Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 876 til 48 883 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
hauk
Hei!
Det har nå vært en stor hauk å tatt duer utenfor vinduet vårt på jobben. Den er brun, egentlig ikke så veldig stor men den klarer å spise en hel due på en relativ kort tid. noen ideer til hva slags fugl dette egentlig kan være, og er det normalt at den tar duer ? den bare flyr over de og angriper de, så begynner han å plukke den fra hverandre. Det er 2 ganger på et halvt år det har skjedd. Ganske underholdene for oss på jobben.
V. (07.03.2007)
Svar:
Hei!
Høyst sannsynlig har dere fått besøk av en ung hønsehauk. Ungfugler av denne arten har farger som går mye i brunt, mens voksenfuglene er grå og hvite. Det er et kjent fenomen at hønsehauken, og da gjerne unge hønsehauker, trekker inn mot byene om vinteren. De lever da i stor grad av bl.a. byduer.Tore Reinsborg (07.03.2007)
dompap på kjøkkenet
I dag når min bror kom hjem fra skolen fant han en dompap på kjøkkenet, tildels liggende over til venstre side. Vi har den nå inne hjemme hos oss og vil gjerne prøve å hjelpe, men vet ikke hva vi skal gjøre. Ligger nå på bomull og har fått vann og undulat frøblanding. Sitter for det meste bare i ro, men prøver å flakse med vingene og å gå rundt i buret, men blir "sliten" og tipper over mot venstre side. Håper på snarlig svar, så vi kan prøve å hjelpe denne stakkeren. Vår hensikt er ikke å holde fuglen i fangenskap, men å hjelpe den ut i naturen igjen.
L.S. (06.03.2007)
Svar:
Hei!
Hvis fuglen flakser med vingene er det lite som tyder på at de er brukket. Det er godt mulig den er omtåket etter å ha flydd på et vindu, og da kan den komme seg etterhvert. Vi har fått meldinger om en god del salmonella-infiserte dompaper i vinter. Denne sykdommer tapper fuglene for krefter og mest sannsynlig vil den dø innen relativt kort tid. Fuglebrett er en av smittekildene for denne sykdommen. Etter å ha vært i kontakt med fuglen eller fuglebrett er det viktig med god håndhygiene, da barn kan bli smittet og få mage/tarmbesvær hvis de blir smittet. Hvis ikke tilstanden til fuglen bedrer seg i løpet av noen dager, er nok det beste å avlive den.Tore Reinsborg (07.03.2007)
Spørsmål:
Ei snøugle landet på skorsteinen på uthuset vårt en sen kveld i høst, bare meter fra meg der jeg satt på trappa. Siden har jeg ikke sett den, men hører stadig ugleskrik, mest om natten,vi sover med åpent vindu. Nå lurer jeg på om man kan skille en snøugle fra andre ugler på lyden av skrikene.
A.I. (06.03.2007)
Svar:
Hei!
Snøugla er en art som er veldig sjelden i Norge, og den finnes stort sett bare i høyfjellet. Det er mer trolig at dere bor innenfor et kattugle-territorie, da disse kan hekke tett innpå bebyggelse i kulturlandskapet i lavlandet i Sør-Norge. Kattuglene roper, i tillegg til om våren, ofte om høsten. Kontaktskrikene mellom kjønnene kan imidlertid høres hele året. Kontaktskriket til kattugla kan beskrives som et skarpt "ku-vitt" eller "i-vitt". Du kan lese mer om kattugla på nettstedene under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=90
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=492Tore Reinsborg (07.03.2007)
stell av fugle kasser
vi lagar fugle kasser på skulen for små fuglar som flue-snapparen.
oppning 32 mm.
korleis skal vi stelle/rense/klar gjere fugle kassane?
tusen takk hilsen: håkon
H. (06.03.2007)
Svar:
Hei!
På nettstedet under finner du mye stoff og rådgivning i forhold til fuglekasser. Etter hekkesesongen bør gamle reir fjernes fra kassene, men utsett gjerne rensingen til det blir kuldegrader om høsten. Dette fordi reirene vil kunne inneholde plagsomme fuglelopper.
http://www.fuglevennen.no/fuglekasser/Tore Reinsborg (07.03.2007)
Tyngste fugl?
Jeg har forsøkt å finne ut dette, blant annet ved å lese hva som er svart på tilsvarende spørsmål her i forumet. Og jeg er litt forvirret når dere skriver at verdens tyngste flygedyktige fugl er Strotrappen på 21 kg, men at Norges tyngste er Svanen med 22,5? Betyr dette at Svaner vel kan bli 22,5 kg, men da er den ikke flyvedyktig lenger??
J. (06.03.2007)
Svar:
Hei!
De nevnte vektene på henholdsvis knoppsvane og stortrappe er 22,5 kg og 21 kg. Når det gjelder å kåre verdens tyngste flygedyktige fugl, er det i dette tilfellet mer naturlig å bruke gjennomsnittsvekter. De oppgitte vektene var ekstremverdier funnet hos de to artene. Videre vites ikke om de to individene med de respektive vektene kunne fly. Den tyngste flygedyktige knoppsvanen og stortrappen er vel heller ikke målt? Gjennomsnittsvekten for hanner (tyngst av kjønnene) hos begge disse artene er ca 12 kg i den perioden av året de veier mest. Så vi kan vel kanskje kalle det dødt løp...Tore Reinsborg (06.03.2007)
Pngviner
Er King penguins det samme som Keiserpingvin? Og finnes det flere arter pingviner med det spesielle gule på brystet og under øye, kanskje en litt mindre art? Og til slutt hva heter de andre artene?
H.Ø. (05.03.2007)
Svar:
Hei!
King Penguin heter kongepingvin på norsk, mens keiserpingvin heter Emperor Penguin på engelsk. Det er med andre ord to forskjellige arter. Disse to artene er ganske like, men keiserpingvinen er større enn kongepingvinen. Det finnes ytterligere 15 pingvinarter, men disse er mindre en de nevnte artene, og har et litt annen utseende. Flere av disse andre artene har gule dusker over øynene, men har ikke gult nedover brystet som de to største. Navn på andre pingvinarter: adeliepingvin, bøylepingvin, dvergpingvin, galápagospingvin, gulltoppingvin, guløyepingvin, hornpingvin, humboldtpingvin, hvitkinnpingvin, kappingvin, klippehoppepingvin, magellanpingvin, ringpingvin, skogpingvin og snarepingvin.Tore Reinsborg (06.03.2007)
Fiskeørn
Hvilket sted i Norge finnes det mest fiskeørn??
A. (05.03.2007)
Svar:
Fiskeørna finnes i størst antall på Sør- og Østlandet i Norge. I tilleg finner man de i det østlige Trøndelag og i Finnmark. Den norske populasjonen ble i 1994 anslått av Norsk Ornitologisk Forening til å ligge på rundt 200 par.
Frode Falkenberg (06.03.2007)
Kongeørn
Hei
I Bjørkedalen(i Volda kommune),har vi den siste tida vore svært plaga av at Kongeørna tek tame kattar. Den siste månaden har dei (eit par) teke 3 kattar (som vi veit). Er det slik at ørnene kan få "smaken på katt". Vi miste vår 3 år gamle hankatt berre for 14 dagar sida,han vog over 5 kilo.Kvifor prøver Kongeørna seg på så store bytter?
Kor gamal kan Kongeørna verte? Må vi rekne med at alle kattar er i fare fram til sommaren (pga matmangel), eller kan vi risikere at ørna alltid vil jakte på kattane?
M.M.B. (05.03.2007)
Svar:
Hei!
Kongeørn kan ta katter, hvilket også er dokumentert gjennom tidligere tilfeller. Den kan ta betydelig større byttedyr en katter også, f.eks rev og reinskalver. Det vil være individuelle variasjoner i forhold til hva kongeørnene tar, og har den fått smaken på kattene, vil den nok kunne fortsette å ta katter hvis sjansen byr seg. Når det blir vår og sommer kan den imidlertid finne flere byttedyr å jakte på, så da kan det hende at kattene får være i fred. Kongeørna kan bli godt over 20 år gammel, og den eldste kongeørna vi kjenner til, ble 25 år og 8 måneder gammel.Tore Reinsborg (05.03.2007)