Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 629 til 38 636 av totalt 49 930 spørsmål


#Fugleforing

Fugletelling-2013

Var med på fugletellingen i fjor, og tenker å nrapportere i år også, men p.t. er det ikke så mye fugl her hos oss enda vi har foret med:peanøtter,solsikke, meiseboller (store og små)og noe som likner meisebolle, men er trykket inn mellom skjellene på en stor kongle.Ellers legger jeg ut litt epler til trosten, men etter en stor flokk (ca.20-25 stk) jernspurv tidligerei vinter, er det nå gråspurv her, noen meiser (kjøttmeis og blåmeis) en spettmeis og den lille rødstrupen som har vært stasjonær, er borte, muligens tatt av en katt, eller frosst i hjel, vi har jo hatt ned i -17 gr. her , så kaldt er det.Den er sjelden på fuglebrettet, men spiser smuler fra de rikes bord, d.v.s.den sitter på bakken under meisebollene på foringsplassen og spiser det som drysser ned. Den virker som en solospiller, er det vanlig? Et skjærepar bor jo her, så de ser vi hver dag.Jeg synes det er en periode med lite fugl nå håper det bedrer seg. Hvis du har tid til å svare er jeg takknemlig foer det.

M.V.H. Else Jelmert

E. (22.01.2013)

Svar:

Mange registrerer slik nedgang i fugleantallet på forplassene, også jeg i Grimstad. Men vi har ingen god forklaring på hvorfor. Du kan ikke ha hatt en flokk med jernspurv hos deg nå i vinter, for de overvintrer ikke i flokker. Da er det mer sannsynlig at du har hatt en gulspurvflokk på besøk. Rødstrupene holder vinterterritorier, derfor opptrer de som regel enslige på den enkelte forplass.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Diverse

Granmeis

Hvor gammel kan Granmeisen bli?

J. (21.01.2013)

Svar:

De fleste småfugler kan kanskje bli opp mot 5-6 år gamle, i beste fall opp mot 10 år.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Hei Kom over denne fuglesangen for en ukes tid siden ved arkavatnet i Haugesund. Hvilken fugl er det vi hører? Merk at det går ca 15 sekunder før sangen starter.

S.S. (22.01.2013)

Svar:

Ingen lyd her, så det er ikke mulig å gi deg noe svar.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en brunsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok bilde av denne sisiken på foringsplassen hos meg litt utenfor Bodø som jeg lurer på om det kan være en brunsisik.
Den var betraktelig brunere i fargen en de gråsisikene som har vert hær tidligere, og jeg mener den var mindre i størrelse også. Bildet er ikke av beste kvalitet. Observert 20/1-13

O.E.T. (22.01.2013)

Svar:

Se tidligere svar om problemet gråsisik-brunsisik. Tror jeg bare kaller denne en gråsisik.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei.

Da jeg gikk en skitur her om dagen passerte jeg et elveos og en råk i vannet der elven rant ut. Fossekallen var som vanlig på plass i elven, men i råken lå to ender. Den ene var en stokkand hann. Den andre var var helt svart(eller mørk-mørk brun). Den hadde svart nebb og svarte føtter i mot setning til stokkanden. Halsen virket slankere og lengere og hodet kanskje litt mindre, og den hadde en ganske stor hvit/gulhvit flekk/rose på brystet. Størrelse forøvrig omtrent som stokkanden, men den ga muligens et litt slankere uttrykk. Har prøvd å bestemme arten ved å bla i Cappelens felthåndbok, men jeg fant ikke ut av det.
Kan det være en hybrid?

A.B. (22.01.2013)

Svar:

Din beskrivelse får meg til å mistenke at dette er en rømt tamand eller hybrid som resultat av krysning tamand-stokkand. Det at den holdt seg sammen med en stokkand, kan nogså tyde på dette.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Fugleforing

Fuglene ble borte etter nyttårsaften

Kan det virkelig være mulig?
det var mange slag her før jul. Blåmeis, kjøttmeis, spettmeis, løvmeis, svartmeis. Enkelte dompap, pilfink. Nå er det veldig dårlig. merkerdet jo på hvor mye mat jeg legger ut. mater med fuglepeanøtter, havregryn, meiseboller og solsikkefrø.

I.S. (22.01.2013)

Svar:

Se tidligere besvarte spørsmål om samme fenomen.,

Roar Solheim (23.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Toppand - alder og kjønn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan noen alders-/kjønnsbestemme disse to toppendene?
Bildet ble tatt i Borgundgavlen i Ålesund den 17. januar i år.

På forhånd takk!

mvh.
Erik

E.B.O. (22.01.2013)

Svar:

Dette kan jeg ikke si sikkert, men jeg mistenker at begge kan være unge hanner, fordi kroppssidene er lysere enn de skal være hos en hunn.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Fuglekasser

Rengjøring av fuglekasser

Jeg har 6 fuglekasser på tomten og alle er som regel opptatt av spurv, pilfink, blåmeis, kjøttmeis eller fluesnapper. Noen ganger har jeg tatt dem ned for å tømme og vaske dem. Vasker dem for å få bort lus. Men er det nødvendig? Vet de blir brukt om vinteren og jeg ønsker å tømme hver vår men noen ganger er jeg for sein for de er allerede opptatt.
Hvor viktig er det å tømme og evt gjøre reint, og når der det best å gjøre det?

A.B.B. (23.01.2013)

Svar:

Det er viktig å kaste ut gamle reirrester før neste hekkesesong, fordi reirene kan inneholde fuglelopper som de nye fuglene da får på seg. Bruk gummihanske og dra ut reirrestene nå om vinteren når det er kaldt. Da er heller ikke loppene særlig aktive, og du kan lett knipse vekk de du eventuellt kan få på hansken. Vasking er mest aktuellt dersom det er mye fugleskit nede i bunnen av kassa. Det kan det noen ganger bli om vinteren dersom fugl har brukt kassa jevnlig for overnatting.

Roar Solheim (23.01.2013)

««første 38 629 - 38 636 av 49 930 siste»»