Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 890 til 49 897 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Husker du dette spørsmålet vi stilte deg i Juni:
"KRISE! HASTER!Katten vår har nettopp drept fluesnapperhunnen!
Hei, vi har en fuglekasse i hagen. Nå, for en halvtime siden kommer katten inn med ny fangst,nemlig hunnen som tilhører denne kassen.
Vi ser at det bare er hannen som er igjen rundt kassen og lokker som besatt på hoa.
Vi har kikket oppi kassa, og der ligger 7 små egg!
Bytter hoa og hannen på å ruge på eggene, eller er eggene nå sjanseløse?
Vi ser at hannen (stakkars) henger utenpå kassen for å mate hoa,men ingen hoe er å se. Han kikker seg fortvilet rundt, lokker og smatter.
Er det noe vi kan gjøre for å redde disse eggene? Hvor lenge kan de ligge der uten å bli varmet av mora(sola har varmet rett mot kassen inntil nå)
Marita (13.06.2005 19:18)"
________
Nå har fluesnapperhannen i kassen vår fått seg ny hoe for lengst, og ungene er klekket ut, de er ca en uke gamle nå.
Det betyr at de skal ligge i kassen i rundt en uke til(vi har ikke sjekket hvor mange det er enda).
Gjett om vi passer på katta denne gang!
Som du skjønner så er fuglene veldig sent ute med dette familiestyret, spørsmålet er: vil de greie seg nå når de har så dårlig tid?
De skal bli sterke nok til å dra ganske langt når trekktida kommer.
M.M. (22.07.2005)
Svar:
Seine hekkefugler har som du skriver dårligere tid enn de tidlige. Normalt vil de klare å utvikle seg godt før trekket. Majoriteten av svarthvit fluesnappere trekker sørover i september.
Frode Falkenberg (28.07.2005)
Alder på måke
Hvor gammel kan en måke egentlig bli?
S.B. (25.07.2005)
Svar:
Fra Norge finnes disse "rekordene": Av de små måkene har det blitt registrert en hettemåke som ble 26 år gammel, mens hos de større måkene har gråmåka rekorden med 33 år. Det er nok påvist eldre fugler i utlandet.
Frode Falkenberg (28.07.2005)
liten måkeunge i gresset
Søstrene mine fant en liten måkeunge i hagen i går. De ville ikke forlate den der ettersom det er mange katter i nabolaget, så de tok den med seg inn. Nå, dagen etter at de fant den, bor den i dokkestua hvor de mater den med kokt havregryn og vann (etter råd fra dyrlege). Den ser ut til å ha det bra, og har knyttet seg til søstrene mine. Blant annet skriker den når de forlater dokkestua. Jeg lurer på om den vil klare å finne seg til rette i naturen igjen, etter å ha blitt tatt hånd om av mennesker? Kan den bli utstøtt av andre måker? eventuelt hva kan vi gjøre for å få den til å klare seg i naturen? Skal vi gå over til å gi den mark osv når den blir litt større? Håper på svar, for vi ønsker virkelig at det skal gå bra med lille Måkfrid.
J. (23.07.2005)
Svar:
Så fort fuglen er flygedyktig bør dere slippe den løs på en plass der det er andre måker. Det bør aller helst være en plass der fugler mates (i en park eller lignende). Da vil Måkfrid forhåpentligvis lære fra andre fugler, og finne sin plass i systemet.
Frode Falkenberg (28.07.2005)
Når skjæra kommer for nær...
Hei.
Jeg bor i et område med yrende fugleliv, og det er hyggelig. Men i den senere tid har MANGE skjærer kommet for nært innpå huset. Resultatet er at beplantning "ramponeres", og terassen er full med skitt.
Har du forslag til hvordan å holde dem på avstand?
N.N (28.07.2005)
Svar:
Sørg for at all søppel og matrester ikke er tilgjengelige for skjærene. Prøv også å nekte dem sitteplasser på verandaen din. Det kan nok være vanskelig å holde de unna. Det er tross alt ikke verdens undergang - å ha disse flotte fuglene nært innpå seg :-)
Frode Falkenberg (28.07.2005)
Fugleavføring
Hei!
Jeg lurer på: hvor farlig er fugleavføring for mennesker?
Min undulat sitter på meg over alt og kan være uheldig å legge igjen "visittkortet" sitt over alt. Kan du sette leppa inntill buret og la fugle bite deg i leppa. Har en sønn, som gjør dette. Kjekt å vite hvor grensa går. Jeg har hatt mange undulater, men spør allikevel. Uhellet kan være ute, og du får bærsj på fingeren og du tar fingeren i munnen, og har ikke vært klar over at fuglen la igjen sitt "visittkort".
K.A.J. (20.07.2005)
Svar:
Avføring hos fugler (og forøvrig alle dyr) inneholder bakterier som kan være uheldige å konsumere. Normalt vil immunsystemet vårt ta hånd om slike fremmedelementer, men det er ingen vits i å leke med skjebnen. Vær renslig, og vask hendene etter å ha håndtert fugler.
Frode Falkenberg (22.07.2005)
Falkeunger på balkongen?
På hytta mi, som ligger i Storelvdal kommune i Hedmark, et steinkast fra Rondane nasjonalpark, har jeg fått rovfugl på luftebalkongen. Tidligere har skjæra hatt reir der et par år, men nå var det bare noen kvist igjen etter skjærereiret, men fire store (15 cm høye) dunete, brunspraglete rovfuglunger som klumpet seg sammen. Jeg fikk noen raske glimt av mor/far når de hadde vært og matet ungene. Fargeinntrykket var rødbrunt, stripet-spraglete, med lysere underside. Etter fugleboka mi å dømme, må det dreie det seg om tårnfalk. Kan dette stemme med andre observasjoner fra området? Helt vanlig med hekkende falk på balkonger i fjellet er det vel ikke, men hytta har stått ubrukt siden i fjor sommer. Balkongen er overbygd og ligger i ly for vær og vind, så det var for så vidt ikke noe dumt valg av hekkeplass.
T. (21.07.2005)
Svar:
Det var eksklusive gjester du har fått på balkongen! De hadde nok ikke etablert seg her om dere brukte hytta oftere. Tårnfalken hekker spredt i hele Rondane, opp til litt over tregrensa. De kan både hekke i trær og i fjellskrenter.
Frode Falkenberg (22.07.2005)
Bestemmelse av ugle
Fikk besøk av en ugle på vår overbygde veranda den 17. juli i år. Jeg tok noen bilder av den, men klarer ikke å artsbestemme den. Den var drøye 30 cm høy,hadde gule øyne og gråsvart nebb.Rundt øynene hadde den en klart markert hvit sirkel med sort markering i ytterkant. Under nebbet sort markering som minner om en sort nedoverbøyd mustasje. Fra øynene mot den hvite sirkelen strålte fargene brungult radialt.
Vil være takknemlig for hjelp i denne sammenheng. Idet den fløy igjen sendte den fra seg lyder som mest minte og heiloen. (Bilder kan sendes på e-mail)
På forhånd hjertelig takk.
J.E. (19.07.2005)
Svar:
Det er en unge av hornugle du har fotografert. Ut fra bildene ser det ut til at det er like før den er fullt utviklet.
Frode Falkenberg (19.07.2005)
Fuglekasse
Skal man rengjøre fuglekasser for hver sesong dvs fjerne tidligere reder / rester?
R.L. (19.07.2005)
Svar:
Naturlige hull renses ikke, så det er vel strengt tatt ikke nødvendig. Hullet blir riktignok fylt opp av reirmateriale gjennom mange sesonger, og døde unger og parasitter gjør at fuglene som benytter det får større problemer enn de som hekker i mer "sterile" hull. Derfor er det fra fuglenes ståsted å anbefale å tømme kassende etter hver sesong.
Frode Falkenberg (19.07.2005)