Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 757 til 38 764 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
Fuglemater
Jeg hadde tidligere ei tegning/ en beskrivelse av en fuglemater,stor sylinderformet som er egnet hvis en skal bort ei uke.Tegningen er mistet.Hvor kan jeg finne tegning?
S.K. (04.02.2013)
Svar:
Mange slike hjemmelagede foringsmatere baserer seg enten på en stor plastflaske snudd opp ned, eller en stor plastkanne og enkelte bruker rør med lengde på opp mot en meter og diameter på mellom 15-20 cm. Disse må festes slik at de står ca. 3 cm over fuglebrettet.
Hvis du ser på hjemmesiden til Fuglevennen, under Tidsskrift i øvre menyvalg, så ser du et eksempel på en virkelig stor variant i vårnumret fra 2010.Morten Ree (26.02.2013)
sykdom hos grønnfink
Nebbet hos noen grønnfinkene er rosa og ser litt oppblåst,er det den omtalte sykdom?Hvis så hva skal jeg desinfisere frø automat med for å fjerne smitte?
H.L.J. (26.02.2013)
Svar:
Nebbet til grønnfinken har en svak rosa farge, som vil variere litt i styrke. Hvis det er kaldt i været så kan fuglene virke litt oppblåste, men ofte kan det også være et tegn på sykdom. Hvis dine grønnfinker har "gul knop" så vil du ganske snart finne døde fugler ved foringsplassen.
Vask gjerne fuglebrett og fuglematere med sterkt og varmt grønnsåpevann. Deretter kan de skylles i varmt rent vann.Morten Ree (26.02.2013)
Ros!
Hei! Ville bare si at jeg er daglig innom "Spør en ornitolog". Det er spennende og interessant å lese både spørsmål og svar, og jeg synes dere gjør en kjempejobb!
Takk :)
N.N (25.02.2013)
Svar:
Takk for rosende omtale. Med over 11 000 svar så er jo dette blitt en stor og god database. Skulle ønske at folk søkte mer i basen etter svar på sine spørsmål, så vi slipper å gjenta det samme så mye. Svært mye av det folk lurer på er allerede blant tidligere svar!
Morten Ree (26.02.2013)
temme Hauk
Hei. Er det mulig å temme hauk for å skremme bort kråker fra avlinger? Hva lever hauken av? Lever den naturlig i Nord-Norge? Er det lovlig å temme hauk/ha den i fangenskap?
J.R. (25.02.2013)
Svar:
Det er mulig å temme en hauk, men det er ikke lovlig. Både hønsehauk og spurvehauk lever naturlig i N-Norge.
Haukene lever av mindre og mellomstore fugler og pattedyr. Hønsehauken er en habil kråkejeger. Hva med å skaffe fram et lydopptak av hauk og spille det over høytaler når det er mange kråker i avlingen?Morten Ree (26.02.2013)
Fjellfugl, hva heter denne søte fuglen?
I Valdres, dukker opp på hytta ( i tregrensa)med en gang vi kommer. Hva slags fugl er dette? Er forholdsvis tam, henter brødsmuler 1/2 m fra oss!
T.R. (25.02.2013)
Svar:
Dette lavskrike. Den er kjent for å være lite sky og nysgjerrig overfor mennesker og var før i tiden kalt "skogsarbeiderens venn".
Les mer om lavskrika her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11390Morten Ree (26.02.2013)
ny fuglekasse
I februar fjor hang vi en fuglekasse med kamera ca 5 m oppe i en koreagran. Det er ca 10 m til en annen fuglekasse. Kassa ble flyttet fra et annet sted på den andre sida av huset, fordi katter hadde lett tilgang der og røvet kassa første og siste året den hang der. I fjor vår var flere kjøttmeiser innom og vi håpet en av dem ville slå seg til og legge egg. Men ingen gjorde det. Hva kan årsaken være, og er det noe vi kan gjøre for at de skal akseptere den fine kassa og legge egg der i år? Og når kan vi begynne å observere og håpe? Vi har foret hundrevis av fugler i hele vinter. Har en tomt som skulle være midt i blinken med mange slags trær. Hilsen Bjørg
B.R.G. (24.02.2013)
Svar:
Det er faktisk ikke mulig å gi noen forklaring på hvorfor enkelte kasser blir tatt i bruk, mens andre forblir ubrukt. Fuglene har sikkert en grunn, men den er sjeldent åpenbar for oss mennesker, dessverre.
Roar Solheim (24.02.2013)
Tranespor i snøen
Hei
Fuglesporene jeg fant i snøen her i Ås i morges var store som håndflaten til en voksen mann (se bilde). Har det vært en enslig trane på trekk allerede?
Ø.A. (24.02.2013)
Svar:
Nei, jeg tror kanskje heller at det er en gråhegre som har gått her - den har også lange tær og store føtter.
Roar Solheim (24.02.2013)
Smittefare på foringsplassen
Hei! En gjennganger på foringsplassen min er en kjøttmeis som ser veldig pjuskete ut i fjærdrakta. Får inntrykk av at den kan være gammel. I adferd virker den ok. Blir de rufsete i fjæra når de blir gamle, eller må jeg anta at den er syk eller har uttøy? I så fall, gjør jeg de andre en bjørnetjeneste ved å fore? Jeg forer med en fuglemater (nøtter og solsikkefrø) og hjemmelagede meiseboller. Noen ganger henger de 3 - 4 stk på èn bolle, så de er ganske tett på hverandre.
I. (24.02.2013)
Svar:
Tror du kan fortsette foringen, så lenge det bare er denne ene meisen som ser pjuskete ut. Det kan være mange grunner til det. Følg med og se om du ser den gjennom lengere tid, eller om den plutselig forsvinner. Da kan det hende at den har blitt haukemat...
Roar Solheim (24.02.2013)