Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 921 til 38 928 av totalt 50 286 spørsmål


#Diverse

Dvergpapegøyer

Hei. Vi har nettopp fått 2 dvergpapegøyer, en av hvert kjønn. De er begge 5 måneder gamle. Det jeg lurer på er, hvor tidlig begynner de å parre seg? Det virker som om hannen allerede har prøvd seg.

På forhånd takk:-)

E.M. (28.01.2013)

Svar:

Dette er spørsmål du må rette til burfuglfolk - vi arbeider med viltlevende fugler.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Økologi og atferd

Havørn spørsmål

Hvilken metode bruker havørnen på å beskytte selv selv og sine unger a? Må Havørnen konkurrere med andre om natten for å få tak i mat? Hvor holder havørna til når den er ferdig med hekkesesongen? Hva slags flyver er havørna? Er havørna spesialist i noe?

Mvh,
Ahmed A. Mohammed

A.A.M. (28.01.2013)

Svar:

Dette var litt mange spørsmål som det ikke er plass til å besvare fylldig. Havørnene holder seg i territoriet sitt hele året når den først har blitt gammel nok til å starte hekkingen, og har funnet seg en make.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Diverse

tørrfisk

Vi henger torsk som blir til tørrfisk, men kråke/ravn bestanden er kraftig økende. fuglene setter seg på hjellene og spiser/ødelegger torsken. Vi har gasskanoner under hjellene for å skremme kråka bort, men etter en stund blir den vant med smellen og fortsetter å spise. Kjenner dere til effektive metoder for å skremme kråka bort

H.J. (28.01.2013)

Svar:

Dessverre, nei. De aller fleste fugler lærer seg etterhvert til at slike skremme-remedier ikke er farlige, og da blir maten FOR fristende. Det eneste effektive i det lange løp er kanskje å stenge kråkene fullstendig ute med netting, selv om det kanskje ikke er en enkel eller rimelig løsning...

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tornskate

Vi mener ut fra 4-5 års registrering at vi har en par med Tornskarter som hekker i møne i hovedhuset på vårt lansted på Brimse i Rogaland. jeg ser ut fra registreringer at dette er en sjelden ful, men ut fra sammenlignbare biler på nett og i fuglebøker samt sang sammenligninger som vi har funnet på net mener å ha denne årvisse gjesten på Brimse. Kan vi ta feil med en annen fugl som ligner i størrelse, farge og sang ?

T.H. (28.01.2013)

Svar:

Jeg tviler sterkt på at dere har denne arten i mønet, for tornskatene hekker i busker og kratt. Den er såvidt meg bekjent aldri dokumentert å bygge reir på eller i bygninger. Kan det være spettmeis du har i huset, også den har en sort "maskestrek" gjennom øyet.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Fikk besøk av denne fuglen i dag. Men klarer ikke å finne den i Norsk vinterfuglatlas.

E.N. (28.01.2013)

Svar:

Dette er en gråtrost -en av dem som har forsøkt seg på overvintring.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En rar and

Bilde vedlagt spørsmålet

I en andedam i nærheten svømmer det noen spesielle ender rundt. Jeg lurer på hvilken type det er. Den er sort i kroppen, hvit på brystet, og en spraglete overgang mellom kropp og bryst. Gult, litt flatt nebb med et rødt felt over nebbet og opp mot øynene. Hvit flekk på tuppen av vingene. Det varierer hvor hvite de er på brystet, noen er nesten helt svartspraglete. De har selvsagt svømmeføtter. Jeg fikk tatt et bilde av dem, men det er av forferdelig kvalitet.

C. (28.01.2013)

Svar:

Dette er en tamandtype, mistenker at dette er en sort som heter moskusand.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Fugleforing

Jordnøtter

Vi har et nettingrør med jordnøtter som henger sammen med to rør med frø. Frøene blir borte på et døgn, men det er nå snart en mnd siden vi fyllte jordnøtt-røret, og det er bare halvtomt. Ser stadig noen som pikker i det, men er røret for finmasket eller nøttene dårlige siden de ikke blir borte?

A.I. (28.01.2013)

Svar:

Jeg mistenker at jordnøttene som er i handelen nå, ikke er på langt nær så attraktive som tidligere års nøtter. Enten er det en annen type, eller så er de av svært dårlig kvalitet. Også hos meg ser nemlig jordnøttene ut til å henge urørt, og det var tidligere helt utenkelig.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en and? Bildet er tatt i stange ved mjøsa 27.1

A.E. (28.01.2013)

Svar:

Nei, dette er en un g svane.

Roar Solheim (28.01.2013)

««første 38 921 - 38 928 av 50 286 siste»»