Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 677 til 38 684 av totalt 50 306 spørsmål


#Diverse

Munk

Jeg bor i Bodø å har matet fugler i hele vinter.
Nå i begynnelsen av mars dukket det opp en fugl jeg ikke hadde sett før.
Etter det jeg finner på nettet er det en Munk.
Men hvor vanlig er denne fuglen her oppe nå?
Har aldri sett en slik i Bodø før så den blir jo ett eksotisk innslag på fuglebrettet

T.E. (13.03.2013)

Svar:

Munken kan overvintre her og der, men det er ikke mange av dem. Det har vært mye mildvær med snøsmelting langs kysten i nord i vinter, så det er ikke utenkelig at en munk kan ha klart en overvintring i Bodø, spesielt når den finner mat på et fuglebrett.

Roar Solheim (13.03.2013)


#Fugleforing

Lettkokt havregryn

Kan man fore med lettkokt havregryn på fuglebrettet, eller sveller den i fuglenes mage?

S. (13.03.2013)

Svar:

Dette er et gjengangsspørsmål. Vi har ikke dokumentasjon på at lettkokte havregryn er problematiske for fugl, så de kan du trygt fore med.

Roar Solheim (13.03.2013)


#Diverse

Haukugle

Heisann! Lenge siden jeg har skrevet noe her :)

Jeg har lyst til å studere Haukugla noe mer. Har ikke sett mye til den i mitt liv.
Vil denne reagere på lokkelyder? Jeg har en teori om at man skal være litt forsiktig med sånt nå som kurtisering og parring er igang hos uglene, men vil Haukugla reagere på lyd?

Noe annet jeg kan prøve, eller bør tenke på?

M.K.D. (13.03.2013)

Svar:

Tror ikke du behøver å engste deg for å forsøke å spille lyd for haukuglene. Men det er nok lettere å oppdage dem ved å se dem, enn å lokke på dem med lyd, fordi de ikke er gjemt i vegetasjonen slik perleuglene er. Lytt etter hunnfuglens kvesende tiggerop kort etter solnedgang, eller hannens boblende sang.

Roar Solheim (13.03.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stokkandhybrid?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kom over denne fuglen på en av mine turer på Giske. I kikkerten så det ut som en stokkand,pga grønnskjær i hodet, men den var da vel hvit.

J.L. (13.03.2013)

Svar:

Ja, dette er nok en avvikende stokkand, resultat av innblanding med tamender.

Roar Solheim (13.03.2013)


#Diverse

er dette normalt?

Jeg bor på Arnøya i nord- troms. I fjor høst kom det en sidensvans og beitet på frøene som meisene slapp på marka. Jeg legger også ut oppskåret brød, det ser ut som den spiser av det også.Jeg var bortreist fra desember til nu om tirsdag i forige uke. Etter et par dager, så var både meisene og sidensvansen tilbake. ER det normalt at sidensvansen overvintrer???

J.B.L. (13.03.2013)

Svar:

Ja, men dette kan også være fugler på vei nordover igjen.

Roar Solheim (13.03.2013)


#Diverse

Hei

Hei, jeg har 2 finker i bur inne.- østlandet Den ene har over flere måner hatt en kul ved nebbet, som vokser. Den ser ut som på bildet av
meisene, den virker ikke plaget, spiser, drikker, prater, flyr rundt i buret, har ikke blåst opp fjerne. Må den tas med til dyrlege og evt avlives?
Er det smittsomt for mennesker?

C. (13.03.2013)

Svar:

Dette må du spørre burfuglfolk, eller en veterinær, om.

Roar Solheim (13.03.2013)


#Fuglekasser

Fugler i Vollen, Asker

Hei.
Vi ønsker å sette opp en fuglekasse i et lite skogkratt like ved huset, men vi vet ikke hva slags fugler som er i området.
Hva slgs fugler er i området og hvordan bør fuglekassen se ut for at de vil trives ?

N.N (12.03.2013)

Svar:

Som en generell regel kan dere sette opp småfuglkasser for meiser og svarthvitfluesnapper, diameter på inngangshull på 32 mm. Videre kan dere henge opp noen stærkasser, hulldiameter 45 mm. Disse går også for spettmeis og spurveugle. Hvis det er nok skog og i kontakt med andre skogområder, kan dere også lage kombinert kattugle/skogdue/kaiekasse, med hulldiameter ca 10-12 cm.

Roar Solheim (12.03.2013)


#Diverse

Ugler i Nordland fylke

Ugla er en av de mange arter jeg planlegger å fotografere i løpet av våren/sommeren. Hvor mange varianter av Ugler har man registrert i Nordland fylke pr. 2012? Utgangspunktet mitt er Narvik kommune. Kjekt å få en pekepinne på hvor man kan begynne å lete. Kanskje dere har en link med spesifikke observasjoner?

C.A. (10.03.2013)

Svar:

Dette kan jeg ikke gi deg et nøye svar på fordi jeg ikke er lokalkjent. Men artene haukugle, perleugle, jordugle, bhornugle og hubro er nok de mest sannsynlige å finne i Nordland. Snøugle har også hekket i fylket, og vil nok dukke opp igjen i et godt smågnagerår. Likeledes er spurveugle funnet hekkende i Saltdal. Også lappugle kan nok observeres i fylket, men er ikke en sannsynlig hekkefugl der.

Roar Solheim (12.03.2013)

««første 38 677 - 38 684 av 50 306 siste»»