finne seg en make?
O.G. (09.12.2012)
Svar:
Det er størst aktivitet på ugleropingen generellt fra februar til midt i april, men ugler kan også rope om høsten, spesielt når det er mye mat (mus) å finne. I timen etter solnedgang er det størst sjanse for å høre ropende ugler, men det bør helst være vindstille oppholdsvær.
Roar Solheim (09.12.2012)
Havsvale
Igår da jeg var ute å gikk en tur, så jeg en liten svart fugl som lå i vei kanten. Det viste seg etter litt undersøkelser at det er en havsvale. Trodde først den var død, men viste seg å være levende. Jeg tok den med hjem for å se om det var en brukket vinge. Men det ser ut til at ingen av vingene er brukket men at svalen bare rett og slett var sliten. Den har fått være inn over natten og den er merkbart kvikkere idag. Den har fått servert litt forskjellig mat, men ser ikke ut til at jeg har funnet noe som frister. Den har fått fisk, brød og isbergsalat. Den har også tilgang på rent vann. Det jeg nå lurer på er hvordan jeg skal få den ut i det fri igjen? Jeg ser at den har svømmeføtter, så skal jeg sette den ut i fjæra jeg har ved huset? Leste at den trekker mot Afrika på vinteren, så det er merkelig å finne den her!
O.N.I. (09.12.2012)
Svar:
Det kan hende at den er avkreftet. Prøv å blande litt sukker i vann og hell forsiktig litt fra en teskje ned i gapet dens - da får den også i seg litt energi. Du kan sette den ut i saltvann igjen, for den både svømmer på sjøen og flyr avsted over havet hvis den er i form til det.
Roar Solheim (09.12.2012)
ravn?
hei er dette en ravn og en svartbak? synes også denne gangen at svartbaken var utrolig mye større! om dette er en ravn må vel en svartbak bli mer enn 2,2 kg? synes den ser ser så utrolig mye større ut enn både ærfugl og skarv også.. så lurte litt på hvordan svartbaker blir veiet?
ble utrolig fasinert av denne fuglen etter jeg så bildet av en ung svartbak jage en hønsehauk! må vel være en høyere vekt enn 2,2 kg når en hauk også veier det samme! Fantastisk fugl! mvh :D
N.N (05.11.2012)
Svar:
Fugler trenger ikke å veie proporsjonalt like mye som kroppsstørrelsen gir inntrykk av, fordi de har ulik lengde på fjærdrakt. En lappugle som ser like stor ut som en hubro, veier f. eks. gjerne ikke mer enn ca 1500 gram, mens en hubro kan veie dobbelt så mye. Lappugla er nærmnest en "bløff", med svært lange kroppsfjær, trolig som isolasjon mot vinterkulde.
Roar Solheim (09.12.2012)
Rovfugl i fjellet i Umbria, Italia
Hva slags fugl er dette? Bildet er tatt i fjellet i Umbria i Italia i sommer.
E. (27.11.2012)
Svar:
Litt vanskelig å bestemme. Dette KAN være en musvåk, men også muligens en ørnvåk. Bildet er for uskarpt til å se detaljer godt nok.
Roar Solheim (09.12.2012)
Forsvinning av fugler
Her vi bor har det vært masse fugler på foringsplassene. Det er kjøttmeis, blåmeis,granmeis, dompapp,gulspurv,skjære og nøtteskrike. For noen dager siden ble alle helt borte. Det var ca.-10 grader så det burde være stort behov for mat.Det samme rapporteres fra våre naboer også. Jeg har ikke sett noen døde fugler ute i terenget heller. Har dere hørt om andre fugleforsvinninger i Nordland?
J.M. (08.12.2012)
Svar:
Kjenner ikke spesielt forholdene i Nordland, men slike observasjoner av at alle eller nesten alle forplassgjestene plutselig forsvinner, får vi fra hele landet. Hvorfor dette skjer, er vanskelig å gi noe godt svar på, annet enn at de fleste sannsynligvis finner ut at det er på tide å fly lenger mot sør, vekk fra snøen.
Roar Solheim (09.12.2012)
Fuglenes kaloribehov
Hvor stort er de ulike fuglenes næringsinntak/kaloribehov vinterstid? Jeg bor på et av de kaldeste stedene i Norge og begriper ikke at småfuglene klarer å overleve. Jeg fyller opp en kolbe med frøblanding med hver dag, men etter en 2 ukers kuldeperiode med 20-30 minusgrader hver eneste dag ser det ut til at antall fugler er kraftig redusert - kan det tenkes at noen av dem rett og slett har frosset og sultet i hjel?
K.S. (08.12.2012)
Svar:
Kan dessverre ikke gi deg noe svar på kaloribehov. For meiser i nord er det nok en balansegang på knivseggen om de klarer å skaffe nok mat i løpet av en kort dag til å overleve en lang, kald natt. Foring er derfor til stor hjelp. Når antallet fugler på forplassen synker, kan det enten skyldes at noen har omkommet, eller også at en del av fuglene har trukket lenger mot sør eller ut mot kysten.
Roar Solheim (09.12.2012)
Isbading
Morsom observasjon: Når drikkefatet på fóringsplassen fryser, går jeg ut og tømmer på varmtvann med jevne mellomrom. Voldsomt populært, alle småfuglene kommer og drikker. Idag har spurvene badedag! De slåss om plassen i det lille fatet, og gjør seg tilsynelatende ingenting av at det er ti kuldegrader i lufta. Har sett dette før også, uten at noen har vist symptomer på forkjølelse/sykdom i etterkant.
N.N (08.12.2012)
Svar:
Ja, fuglene er faktisk veldig begeistret for tilgang på vann når alt annet vann er frosset i kulda. Derfor er det bra når du tar deg tid til å sette ut oppvarmet vann, som kanskje ikke fryser med det første.
Roar Solheim (09.12.2012)
Kråke
Hei. Hørte på radioen forleden at kråka kan bli 70 år. Er dette virkelig tilfelle?
Mvh.Jan.
N.N (07.12.2012)
Svar:
Det KAN hende at en kråke i fangenskap har levd så lenge, men det er nok høyst uvanlig. Men en viltlevende kråke kan kanskje i heldige tilfeller bli opp mot 20-25 år gammel. Både i Norge og Sverige har ringmerkede kråker blitt mellom 16 og 17 år gamle ute i naturen.
Roar Solheim (09.12.2012)