Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 015 til 39 022 av totalt 50 284 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sjøfugl

Sjøfugl/dykker, rundt hode, runde øyne (store) svart bortsett fra en enslig hvit fjær lagsgående på vingen. Ser ut som om beina har samme farge som nebbet, rødt. Øverte del av b eina var synlig da den svømte. Observert i kikkert idag 13.1.13 på Herdla ca. kl. 13.oo. Finner den ikke i bøkene mine.

L.B.M. (13.01.2013)

Svar:

En av de få sjøfuglene du kan se nå som har tydelig røde bein, er teisten, men den har ikke spesielt påfallende stort hode. Nebbet er heller ikke rødt, men sort, men gapet er rødt inni. Lundefugler har orangerøde føtter, og litt rødorange på nebbet om vinteren. De har mer markant rundt/stort hode, men hvit farge langs vingen er ikke helt passende (hvitt på buksiden), derfor er jeg usikker på hvilken art du faktisk har sett.

Roar Solheim (19.01.2013)


#Diverse

Er det kolibri?

I Thailand så jeg en liten og smal fugl (ca 7 cm lang) som var lysebrun med et stort hvitt felt på magen. Nebbet hadde samme form som på en bekkasin, lang og tynn, men på denne fuglen var nebbet bøyd litt nedover. Den rotet veldig med nebbet ned i blomstene. Kan det være en kolibri? Bortsett fra det har jeg bare sett masse gråspurv her nede. Mvh Lina

L. (19.01.2013)

Svar:

Nei, du har garantert ikke sett en kolibri, fordi kolibriene kun finnes i Nord- og Sør-Amerika. Derimot finnes det flere andre fuglefamilier i tropiske strøk som har utviklet seg til spesialister på å spise nektar og pollen. Flere av disse har lange, tynne eller også buede nebb for å komme til nede i spesielle blomster. Det er nok en av disse artene du har sett, men jeg har dessverre ikke oversikt over fuglefaunaen i Thailand. Derfor kan jeg ikke umiddelbart finne alternative navn for hvilken art du kan ha sett.

Roar Solheim (19.01.2013)


#Fugleforing

Tips til hjemmelaget meisebolle.

Min meisebolle lager jeg slik: 1 pakke flott matfett blandet med opphakket; solsikkekjerner, gresskarkjerner, valnøtter, mandler, hasselnøtter, jordnøtter, havre, linfrø. Meget populær. til og med svarttrosten hiver innpå :-)

I.S. (16.01.2013)

Svar:

Takk for tips. Dette er verdifullt, for da kan andre lesere teste ut og gjøre sine egne varianter og erfaringer.

Roar Solheim (18.01.2013)


#Sykdom og skader

Mulig skadet fugl - trulig vinge. Flyver ikke i vei. Trur det er en Gøk.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Har observert rundt vår søppel statsjon en skadet fugl - trulig vinge. Flyver ikke i vei. Trur det er en Gøk. Ligner veldig på fugel som er vist på vedlagt bilde. Unnskyld min dårlige norsk - er svenske som bur i Norge. Ønsker gjerne hjelp fra noen hva jeg skal gjøre. Synes synd på den lille å det er meget kaldt ute om dagen. Skal jeg prøve på å fånge den in med håv å kjøre den til Vetrinær?

Hilsen Bengt 95279373

B.A. (18.01.2013)

Svar:

Nei, du har nok heller observert en spurvehauk. Fuglen bør fanges inn, og undersøkes av en fuglekyndig veterinær eller en ornitolog i nærheten av der du holder til.

Roar Solheim (18.01.2013)


#Diverse

Biologisk systematikk

Er det riktig forstått at falkefamilien er den eneste som tilhører ordenen Rovfugler (Falconiformes), samtidig som betegnelsen rovfugler i praksis og dagligtale også benyttes som betegnelse på artene under ordenen Haukefugler (Accipitriformes), mens det altså i biologisk systematikk og forstand dreier seg om to forskjellige ordener?

N.N (18.01.2013)

Svar:

Ordenen rovfugler omfatter flere familier, hvorav falkene (Falconidae), og Accipitridae (hauker, ørner, våker, vepsevåker, glenter, gribber og kjerrhauker) er to av familiene. Rovfuglordenen har tydeligvis fått ulike vitenskapelige betegnelser i ulike verk. I Gyldendals store fugleguide heter ordenen Accipitriformes, mens den i Handbook of the birds of the world (som er eldre), heter Falconiformes. Jeg kjenner ikke hva som er siste oppdaterte form i systematikken (dette endres i blant grunnet DNA-studier), men antar at Accipitriformes kanskje er mest oppdatert betegnelse siden boka er av nyere dato.

Roar Solheim (18.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent

Bilde vedlagt spørsmålet

Da prøver vi igjen, hvilken fugel er dette? Finner ingen i noen av bøkene som passer helt.

E.O. (18.01.2013)

Svar:

Dette er en strandsnipe - vanligste vadefugl langs vann og vassdrag.

Roar Solheim (18.01.2013)


#Spor og sportegn

Fuglespor i snø

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilke fugl kan dette være? Hundebåndet er 19 cm langt.Fuglen hadde gått på en liten bekk.

A.D. (18.01.2013)

Svar:

Jweg tror dette mest sannsynlig dreier seg om fotspor etter en gråhegre.

Roar Solheim (18.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fikk dette besøket på fugelbrettet mitt, regner med at dette er en Spurvehauk?

E.O. (18.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en ung spurvehauk, klekket i 2012.

Roar Solheim (18.01.2013)

««første 39 015 - 39 022 av 50 284 siste»»