Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 462 til 38 469 av totalt 49 835 spørsmål


#Diverse

Hønsehauk i nød!

Da jeg kom hjem fra skolen i dag så jeg en hønsehauk sitte i et tre og jeg går bort til den. Og da jeg stod ca.2 meter unna seilte den bare vekk og landet et lite stykke unna. Da jeg gikk bort til den igjen klarte den ikke å lette, den bare humpet bortover. Nå sitter den midt i boligfeltet. Hva skal jeg gjøre?

S. (29.01.2013)

Svar:

Prøv å få fanget den inn, og kontakt fuglefolk for hjelp. Dette er høyst sannsynlig en utsultet ungfugl, som trenger oppforing for å klare seg.

Roar Solheim (29.01.2013)


#Diverse

Ugler/rovfugler

Hvorfor inngår ikke ugler under rovfugler?

M.B. (29.01.2013)

Svar:

Begrepet "rovfugler" er egentlig litt uheldig, fordi det både brukes til å omtale funksjon (jakt på, dreping og spising av andre virveldyr), og systematisk på en egen orden. Uglene tilhører en annen orden, derfor er de systematisk ikke rovfugler, men i økologisk funksjon er de det.

Roar Solheim (29.01.2013)


#Fugleforing

Forsvunne fugler

Hei, tidligere denne vinteren har vi hatt yrende liv rundt fuglebrett på fjellet; Haglebu, ca 900 moh i Buskerud. Kjøttmeis, granmeis, dompapp, lavskrike og grønnfink. Da vi var oppe denne helgen (2 uker siden sist), var nær sagt alle fugler borte. Kun en kjøttmeis og en lavskrike som ikke en gang våget seg til brettet. Hvor var alle de andre fuglene blitt av?? Har det noe med kulden i de siste uker å gjøre??

A. (28.01.2013)

Svar:

Umulig å si, dessverre, men se mange svar på tidligere rapporter om samme type observasjoner.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Storskarv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei er dette en storskarv?
Syns det ligner mest på det, men så av et gammelt svar* her hvor en noe lik skarv ble identifisert som toppskarv på grunn av det gule i nebbvika?


*
http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?q=8&antall=25&offset=1&term=toppskarv&send=S%C3%B8k!&q_id=17638

Ø. (28.01.2013)

Svar:

Det er mer enn det gule ved munnvikene (i sommerdrakten) som identifiserer de to fuglene på tidligere bilde som toppskarv, både holdning og grønnglans i fjærdrakt. Fuglen på bildet over er imidlertid en storskarv.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråspett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg antar at dette er en gråspett, men vil gjerne ha det verifisert. Det er første gang den er på besøk på min foringsplass, og det er alltid gøy når nye arter dukker opp. Og spesielt når det skjer under den årlige hagefugltellingen. :-)

P.S./.N.A. (28.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en gråspett hann. Gratulerer med et flott bilde! Nest etter flaggspett så er gråspetten den av spettene som oftest besøker forplasser.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Diverse

Boltiten,..-er'n sjelden..?

Bilde vedlagt spørsmålet

I fjor,i slutten av juli, i Jotunheimen på ca. 1400 moh, stod jeg plutselig midt blant noen små boltitnøster. Etter hvert kom faren også. Dette er første gangen jeg har sett boltiten. Er dette en sjelden fugl i fjellheimen, eller er det på grunn av den gode kamuflasjen som gjør at vi treffer på den en sjelden gang?? Dette var i Smådalen i Jotunheimen..

A.H. (28.01.2013)

Svar:

Artig bilde. Selv om boltiten finnes mange steder i norske fjelltrakter, så holder den seg som regel så høyt at få kjenner den, i motsetning til heiloen som gir mye lyd fra seg når folk er i nærheten. Kamuflasjefargen gjør selvsagt også sitt til at boltitene er vanskelige å oppdage.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Fuglekasser

Kjøttmeis.

Er det vanlig at Kjøttmeis tar bolig i fuglekasse på dette tidspunktet av året. Rigtignok er fuglekassen like i nærheten av foringsplass (solsikkefrø og maisboller. Med hilsen Nils A.

N.A.H. (28.01.2013)

Svar:

Kjøttmeis og blåmeis kan gjerne overnatte i bestemte fuglekasser gjennom hele vinteren, og på den måten kanskje okkupere dem. Men de begynner først med reirbygging i siste del av april.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Kom 5 av disse små rakkerne på foringsstasjonen min i dag, 28.01.13. Veldig aktive, og spiste masse. Dessverre dårlig kvalitet på bildene da jeg sto inne og tok bilde gjennom vinduet.
Lurer på om det kan være stjertmeis?

C.S. (28.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en stjertmeis. De kan en sjelden gang dukke opp på forplassen. Som regel er det et par med ungene fra sist sommer som streifer sammen som en liten flokk.

Roar Solheim (28.01.2013)

««første 38 462 - 38 469 av 49 835 siste»»