Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 209 til 39 216 av totalt 50 318 spørsmål «forrige neste»
Hvor har det blitt av dompapen?
Det har dukket opp et spørsmål blant mine venner på Facebook om hvor det har blitt av dompapen de siste årene. Gjennom kommentarene og graden av engasjement ser det ut som det er en felles oppfatning av at dompapen har blitt borte. Jeg mener også at det er mange år siden jeg sist så en dompap, og de skal da være ganske utbredt på østlandet? Så hva har skjedd med dompapen, er bestanden gått veldig ned de siste årene?
H.R. (10.12.2012)
Svar:
Det spørs om du registrerer lokale forhold, for dompapen gjør seg absolutt gjeldende under hagefugltellingen som arrangeres hvert år. Sist vinter var den nr 6 blant de registrerte artene, med over 18000 fugl registrert i 43% av tellepunktene. Det var en nedgang fra året før, men langt fra å kunne si at dompapene forsvinner. Likievel varierer dompapene i antall fra år til år, bl. a. fordi de noen ganger kan opptre invasjonsartet i store mengder.
Roar Solheim (11.12.2012)
Stærkasse
Hei! Jeg har en stærkasse som stæren benytter hvert år. Det er imidlertid ett stort problem at skjæra klarer å få tak i ungene, derfor lurer jeg på om inngangshullet er for stort? Sist vinter brukte også spurveugla kassa. Jeg har mistanke om at den lagret mus der, men har ikke sjekket. Men kassa ble ikke brukt av stæren i år. Den var her, men forsvant igjen. Har laget kassa etter oppskrift i fuglebok, så jeg skjønner ikke helt dette.
B.M. (11.12.2012)
Svar:
Skjærer kan være en plage for stærene, ved at de passer opp stærungene når de er klare til å forlate reiret, og forsøker å knipe en eller flere av dem. Det KAN hende at et nettingrør rundt hullet kan holde skjærene unna - bilder og beskrivelse av slike kattebeskyttere kommer i vårnummeret av Fuglevennen. Du bør også rense ut gammelt reirmateriale fra kassa, samt rester etter spurveuglas lager eller måltider. Rens ut i slutten av mars.
Roar Solheim (11.12.2012)
Fuglekongen
Hei igjen! Var på tur i fjellskogen her om dagen og så noe litt spesielt. I blandingsskogen kom en liten flokk småfugl som det ofte gjør. Det var blanding av meiser og flere fuglekonger, og hele flokken søkte bare på bakken etter mat. Så tydelig 3-4 fuglekonger som rastløst lette langs skogbunnen etter mat. Kan det skyldes den lange perioden vi har hatt med kulde og lite snø her i trøndelag?
N.N (11.12.2012)
Svar:
Tja, vanskelig å si. Kanskje var det frø eller andre ting som for øyeblikket var lette å få tak i på bakken.
Roar Solheim (11.12.2012)
Hybridmåke?
Hvilken måke? Jeg så den med flere forskjellige arter på småskjærene ved Skomvær fyr utenfor Røst i starten av august i år (2012). Den så helt lys ut, men jeg ser på bildet at den er spettete. Sorte vingetupper.
J.S.A. (11.12.2012)
Svar:
Dette bildet er for lyst til at jeg kan si noe sikkert om hva dette kan være. Men det KAN tenkes at noen riktig gode måkekjennere kan klare å finne ut av det.
Roar Solheim (11.12.2012)
Svarttrost?
Ligner svarttrost hvis nebbet var gult, men med denne fargen er jeg ikke helt sikker. Trolig drept av predator (nabokatt).
Og når det gjelder katter;
Er det noe tiltak man kan gjøre for å holde katter unna foringsstasjonen? Vil ikke lokke fuglene i døden. Lukter eller skremsler som ikke sjenerer fuglene?
J.H. (10.12.2012)
Svar:
Ung svarttrost hann, som har mørkt nebb (nebbet blir først gult når fuglen er minst ett år gammel).
Roar Solheim (10.12.2012)
Hvilken art?
Tok dette i september i Brønnøysund men kvaliteten er alt for dårlig pga. høy zoom.
J.H. (10.12.2012)
Svar:
Nei, dette er faktisk umuylig for meg å si hva er. Kroppsform kan ligne unge stær, men ikke mulig å avgjøre.
Roar Solheim (10.12.2012)
Tretåspett
Hei.
Hadde besøk av en tretåspett igår, gikk inn i fugle boka og der sto det at denne var sjelden, er det riktig.
Jeg bor på Fagerstrand på Nesodden.
T.I. (10.12.2012)
Svar:
Tretåspetten er avhengig av gammel granskog (eller bjørkeskog) med døde eller døende trær, så den er nokså fåtallig der skogsdriften er omfattende.
Roar Solheim (10.12.2012)
Forvirret fulg.. skadet?
Så en ganske stor fugl på den andre siden av gaten bak nettinggjerdet til naboen. Rødlig brun kropp med lang tynn hals, med en hvit ring. Noe mørkere hode. Denne løp frem og tilbake inntil netting gjerdet med hodet rakt til vers. Tenkte det kunne være ei røy var ikke spettete i fargen, men ganske så ensfarget. Fikk filmet den så vidt fra avstand og gjennom vinduet. Forsøkte å nærme meg ute for å se om den var skadet, men da ble den skremt og løp av sted. Tenkte kanskje den var skadet siden den da ikke fløy av sted.. Skal jeg ta kontakt med viltnemda, eller er ikke det vanlig å gjøre med fugl?
M.G. (10.12.2012)
Svar:
Nei, du har nok sett en fasan som forsøkte å komme forbi gjerdet. De vil ofte heller løpe på bakken enn å fly, så det du så var helt vanlig adferd hos fasaner. Når de støter på et gjerde, går de ofte fremn og tilbake for å lete etter en åpning å smette gjennom, akkurat som de ville gjort dersom dette var naturlig vegetasjon. Eneste forskjell er at da finner de som regel til slutt en åpning. Her har nok ikke viltnemnd noe å gjøre...
Roar Solheim (10.12.2012)