Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 687 til 38 694 av totalt 50 284 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen så jeg på Ringve Botaniske hage i Trondheim i går den 8.3

F.N. (09.03.2013)

Svar:

Dette er en grønnfink.

Roar Solheim (09.03.2013)


#Økologi og atferd

Måke ekteskap?

Hei,

Har måker livslange forhold, eller skifter de maker hvert år? Vi har kontorer i et høyhus der vi ser ned på et flatt tak (med en lav murkant rundt, slik at det bir en inngjerdet "barnepark"). Til det samme hjørnet på dette taket kommer det et måkepar hver vår (fiskemåker, tror vi), tilbake til det samme redet (en kvist/gresshaug i hjørnet inn mot murkanten). Er det de samme to måkene mon tro? Når egene klekkes, kan vi se fantastiske luft-kamper rett utenfor vinduet vårt, der andre fugler forsøker å angripe for å stjele først eggene, og senere de små kyllingene. Mor og far Måke pleier å vinne luftkamoene og redde sine søte små. Og vi følger sepnt med fra kontorpulten. Men nå lurer vi altså på om det er de samme to måkene som kommer tilbake hver vår. De er allerede på plass, selvsagt, selv om det ikke er noen egglegging ennå, bare litt markering av "dette er vårt revir": Andre måker får finne seg andre tak...

E.B..B. (08.03.2013)

Svar:

Sannsynligvis er det de to samme måkene som vender tilbake, ikke for å finne hverandre, men for å bruke den samme reirplassen som forrige år. Hvis en av dem dør, finner den andre raskt en ny make, fordi det da er en ledig plass. Det er ,mulig storev måker som f. eks. svartbak holder sammen som par, men også her tror jeg det mest dreier seg om tilhørighet til samme territorium.

Roar Solheim (09.03.2013)


#Økologi og atferd

Sidensvans med promille?

Jeg leste i en lokalavis at sidensvans kan spise så mye bær at den får promille.
Samtidig har jeg lest om en biolog som avfeier dette som en myte.

Hva er korrekt? Finnes det noen publikasjoner, troverdig stoff etc. om dette?

N.N (07.03.2013)

Svar:

Det stemmer sannsynligvis. i har flere rapporter om slike observasjoner, men som du antyder så har dette (så langt jeg kjenner til) ikke blitt undersøkt eller dokumentert i vitenskapelig litteratur.

Roar Solheim (09.03.2013)


#Diverse

linnerle

hvor kommer linnerla fra ?

N.N (08.03.2013)

Svar:

Forstår ikke helt hva du mener. På våren kommer de fra Afrika - de er tropiske fugler som flyr nordover for å hekke. Men evolusjonært er det ikke lett å si hvor linerlene "kommer" fra, dvs er utviklet fra.

Roar Solheim (09.03.2013)


#Diverse

Hvorfor går fuglene på tærne?

Jeg går med hele foten, det gjør ikke fugler. De går på tærne. Hvorfor er det sånn at fuglene går på tærne?

S.M.W. (07.03.2013)

Svar:

Slike spørsmål liker jeg å snu helt rundt, og da blir spørsmålet: Hvorfor går vi mennesker på hælene? De fleste pattedyr og fugler går nemlig på tærne. Dermed er det VI som er de underlige dyrene! Men jeg kan ikke si deg hvorfor det har blitt slik.

Roar Solheim (09.03.2013)


#Fugleforing

30 skjærer i hagen

Hei!
Vi har omlag 30 skjærer i Hagen og et par kråker. De har vært der nesten hele vinteren, samt et par rådyr. De graver gjennom snøen til de treffer gresset. Hva er det de spiser? Vi bor i et boligfelt i Fredrikstad, men fuglene foretrekker vår hageflekk, selvom de andre hagene har omtrent samme størrelse. Snodige saker synes jeg.

E.K.H. (05.03.2013)

Svar:

Ikke godt å si hva de spiser uten selv å kunne se området. Det kan være frø under snøen, eller andre ting.

Roar Solheim (07.03.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva fugl var det me såg?

Me er på hytta på Kvamskogen i Hordaland. Her såg me eit fuglepar som me ikkje har sett før. Rakk dessverre ikkje å ta bilde. Dei var på størrelse med duer. Dei var nokså kompakte i kroppen. Grå/svarte på ryggen, kvite/grå på undersida, to? svarte striper frå hovudet som gjekk bakover. Nebbet såg ut til å vera kort og kraftig.

A. (06.03.2013)

Svar:

Lurer på om du kan ha sett to varslere, men ikke helt lett å si. Varsleren er mindre enn en due, mer som en liten trost. Sjekk fuglebøkene.

Roar Solheim (07.03.2013)


#Fugleforing

Tips om nyretalg fra sau!

Ikke et spørsmål men et tips til alle som lurer på hvor man kan få kjøpt nyretalg fra sau. Gå inn på www.bondenesmarked.no, og send mail om å få kjøpt. Her er det mange lokale slaktere, og disse markedene med boder er jo stort sett over hele landet.

I.S. (06.03.2013)

Svar:

Takk for tips! Nyretalg fra sau er veldig bra mat for fugler.

Roar Solheim (07.03.2013)

««første 38 687 - 38 694 av 50 284 siste»»