Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 709 til 38 716 av totalt 50 026 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Islom

Bilde vedlagt spørsmålet

I sommer observerte jeg en fugl jeg ikke har sett før ved vårt landstev på Vega. Jeg har lest meg til at det må være en Islom. Det er vel ingen sensasjon, men det som var spesielt var at den nesten var tam. Den lot oss komme så nær som 2 meter. Kan denne fuglen ha vært syk? Den oppholdt seg i området i ca 1 uke så ble den borte.

A.J. (26.01.2013)

Svar:

Dette ser ut som en islom ungfugl, og på grunn av de hvite flekkene på ryggen, må den være minst ett år gammel. Det er svært uvanlig at lommer er så tillitsfulle, så en kan lure på om denne var syk eller avmagret. I tillegg er det veldig unormalt at en lom blir liggende på land slik som denne. Spørsmålet er om den nkom seg til havs igjen, eller om den forsvant sporløst (spist av andre?).

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hadde to av disse som jeg observerte gjennom stueglasset i går her på Jæren. Havørn?

O.E.K. (26.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en havørn, en voksen fugl pga den hvite stjerten. Artig bilde.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Fugleforing

Er Rødstrupe alltid alene

Vi har store flokker med blåmeis og kjøttmeis, men rødstrupen ser ut som den alltid er alene. Slik har det vært i alle år. Hva kommer dette av? Vi er igang med fugletellingen og det er kun 1 rødstrupe som oppserverer.

A. (26.01.2013)

Svar:

Dette spørsmålet har flere stilt de siste dagene. Svaret er at rødstrupene etablerer territorier på vinterområdet, derfor jager de andre unna. Kanskje kan du være heldig å få 2 (kanskje 3) rødstruper omkring en forplass, men som regel er det bare en.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Diverse

Indisk halsbåndparakitt i Fredrikstad

Bilde vedlagt spørsmålet

hei! 2 vintre på rad har vi hatt besøk av denne, er usikker på om den har vært burfugl en gang i tiden og stukket av, eller om det er en vill papegøye som har kommet litt ut av kurs. Disse er jo ganske tilpasningsdyktige og så lenge de har mat greier de seg har jeg lest....I tillegg til fyglefrø blanding med nøtter og fettballer, har jeg brukt en liten formue på parakittblanding av og til,samt mye frukt ( epler, pærer osv ) Den har slått seg sammen med skjærefamilien vi har i hagen.Når papegøyen kommer på fuglebrettet, kommer skjærene og sitter under brettet og venter på at den kaster mat ned til dem hvis det er tomt på bakken, artig å se...småfuglene er ikke redd papegøyen, men jeg syns synd på den for hele sommeren sitter den å skriker høyt i trærne, kanskje etter andre parakitter :-) Om vinteren skriker den i hagen om morgenen hvis det er tomt på matfatet, og da er jeg ute på et blunk med ny ladning, jeg kommer 3 meter inn på den. Hvordan tror du det vil gå med denne parakitten ?

E. (25.01.2013)

Svar:

Dette er jo åpenbart en rømt burfugl. Den burde kanskje helst ha vært forsøkt fanget inn. Prøvde selv å fange en lignende for ca 25 år siden på Ridabu utenfor Hamar, også den kom på forbrett om vinteren. Rømte eksemplarer av disse parakittene har etablert seg flere steder med ville bestander lenger sør i Europa.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Fugleforing

Ingen fugler

Har i alle år matet fugler i hagen min og responsen har vært meget stor med svart av fugler. Satte opp fuglebrettet i fjor tett før kulden satte inn. Solsikkefrø og 6 meisekuler.
Det mystiske er at det har ikke vært mer en en par fugler der denne sesongen. Har en rødstrupe og en svarttrost som er lojale mot meg. Ellers så er der ingen. Har prøvd å bytte ut kuler og frø, men samme resultat. Er det noe galt i år?

K.V. (25.01.2013)

Svar:

Dessverre umulig å si, men se svar på tidligere mange lignende spørsmål. Dette er det mange som rapporterer om.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Fugleforing

antall fugler på brettet

Undertegnde bor i Horten. Jeg har bodd her i 28 år og i alle år matet småfugler på brettet. I vinter er det skremmende hvor lite fugl som oppsøker brettet. To-tre kjøttmeis, en og annen grønnmeis, det er alt. Jeg er oppriktig bekymret om det er endringer på gang eller hva ? Har dere fått noen bekyrmsmeldinger i dette område på samme måte som jeg nå undres på ?

A.J. (25.01.2013)

Svar:

Se tidligere svar på mange henvendelser om slike observasjoner, både i vinter og tidligere.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl på foringsplass

Bilde vedlagt spørsmålet

Spurte for et par dager siden om en ukjent fugl som har dukket opp her i vinter. I går klarte jeg å få tatt bilde av den. Hva er dette for en krabat?

J.G.S. (25.01.2013)

Svar:

Dette er faktisk en trekryper. Ikke ofte at en ser den på bakken slik som her.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Fugleforing

ingen fugler

Hei jeg har i mange år matet fuglene og mange ulike arter har vært på foringsplassen, men i år ingen. Hva kan være årsaken?

A.S.O. (25.01.2013)

Svar:

Se tidligere svar på dette fenomenet, som mange opplever.

Roar Solheim (25.01.2013)

««første 38 709 - 38 716 av 50 026 siste»»