Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 877 til 48 884 av totalt 50 009 spørsmål


#Økologi og atferd

svaner

hvor gamle bliver de

N.N (03.03.2007)

Svar:

Hei!
Den eldste registrerte svane i Europa som vi kjenner til, er en polsk knoppsvane som ble 22,5 år gammel.

Tore Reinsborg (05.03.2007)


#Økologi og atferd

Fuglenes flyhastighet

Har lett på nettet etter kråkenes flyhastighet, men finner det ikke. Kan du hjelpe meg? Er det noen steder hvor flyhastigheten på de forskjellige arter er oppgitt?

B.T. (03.03.2007)

Svar:

Hei!
Vi kjenner ikke til noe nettsted som omhandler flygehastigheter for fugler. Dette er trolig fordi flygehastigheter på de fleste arter ikke er målt. Vanligvis flyr større fugler raskere enn mindre. Nedenfor er angitt gjennomsnittsverdier på flygehastighet (km/t) hos noen arter: trane 68, ringdue 61, tundragås 54, kråke 50, gråhegre 43, tårnseiler 40, gråmåke 38, stær 34 og blåmeis 29.

Tore Reinsborg (05.03.2007)


#Diverse

fotografering av reir

Hei. Er det generelt forbudt å ta bilder av reir her til lands? Jeg har nemlig tatt et bilde av et reir, -og fått beskjed om at all slik fotografering er forbudt? Jeg var på blåbærtur, kom over et måkereir på bakken, tok et bilde, trasket videre. Det kan da ikke være ulovlig? Undrende.

N.N (03.03.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke forbudt å ta reirbilder. Mange tidsskrifter publiserer ikke reirbilder utover bilder som i vitenskapelig sammenheng fungerer som dokumentasjon på f.eks en sjelden art eller et områdes kvalitet for en spesiell art. Denne holdningen har de lagt seg på for ikke å oppfordre til å forstyrre fuglene unødig i hekkesesongen.

Tore Reinsborg (05.03.2007)


#Fugleforing

Foring av vinterfugler

Foring av vinterfugler. Når kan man avslutte på våren?

N.N (03.03.2007)

Svar:

Hei!
Du kan godt fortsette å fôre fuglene en stund til, da mars faktisk kan være den hardeste måneden for småfuglene. Utover i april, vil fuglene begynne å spre seg ut i respektive hekketerritorier og i denne måneden kan det være naturlig å avslutte vinterfôringa.

Tore Reinsborg (05.03.2007)


#Diverse

Fugler i taket

Vi har et relativt nytt hus hvor det er en liten lufteåpning mellom ytterpanel og overtak hele veien rundt. De siste årene har småfugl (spurv og svale) etablert reir inne på taket. Kan dette være skadelig for taket og er det noen måte å bli kvitt problemet på.

J.L. (02.03.2007)

Svar:

Hei!
Vi tror neppe du vil oppleve større skader på taket om noen par med spurv og svaler hekker der. Hvis du absolutt ikke vil ha fuglene der, må du sperre lufteåpningene med et eller annet, f.eks finmasket netting.

Tore Reinsborg (05.03.2007)


#Fugleforing

Når skal jeg slutte med meisekuler om våren?

Jeg har kontor i skogen og pleier å henge ut meisekuler om vinteren. Nå har jeg hørt at jeg ikke bør gjøre det i ungetiden siden ungene ikke tåler denne maten. Når bør jeg da slutte? Snøen er borte, snøklokke og krokus blomstrer...
Har besøk av de fleste meiseartene (7-8 stk), trekryper, fuglekonge, rødstrupe, grønnfink og nøtteskrike

R. (02.03.2007)

Svar:

Hei!
Siden vi kun er i starten av mars som ofte kan være den hardeste perioden for småfuglene, vil vi anbefale deg å fortsette fôringen en stund til. Du kan gjerne forsette fôringen til slutten av april. Etter den tiden er det ikke nødvendig å fôre mer, for da vil fuglene som regel finne nok mat på naturlig vis.

Tore Reinsborg (02.03.2007)


#Økologi og atferd

uglealder

Hvor mange år blir en ugle?

O. (28.02.2007)

Svar:

Hei!
Den høyste sikre alder på en ugle som vi kjenner til, er en hornugle som ble minst 27 år og 9 måneder gammel. Generelt oppnår de større uglene høyere alder enn de mindre, og hubroen kan trolig bli godt over 20 år gammel. De minste uglene blir nok relativt sjelden over 10 år gamle.

Tore Reinsborg (01.03.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglefauna i Jotunheimen

Hei!

Her kommer et spørsmål fra en komponist som forbereder et musikkstykke i anledning en utendørskonsert i Jotunheimens storslåtte natur til sommeren. Jeg planlegger å innlemme sitat og fugleimitasjoner fra norske fjellfugler i musikken og lurer på om noen kan si meg hva slags fuglefauna som finnes i dette fjellområdet (evt. også i lavlandet, dvs Luster i Sogn)?

Mvh
Kyrre

N.N (28.02.2007)

Svar:

Hei!
Av flere vanlige norske fjellfugler som vil finnes i Jotunheim-området kan vi nevne følgende arter med særegne lydyttringer: lirype, fjellrype, heilo, vipe, enkeltbekkasin, gjøk, heipiplerke, blåstrupe, rødvingetrost, løvsanger, ravn, bjørkefink og lappspurv. Den arten som er lettest å imitere er nok gjøk. De med flottest og mest variert sang av disse er nok blåstrupen (har "sølvbjelle"-lignede lyder i sangen) og kanskje lappspurven. Enkeltbekkasinen (også kalt mekregauk) har en særegen mekrelyd som dannes av hurtig vibrerende stjertfjær under spillflukten. Den langt mer fåtallige dobbeltbekkasinen (som finnes i Jotunheimen) har en rekke merkelige og vanskelig beskrivbare lyder under spillet. Den har en slags kvitring/fløyting som går over i kneppende/trommende lyder og avsluttes av en vibrerende hvining; mao nesten et symfoniorkester alene. Dens spillyder høres imidlertid bare på kort hold.

På nettstedet under vil du kunne høre korte sekvenser av artene nevnt ovenfor, samt mange andre arter:

http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php

Flere gode CD-er med fuglelyder kan kjøpes via nettstedet under:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!lyobi!&rstadv=J

Tore Reinsborg (28.02.2007)

««første 48 877 - 48 884 av 50 009 siste»»