Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 502 til 38 509 av totalt 49 835 spørsmål


#Økologi og atferd

hekketid havørn

er hekketidene de samme hvor en du er i Norge?(er på 71 grader nord)takk for raskt svar på forrige spørsmål

Ø.T.N. (26.01.2013)

Svar:

Nei, det er den neppe, fordi våren vanligvis starter tidligere sør i landet enn langt mot nord. Men jeg vet ikke hvor mye dette avviket kan dreie seg om, og noen år er det kanskje ikke særlig markert heller.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Fugleforing

rovfugl på fôringsplassen

Hei! todelt spørsmål:
1. De siste ukene (januar 2013) har jeg funnet 6 ihjelhakkede svarttrost utenfor huset. Jeg har bare sett et glimt av en større fugl som fløy avgårde med en skrikende svarttrost, men vet ikke hvilken type det var. Jeg har hatt fôringsplass utfor huset i mange år - men dette er første året dette har skjedd. Vi har en del furutrær og busker/naturtomt ved fôringsplassene, slik at det ikke er et helt åpent sted. Hvorfor tar ikke rovfuglen med seg byttet? De trostene jeg har funnet var hakket opp i brystet, men ikke spist av. Jeg kan jo ikke slutte å fôre nå midt på vinteren - men synes det er leit at de fuglene som kommer blir angrepet. Hva kan jeg gjøre?

2. Tidligere i sommer - høst (og tidligere år) har det vært mange typer fugl utfor, spurv, kjøttmeis, blåmeis, bokfink, flaggspett, men de siste månedene har fôringsplassene vært dominert av svarttrost (opptil 40 stk) og stærflokker på ca 30stk. Jager disse vekk de mindre fuglene? Har dominansen av svarttrost tiltrukket seg rovfugl - og kan denne være en hønsehauk? (ref. spørsmål 1)

Håper dere kan hjelpe meg med disse spørsmålene - på forhånd takk!
Vennlig hilsen Kari

K.M.D. (26.01.2013)

Svar:

Når du får konsentrasjoner av fugl, lik den svarttrostmengden du nevner, så er det ganske naturlig at både hønsehauk og spurvehauk vil kunne oppdage dette og legge en daglig jakttur innom forplassen, i håp om å kunne knipe en trost. Men begge disse rovfuglene vil ta med seg byttet sitt, og ikke legge det igjen slik du beskriver. Jeg lurer derfor på om det kan være en kråkefugl (skjære eller kråke) som har lært seg til at trostene er lette å ta. Kråkefuglene vil kunne hakke hull slik du beskriver, og de har heller ikke så lett for å kunne frakte med seg en trost vekk fra der de har drept den. Du kan også ha hatt besøk av flere ulike rovfugler, f. eks. både spurvehauk, hønsehauk OG kråkefugl.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Diverse

hjelp svan

Hi, today we brought one young swan at home, because he seems very frozen and tired. We found him in the sea in ice. After 1,2 hour being at home, he can stay on his foot and became stronger. but he is not drinking water and not eating. What we can do? Is here the place or organisation, which can help him? we can't let him out, because the sea is frozen and he is not very strong. Vi bor i Aust Agder.

J. (26.01.2013)

Svar:

Kontakt lokale fuglefolk; se under organisasjon på birdlife.no (NOFs hjemmeside).

Roar Solheim (26.01.2013)


#Diverse

Sidensvans

Hei ! Hjemme i Ålen i Sør-Trøndelag observerte vi i jula en flokk med sidensvans i hagen, og de har fremdeles registrert noen få nå i januar på nype (Rosa rugosa-hekken). Overvintrer de vanligvis i Sør-Trøndelag ? Ser ut til at de liker rognebær og nype svært godt.

A.B.S. (26.01.2013)

Svar:

Sidensvansene kan overvintre i hele Norge, men hvor lenge de blir i et område er avhengig av hva de kan finne av mat. Nå på denne tiden av vinteren er det ofte tomt med bær mange steder, slik at de må begynne å spise knopper, skudd og lignende. I ekstreme tilfeller kan de faktisk også spise rester fra ekskrementer etter andre dyr!

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Piplærke?

Fikk besøk av en flokk veldig urolige fugler i går. I dag er et par stykker. Det er en liten slank fugl ,virker lidt grønlig på oversiden. Lys under med prikker. Tydelig lyst vingebånd og tydelige tegninger på vingene når jeg ser den over ryggen bakfra. Jeg vil så gjerne vite hva det er for fugler

B.L.G. (26.01.2013)

Svar:

Det er i alle fall garantert ikke piplerker, for de overvintrer ikke (unntak kan være noen skjærpiplerker langs kysten). Litt vanskelig å si hva du har sett, men jeg mistenker at kanskje grønnsisik kan være aktuell art.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter fuglen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne gåsen har stått utenfor garasjen, Loddefjord ved Bergen, i to dager. Er det en villfugl eller er den tam? Vi kan komme helt nær den. Skal vi prøve å fore den og med hva? Vil den finne veien hjem?

E.B. (26.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en tamfugl, tror den heter moskusand. Den kan med fordel tas inn og holdes som tamfugl, av noen som har plass, kunnskap og kapasitet til slikt.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

villender

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags and
Vasser, juni 1986

E.K. (26.01.2013)

Svar:

Dette er en siland hunn.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette normalt på en svarttrost?

E.D. (26.01.2013)

Svar:

Om ikke normalt, så er det ganske ofte at troster har slike hvite fjær. Det er genetisk, og gjør at enkelte fjær ikke tar opp fargestoff under utveksten, og da blir de lyse eller hvite.

Roar Solheim (26.01.2013)

««første 38 502 - 38 509 av 49 835 siste»»