Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 860 til 38 867 av totalt 50 185 spørsmål


#Diverse

Spørsmål:

Kan ein svarttrost ha svart nebb i steden oransje.

E.D. (26.01.2013)

Svar:

Unge hanner har et mørkt nebb, likeså hunnene. Hos voksne hanner er nebbet svakere farget på vinteren og det er først mot våren at det får den skarpe guloransje fargen.

Morten Ree (26.01.2013)


#Diverse

Medlemskap

Hei. Jeg lurer på hvor mye det koster å bli medlem og å få tilsendt bladet to ganger i året.

G.L.R. (26.01.2013)

Svar:

Et medlemskap i Norsk Ornitologisk Forening har en grunnkontingent på kr. 150. Deretter kan man velge hvilke tidsskrifter man vil ha, vi har både sentrale og fylkesvise tidskrift. For Fuglevennen koster det kr. 50. Det vil si at du må betale kr. 200 for ditt medlemskap. Gå inn på enten birdlife.no eller fuglevennen.no under rubrikken "Bli medlem", så får du registrert deg.

Morten Ree (26.01.2013)


#Diverse

havørn

når er hekketida til havørn? hvorlenge blir ungene i reiret?

Ø.T.N. (26.01.2013)

Svar:

Havørnen legger sine egg i slutten mars eller i månedsskifte mars/april. Ruger i ca. 40 dager og ungenes reirtid er 10 til 12 uker.
Les mer om havørn her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3623&vis=

Morten Ree (26.01.2013)


#Diverse

Gulspurv med toppmeissveis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har sett denne gulspurven noen ganger i hagen og lurer på om det kan være en kryssing mellom gulspurv og toppmeis?

E.J.A.B. (26.01.2013)

Svar:

Dette er ganske vanlig at gulspurvhannene reiser hodefjærene litt. Krysning mellom de artene du nevner er ikke mulig.

Morten Ree (26.01.2013)


#Diverse

Spørsmål:

Hvordan telle når det hele tiden er fugler som kommer og fugler som flyr...?? Vi har masse fugler på brettet og i trær og busker utenfor stuevinduet/terrassen. Jeg har også laget egen fugelmat etter oppskrift fra moseplassen.no for andre gang. Det jeg laget til jul har de spist opp (fuglehjerter med matfett/delfiafett, havregryn, solsikkerkjerner,hakkede hasselnøtter, rosiner.
Savner bilder av fuglene på denne siden, lettere å finne arten da, ikke alle har helt peiling eller har fuglebok inkl. meg.. Men hvordan telle de ? Mvh Berit Hulbach

B. (26.01.2013)

Svar:

Du teller det høyeste antallet av en art som du kan få oversikt over samtidig. Hvis du har 8-10 kjøttmeis på besøk, så er ikke det alltid helt enkelt, så dette er en øvelse som krever litt tid, men du klarer sikkert å telle noen av dem.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tidlig besøk av gjøk?

Fant fram til 'fuglevennen.no' ifm fugletelling ann. i avisen denne uken.
Bor ved kysten av Raunefjorden, sør for Bergen. Forer fuglene i et tre rett ved terrassen og kan betrakte alle fuglene også fra vinduet. I forrige uke hadde vi besøk av en gjøk, helt etter beskrivelse og tegninger i div. fuglebøker. Den jaget troster og andre fugler som pleier å stoppe og spise i treet vårt. Den satt der en god stund. Forsøkte å ta bilde, men det ble ikke godt pga masse greiner. Har hørt gjøken ofte om våren her, men aldri sett den på nært hold! og spent på om det kan ha vært tidligbesøk.

V.K.L. (26.01.2013)

Svar:

Beklager, dette er faktisk helt UMULIG! En gjøk i Norge nå ville ha sultet ihjel for lenge siden. Du har nok heller sett en spurvehauk, eller en annen liten rovfugl. Gjøk er ALDRI rapportert fra Norge noen gang om vinteren heller.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Fugleforing

Dompap

Hvor blir det av dompapen. Den savner jeg jeg i mitt område. bor Dramdal, Øvre Eiker kommune. v/Rv 35.

N.A.H. (26.01.2013)

Svar:

Vanskelig å si, men dompap har en tendens til å opptre mer sporadisk enn andre forplassgjester. Noen år er det invasjon fra lenger øst, med mye dompap, andre år er det få å se. Hagefugltellingen vil gi oss en pekepinn på hvordan det ligger an på landsbasis for dompapene i år.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Nokre dagar har vi hatt besøk på fuglebrettet av ein ganske liten mørk, nærmast svart,fugl med raudorange bryst. Litt lysare under bak det raude.Ikkje raudstrupe. Slankare. Liknar meir finkar.

K.E. (25.01.2013)

Svar:

Mistenker at du har sett en bjørkefink, sjekk denne.

Roar Solheim (26.01.2013)

««første 38 860 - 38 867 av 50 185 siste»»