Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 832 til 38 839 av totalt 50 181 spørsmål «forrige neste»
Toppmeis
Hver høst er det en eller to toppmeis å se ved fuglebrettet. Men dessverre blir de borte etter et par uker. Betyr det at de dør (håper jo ikke det!) eller bare flytter de til en annen forings plass? Jeg har observert at de alltid kommer før de mer tallrike andre meisene (blåmeis og kjøttmeis). De virker også mindre sky (det samme gjør svartmeisen).
U.K. (27.01.2013)
Svar:
Nei, jeg tviler på at de forsvinner fordi de dør. Kanskje trekker de mer inn i skogen utover senhøsten. Selv blant blåmeis og kjøttmeis skjer det en stadig utskifting av individer rundt den enkelte forplass i løpet av høsten, mens totalantallet kan være omtrent jevnt.
Roar Solheim (27.01.2013)
sjelden fugl
Jeg bor i Kristiansand, inntil et skogsområde. -de siste 2 månedene har jeg sett 2 fugler i duestørrelse. De har vinger som er stripete grå/svarte og brune. Brystet er rødbrunt, men det mest spesielle er at de har "punkesveis" på hodet: fjærer som står rett opp rundt hele hodet,som om de er bustete. Disse fjærene ser ut til å være rødbrune, som brystet. Jeg finner ikke disse i fugleboka. De kommer sammen og er sett i trær ca 50 m fra huset. Et par ganger har en av dem kommet til verandaen, der jeg har fuglemat.
H.T. (27.01.2013)
Svar:
Det er ikke lett å finne ut hva du kan ha sett. Beskrivelsen din kan passe med hærfrugl, se bilder på denne siden: https://www.google.no/search?q=h%C3%A6rfugl&hl=no&tbo=u&qscrl=1&rlz=1T4SUNC_noNO363NO363&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=SHkFUdLTHams4ASP2YHIBg&ved=0CCwQsAQ&biw=1920&bih=903
Men hærfugl pleier ikke å bli sett i Norge om vinteren, kun inntil snøen kommer. Dersom dette ER to hærfugl som har overlevd snøen, så er det ganske sensasjonellt. Prøv å få tatt bilder av fuglene.Roar Solheim (27.01.2013)
Grønnfink som blir matet
Vi har mange grønnfinker på foringsplassen. For ca 2 uker siden satt en grønnfink på fuglebrettet som så mye større ut enn de andre. Den satt bare stille og så seg om. Jeg ble sittende og se på den fordi jeg tenkte den muligens var syk. Plutselig begynte den å gape og en annen grønnfink begynte å mate den. Den beveget vingene på samme måte som fugleunger gjør når de blir matet. Dette skjedde et par ganger. Deretter forsvant hele flokken. Hva kan være forklaringen på dette? Det kan vel umulig ha vært en fugleunge på denne tiden av året?
M.H. (27.01.2013)
Svar:
Det mest sannsynlige er at det er en hunn som tigget mat av sin make. Men slik foring før egglegging bruker ikke å skje så tidlig på året, kun de siste 1-2 ukene før egglegging. Dermed virker denne hendelsen nokså uvanlig.
Roar Solheim (27.01.2013)
Spørsmål:
Vi bor i Hamarområdet på Hedemarken, med mange flotte observasjonssteder i nærområdet. Vi ønsker å oppleve ravn, og søker etter gode observasjonssteder. Er det noen spesielle fjellområder vi bør besøke?
Mvh
Familien Ervik
U.E. (27.01.2013)
Svar:
Litt vanskelig å si. Ravnen er jevnt spredt i fjelltrakter i Hedmark. Der det ligger søppelfyllinger i nærheten av f. eks. hyttegrender, vil en lett oppleve ravner om vinteren. Utover i februar-mars kan du nok også høre og se ravnenes fluktspill på slike steder. Ta ellers kontakt med lokallaget av NOF i Hamar (sjekk under organisasjon på birdlife.no).
Roar Solheim (27.01.2013)
vann til småfuglene ?
Trenger småfuglene vann nå om vinteren ? Sett at flere som har tatt inn skadede fugler har gitt dem vann og at de drikker endel. Kunne f.eks sette ut en skål med vann oppvarmet med et 12Volt varme-element som jo er ufarlig.
J.K. (27.01.2013)
Svar:
Hvis du tilbyr fuglene vann å drikke om vinteren, så er nok det kjærkomment. Mange fugler spiser snø for å få i seg vann, så ferdig smeltet snø/is foretrekkes når de kan få det.
Roar Solheim (27.01.2013)
Fugletelling
Hvordan kommer jeg frem til skjemaet for registr av antall fugler i dag ?
E.W. (27.01.2013)
Svar:
Logg deg på fra http://www.fuglevennen.no/registrer/?a=LN9 rapporteringsskjemaet kommer opp etter at du har registrert hvor du har sett fuglene. Lykke til!
Frode Falkenberg (27.01.2013)
Hvilken fugl er dette??
Hei. Jeg klarer ikke å finne ut hvilken fugl dette er. Jeg har sett i boken "Norges fugleliv" men klarer ikke å finne ut av det. Det er veldig mange av de hos oss. De er observert 27. januar på Stubban, Trondheim
Karine
K.A. (27.01.2013)
Svar:
Bildet viser en grønnsisik hunn.
Frode Falkenberg (27.01.2013)
Fuglemater
Vi har en sylinderformet fuglemater for bl.a jordnøtter. Den er delt i 2. På den ene siden det mindre hull ennpå den andre. Fuglene spiser nøtter kun på den siden som er mest finmaska. Hva skyldes det?
T.H. (27.01.2013)
Svar:
Det er det faktisk ikke mulig å gi noe fornuftig svar på. En tenkbar mulighet er at det er lettere å hakke løs biter av nøttene på den ene siden enn den andre, men det er ikke helt lett å se hvorfor mindre masker skulle gi et slikt resultat.
Roar Solheim (27.01.2013)