Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 766 til 38 773 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
La duer i sekken sin
Hei, vi såg ei kvinne mate duer på Karl Johan 2. juledag. Det som var rart var at ho plukke opp to av dei og la dei i sekken sin. Eg ser for meg at det kan ha med eit forskningsprosjekt å gjere, men veit du kva dei undersøker / gjer med duene?
K. (27.12.2012)
Svar:
Nei, her er det større grunn til å tro at noen har forsynt seg av duene som middagsmat.
Roar Solheim (27.12.2012)
Spørsmål:
jakter jaktfalk på svartbak og ravn?
N.N (27.12.2012)
Svar:
Vet ikke - søk i lutteraturreferansene.
Roar Solheim (27.12.2012)
Hvilken art?
Dette er riktignok et helt elendig bilde fra min side, som kanskje ikke er lett å identifisere, men finnes det håp om at man skal klare å kjenne igjen arten?
Stemmer det at det er en Myrhauk? Er det mange kjente hekkinger av den arten her i Norge?
Denne observasjonen var i Røyse/Buskerud
M.K.D. (27.12.2012)
Svar:
Nei, dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (27.12.2012)
Stor fugl på tjøme
Jeg gikk på ski med bikkja i skogen i dag tidlig, og da pluttelig falt det masse snø av en sjørte gran og ut kom det flyvende en ca 70 cm pluss brun og hvit fugl, jeg så ikke hodet men stjerten var bred som en vifte med hvite og brune fjær, hva kan det være???
L. (26.12.2012)
Svar:
Litt vanskelig å si ut i fra beskrivelsen, men mest sannsynlig har du skremt ut en skogsfugl - tiur/røy eller orrfugl. Det er disse som sitter og hviler på slike skjulesteder som du beskriver.
Roar Solheim (27.12.2012)
katten
hei vi har ett problem vi har en katt som er så sykt jat dust att uannsett hvor vi henger fuglematen så dreper han di mamma hang på utiden av vidue og DER satte han kløren i di og jeg hengte ut meiseboller i ett tre DER hvar han og tik en kjøttmeis så hva gjør vi med katten og fuglene ender jo med att ikke vi får se fuglene da må eg klatre og styre=P har du noen tips?
S. (26.12.2012)
Svar:
Beste forslag er å gi katten halsbånd og sørge for at den ikke får løpe fritt omkring, dersom du også vil fore fuglene og sørge for at de ikke blir kattemat...
Roar Solheim (27.12.2012)
Skadet grønnsisik!
Hei! Jeg ble veldig lei meg da jeg gikk inn på kjøkkenet, en grønnsisik hang opp ned å hadde satt fast den ene foten sin i en sprekk på fuglebrettet vårt, den prøvde febrilsk å komme seg løs selv, men fikk det ikke til. Jeg fortet meg å ta inn brettet, og fikk forsiktig tatt løs foten fra sprekken, da begynte fuglen å blø ganske mye. Jeg tok litt aloe vera på en bommulsdott, og fikk stoppet blødningen. Den satt litt oppå en hånduk, for å se at blødningen stoppet, noe den gjorde. Den fløy i rommet inne hos hos, fikk fanget den igjen. Den nappet i hånden min, da jeg skulle slippe den ut igjen ca 10min etter det hele skjedde. Da fløy den i en stor fart ut av hånden min og opp mot skogen. Tror dere den vil overleve? Jeg er veldig bekymret. Klarer fuglen seg med en litt skadet fot?
I.S.S. (26.12.2012)
Svar:
Dette høres ut som en skade som bør ordne seg greit. Spesielt fordi du fikk stoppet blødningen før du slapp fuglen. Men du bør reparere fuglebrettet slik at ikke andre kan sette seg fast i samme sprekken.
Roar Solheim (27.12.2012)
spuruglekasse+ hvem hekker først
hei har en spurvuglekasse hav huletre men den fallt ned=( og selve kassa er fin men lokke ligger under snøen. + meg kommer ikke hjem før i februar er det for seint henge den opp da?=/ vils helst att snøen forsvinner er ikke så gla did en og att våren kommer både for fuglen og att eg kan kalre og ikke slite meg ut =P tenker og på rådyra går ganske dypt ned=) men når begynner Spurvugla og hekke? ca?=) den hang i en barskog med kunn granskog i og litt løv men som skat mest granskog men vi bor i blandingskog så sånd er det tenk=P he he he hvem av alle fugler begynner først hekkeing?
S. (26.12.2012)
Svar:
På Østlandet starter gjerne spurveuglene egglegging midt i april, noen ganger så sent som i mai, så hvis du får opp igjen kassa innen midten av mars, så er den tilgjengelig slik at uglene kan vurdere om den er aktuell som hekkeplass. Heng kassa 3-4 m over bakken, husk godt med litt grov flis i bunnen.
Roar Solheim (27.12.2012)
Hvordan "finne" ugler i nærmiljøet?
Hei,
jeg har to spørsmål:
1. Etter jeg helt tilfeldig har støtt på både jordugler og hornugler de siste to årene, har jeg blitt veldig interessert i fuglelivet. Jeg har derfor lyst til å oppsøke og gjerne ta bilder av dem. Jordugla er vel mye aktiv om dagen? I sommer løp jeg nesten i en jordugle (jeg tror det var en slik) to ganger, da jeg jogget i sanddynene på Orrestranden. Hvordan og hvor, er spørsmålet jeg trenger svar på. Skal jeg bruke lokkelyder, og viss du som svarer meg her er kjent på Jærkysten, hvor skal jeg lete? Eller viss jeg vil søke etter hornugla (som jeg ikke vet hvor oppholder seg), hvordan gjør jeg det? Fant en død hornugle i hagen vår tidligere i år, fikk sendt den til Roar Solheim, så den holder vel til i nærheten.
2. Hvor bør jeg helst plassere en fuglekasse egnet til ugler? Som sagt er det hornugle i nærheten, siden det lå en død i hagen og det fløy en inn i fjøset vårt en gang. Jeg bor 1,5 km fra kysten.
Tusen takk på forhånd, og beklager viss jeg hadde for mange spørsmål!
S.E. (26.12.2012)
Svar:
På Jæren kan du sette opp rugekasser for kattugle, i skog, eller kurver oppe i tette bartrær, som "kvist"reir til hornuglene. Horn- og jordugle er det lettest å se når de er ute og jakter. Selv om begge kan jakte om dagen, er de mest aktive morgen og kveld. De jakter ved å fly lavt over åpne områder (enger, heier og steder hvor det er mus). Hornuglene har sangaktivitet i mars-april, et dypt, litt hult "stønn", og du kan sykle og lytte etter denne sangen om våren. Ellers er hornuglene vanskelige å finne. Når ungene forlater reiret, tigger de med en pipende lyd som høres ut lik en gammeldags 17. mai trompet. Da kan du høre dem på flere hundre meters avstand, og på denne tiden (juni) er hornuglene lettest å finne.
Roar Solheim (27.12.2012)