Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 089 til 39 096 av totalt 50 318 spørsmål «forrige neste»
Gås, Gjess, Svane osv
Jeg har hørt at det finnes en "Intern" regel blant disse fugler som er trekkfugler, måten de gjør dette på, at en leder flokken, og når den blir sliten trekker den seg bak i guppen og neste overtar osv. Stemmer dette og hvordan fungerer egentlig samspillet i fuglegruppen?
K.S.M. (10.01.2013)
Svar:
Dette skjer mer uorganisert. Hvis den fuglen som flyr foran lar seg falle bakover, vil automatisk nr 2 bli "leder"fugl, osv. Det er ikke noen "kontrakt" eller fordeling av dette blant fuglene, bare en automatisk konsekvens av hvordan de flyr.
Roar Solheim (10.01.2013)
Fossekall i Stavanger?
Kan det stemme at det finnes fossekaller som våger seg nesten inn i sentrum av Stavanger? Jeg mener bestemt det var en fossekall jeg så ved Kannikbekken i dag morres.
M.S.B. (10.01.2013)
Svar:
Ja, det gjør det nok sikkert. Fossekallene er bare opptatt av om det er vanninsekter på bunnen av elva. Er det det, kan den gjerne søke næring i en elv gjennom en by.
Roar Solheim (10.01.2013)
tyrkerdue hun/han
Hei vi er i Syden og har fåtte besøk av en tyrkerdue på terrassen. Da min datter spurte om det var en han eller hun ble jeg svar skyldig.... hvordan kan man se forskjellen?
B. (10.01.2013)
Svar:
Du ser ikke forskjell på hann og hunn hos tyrkerdue - de er helt like.
Roar Solheim (10.01.2013)
Rovfugler i hagen
Hei, jeg bor i sandnes i rogaland og liker veldig godt rovfugler. Så jeg lurer på hvordan man får rovfugler i hagen eller i Nærområdet. Og hvilke rovfugler bor i sandnes?
A. (08.01.2013)
Svar:
Her finnes det ikke noen gode råd, dessverre. Rovfugl bruker såpass store jaktområder at det er vanskelig å øke sjansene for at de oppholder seg mer enn bare under en sjelden visitt i eller over din hage.
Roar Solheim (08.01.2013)
Kvitrende fugl midt på natta,
I de siste par ukene har jeg blitt vekket i totiden på natten av en fugl som kvitrer veldig intenst. Det virker som om den har sin faste plass et eller annet sted foran huste mitt og den begynner hver natt til ca samme tid.
Det er ganske stakatto og uten noen fast rytme eller takt. Det høres nesten ut som om den snakker med seg selv eller kvitrer en improvisert melodi. En slags harmonisk fuglekvitterlyd som ville ønsket å høre i parken en vakker sommerdag. Når jeg våkner i 7 tiden for å gå på jobb kvitrer den jammen meg fortsatt. Jeg vet at jeg ikke har gitt en særlig konkret beskrivelse og jeg ikke sett fuglen heller.
Men jeg blir så nysgjerrig på hvem det er som vekker meg natt etter natt.
L. (08.01.2013)
Svar:
Ikke helt lett å si bare ut i fra denne beskrivelsen, men jeg mistenker likevel at det kan dreie seg om en rødstrupe.
Roar Solheim (08.01.2013)
Gruppebetegnelse på fugler på norsk
Hei. På engelsk har ulike fugler mange gruppebetegnelser (f.eks. Blue Jay: band, cast, party eller scold of jays; Crow: cauldron, congress, horde, murder eller muster of crows). Hvordan er dette på norsk? Kalles alle fugletyper i gruppe bare for flokk (en flokk med spurv, en flokk kråker)?
A.S.Ø. (08.01.2013)
Svar:
Ja, dette er nok et eksempel på hvor mye mer komplekst og spesifisert engelsk er enn norsk, i alle fall på dette feltet...
Roar Solheim (08.01.2013)
Spørsmål:
vi har en diskusjon her på arbeid hva heter hunkjønn til en and
N.N (08.01.2013)
Svar:
Den heter nok bare and, siden and er et hunnkjønnsord, mens hannen kalles andrik. Flere dyrearter har dette forhold, f. eks. høne og hane. Fuglene kalles høns, hunnkjønnordet, mens hannen er hane.
Roar Solheim (08.01.2013)
Bekkasin??
Kunne det være en bekkasin??
Jeg bor i tettbebyggelse i Bærum. En dag måtte jeg stoppe bilen,rygge tilbake og se mere på den sjeldne fuglen. Den var i kratt i overgang til plen. Virket ikke redd.Hadde langt tynt, rett nebb,grågulprikkete,med en stripe langs siden.På størrelse med en trost,kanskje litt større.
E.F. (08.01.2013)
Svar:
Nesten. Tror heller du har sett ei rugde - de prøver ofte å overvintre, noe bekkasinene svært sjeldent gjør.
Roar Solheim (08.01.2013)