Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 311 til 38 318 av totalt 49 876 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er vell et år siden jeg tokk dette bildet og det var med et digitalt kamera og det er derfor det er så dårlig bilde.men jeg lurer på om dette er en grønnspett jeg er ikke sikker.

N.N (01.03.2013)

Svar:

Joda, du har helt rett. Dette er en grønnspett.

Frode Falkenberg (01.03.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i bærbusken

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvem er det som sitter her, tro?

L. (01.03.2013)

Svar:

Dette er en grønnfink: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=508

Frode Falkenberg (01.03.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. idag så jeg to merkelige fugler som jeg mistenker er fiskeørn i forhold til vinge spenn og den karakteristiske "knekte" vingene til fiskeørn. men det jeg syns er rart er att de er her så tilig (1.03.13) håper du kan tyde hvilken fugl det er på den "knekte"vingen. Beklager dårlig bilde. håper på svar så fort som mulig.

N.N (01.03.2013)

Svar:

Bildet er dessverre altfor dårlig til å kunne si hvilken art det er. Jeg ser poenget ditt med vingeformen, men en slik form kan nok oppstå på mange arter i en aktiv flukt som denne fuglen har. Fiskeørn 1. mars ville vært en liten sensasjon, men fugler har jo vinger og det meste er mulig.

Frode Falkenberg (01.03.2013)


#Fugleforing

Mat til bydue?

Hei! vet de fleste mater byduene med brød, men er dette den bedte maten de kan få? hva er den beste og mest næringsrike maten man kan fore bydua med?

I.S.S. (28.02.2013)

Svar:

Kjøp deg en sekk med havre på Felleskjøpet, så blir du populær hos duene! Men både brød og lettkokte havregryn går bra.

Morten Ree (28.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Granmeis eller løvmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har lenge hatt denne lille fuglen på besøk men er ikke helt sikker på om det er granmeis eller løvmeis, hvordan ser man egentlig forskjell på de to?

N.N (28.02.2013)

Svar:

Dette er en løvmeis. Merk bla. skittent bakre del av kinnet, brun overside, liten smekke, samt lys bitekant innerst på nebbet. Les mer om identifikasjon av løvmeis og granmeis på https://www.fuglevennen.no/arkiv/?vis=oppslag&op_id=1565

Frode Falkenberg (28.02.2013)


#Fugleforing

Bjørkefink

Kan det stemme at jeg har hatt en Bjørkefink på mat plassen. gul svart flekkete nedover kroppen, liten, ingen meis de kjenner jeg. Bor på gård i Skotselv, Buskerud Jeg har bare sett en i dag 2802013.Ikke sett før.

N.A.H. (28.02.2013)

Svar:

Noen bjørkefinker velger å bli igjen i Norge vinters tid. Så det er stor sannlighet for at du har arten på foringsplasser i Buskerud. Artene har mer diffuse draktfarger nå på vinteren. Under årets Hagefugltelling var bjørkefink til stede på 5 % av foringsplassene i et antall på nesten 3 000. Hovedtyngden er rundt om Oslofjorden og sørvestlandet. Men den ble registrert i alle fylker.
Se bilder og les mer om bjørkefink her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11997&vis=bilder

Morten Ree (28.02.2013)


#Diverse

Lys jaktfalk?

På fjellet -sør-øst i Femundsmaka- så jeg i dag noe jeg nokså sikkert tror var en jaktfalk. Jeg har sett jaktfalk på nært hold mange ganger men aldri noen som har vært så lys som denne. Den var relativt stor og overside og underside hadde bortimot samme farge mens hodet var mye mørkere enn på de bildene jeg har sett av den arktiske hvite varianten. Finnes det flere fargevarianter av den "norske" jaktfalken ? Har tildigere kun sett jaktfalk med gråblå overside i området.

Med hilsen
Anders Haugen

A.H. (27.02.2013)

Svar:

Dette var en spennende observasjon som ville vært fint om ble fotodokumentert.
Draktvariasjonen hos jaktfalk er i hovedsak geografisk, men innslag av lys jaktfalk fra Nord Russland/Sibir og Grønland/Island forekommer i Norge, men er svært sjelden. Ved enkelte anledninger i århundrer har det sikkert hekket par hvor den ene har vært et lyst individ. Siste kjente hekking med et lyst individ var i Altavassdraget i Finnmark for ca. 10 år siden. For noen år siden kom en så å si helt hvit jaktfalk og landet på en oljeplattform på Nornefeltet utenfor Brønnøysund. Denne ble innfanget og tatt med til land og sluppet utenfor Brønnøysund.
Når slike går i par med vår jaktfalk vil det bli født unger som kan ha varierende lyse innslag. Det må være en slik du har observert.
Se bilder, utbredelseskart og les om jaktfalk på denne linken:

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=3887&vis=bilder

Morten Ree (28.02.2013)


#Økologi og atferd

Lomvien

Hvordan lever lomvien?

E.S.T.H.M.L.F. (27.02.2013)

Svar:

Gå inn på denne linken så finner du ut mye om lomvi:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4732

Morten Ree (27.02.2013)

««første 38 311 - 38 318 av 49 876 siste»»