Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 199 til 38 206 av totalt 49 884 spørsmål


#Økologi og atferd

Gråsisik

Leste tilfeldigvis svar angående Gråsisik nedenfor (fra 2007), og får det ikke til å stemme. Denne vinteren har jeg daglig hatt besøk av flokk på rundt 30 gråsisiker, og de forsyner seg grådig av solsikkefrø (forer bare med dette samt meiseboller og jordnøtter. De tømmer 4 sylindere a 1 liter på 1-2 dager. Virker som de puffer masse av frøene ned på bakken og hakker av skallet der. Før dominerte gråspurv og grønnfink, nå er det altså Gråsisik og litt meister, med akkurat samme for som før. Hvordan kan dette forklares?

B.D. (18.03.2013)

Svar:

Det er dessverre vanskelig. Slike variasjoner i utvalg av fugler og antall over tid og rom, er heller regelen enn unntaket i naturen, og det er nesten umulig å gi svar på hva som styrer varasjonene. Det eneste er store forekomster av enkeltarter når disse opptrer invasjonsartet.

Roar Solheim (22.03.2013)


#Diverse

Pussig sløydprosjekt (fuglekasse)

Hei!
Jeg har en nevø som har kommet hjem med noe som skal være et fuglehus etter sigende.

På en plate står det et ganske stort hus. Inni er det nesten delt opp som en tomannbolig (det er noen cm åpning øverst mellom "leilighetene". Åpningene er også ganske store. Til hver av "leiligheten" er det et hull med 7cm diameter. På den ene siden er det også en halvsirkel formet åpning på "bakkenivå" som er 8 cm høy og 12 cm lang.

Kan dette brukes til noe? Og hvor skal jeg helst plassere det om det skal være håp i det?

O.H. (21.03.2013)

Svar:

Dette høres mest ut som et håpløst forsøk på å lage et foringshus. Hekkeplass er det i alle fall ikke. Men jeg ville ikke anbefale å bruke noe slik for å legge ut fuglemat. Det er vanskelig både å få maten inn, og ikke minst å rengjøre inne i noe slikt. Ser kanskje fint ut ved første øyekast, men håpløst upraktisk og uegnet til formålet. Kast gjenstanden!

Roar Solheim (22.03.2013)


#Diverse

Svarttrost

Jeg har hytte langt avgårde oppe i fjellbjørkeskogen. Har i flere år sett svarttrosten tidlig om våren, straks det er en barflekk ved hytta. Den kommer lenge før de andre trostene. Tillitsfull er den også, og lar deg komme på få meters hold. Senere på våren og sommeren er den som sunket i jorden, og jeg har heller aldri hørt den synge der. Hva kan dette skyldes, og hvor blir den av? I dag så jeg den for første gang i år, svært tidlig etter mine begreper. Mye snø, ikke antydning til barflekker eller andre vårtegn. Den spiste solsikkefrø jeg har lagt ut til småfuglene. Hva kan den ellers leve av der oppe nå?

N.N (19.03.2013)

Svar:

Vanskelig å si hvorfor den ikke hekker i området, men ikke lett siden du ikke sier hvor i landet dette er.

Roar Solheim (22.03.2013)


#Diverse

Navnet pilfink

Hvorfor har den fått navnet pilfink?
Har det noe med piletrær å gjøre?

N.N (21.03.2013)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke. Den heter "Tree sparrow", altså trespurv, på engelsk, og Passer montanus på latin, dvs fjellspurv, så det er ikke godt å si hvordan den fikk navnet pilfink. Men det KAN tenkes at det er knyttet til piletrær.

Roar Solheim (22.03.2013)


#Fuglekasser

Fuglekasser som dingler i løse luften, er det egentlig greit?

Hei
Hva synes egentlig fuglene om dinglende fuglekasser som henger fritt? Altså, ikke som er festet mot en stamme/vegg, men som henger fritt fra gren.

Det vanlige er jo at en fester mot stammer, men det selges enkelte fuglekasser som dingler, og jeg vil gjerne høre hva du synes om det før jeg anbefaler slike kasser. Vil fuglene foretrekke at kassen sitter fast i en vegg/stamme, eller spiller det ingen rolle for fuglene?

(om du ikke helt forstår hva jeg mener, her er et eksempel: http://www.burgonandball.com/shop/scripts/prodView.asp?idproduct=380)

Veldig glad for at denne tjenesten finnes, på forhånd takk for svar :)

A.H.H.H. (21.03.2013)

Svar:

Siden fuglene kan hekke i slike kasser, så godtar de tydeligvis den noe uvanlige reirplassen. Men jeg anbefaler ikke å henge opp kasser på denne måten. Det er bedre å feste kassa mot en trestamme eller husvegg. I et tre kan kassa gjerne hvile mot en greinstump under bunnen, som da holder vekten av kassa, mens ståltråd rundt treet holder kassa på plass.

Roar Solheim (22.03.2013)


#Økologi og atferd

tjeld

Hvem er tjeldens fiende?

A. (21.03.2013)

Svar:

Mink er trolig største problem, siden den kan spise egg og unger. Ellers kan nok vandrefalk klare å fange en og annen tjeld. Men fugler som har overlevd sitt første år, kan faktisk bli svært gamle, kanskje opp mot 30 år!

Roar Solheim (22.03.2013)


#Sykdom og skader

Sjukdom på kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Har ein kjøttmeis i hagen som tydelig er plaga.
Ser ut som deler av hode er dekka av eit stort sår.
Fikk tatt nokre bilder,dei er ikkje så tydelig,men kansje det er mulig å sjå kva det kan vera.

N.N (21.03.2013)

Svar:

Dette er en tilstand som en kan se nokså ofte hos særlig kjøttmeis. Vet ikke helt hva dette skyldes, eller om fuglene kan bli bra av det. I alle fall kan enkelte fugler leve en stund med slike byller eller fjærløse partier i hodet.

Roar Solheim (22.03.2013)


#Fuglekasser

Hvorfor lopper og lus i noen fuglekasser?

Hei,
Jeg hang opp en ny fuglekasse på garasjeveggen i fjor våres. Den ble raskt tatt i bruk av blåmeisen. De la egg og eggene ble klekket. Det gikk noen dager og jeg kikket innom for å se hvordan det stod til, men tilstanden til de små var veldig dårlig. Jeg ventet et par dager for å se om tilstanden var bedret, men de fleste var allerede døde. Jeg oppdaget at hele reiret var fullt av kravlende smådyr. Jeg lurer på hva grunnen til at så mange smådyr kunne komme opp i fuglekassen og ødelegge hele fugle-kullet?

M.F. (21.03.2013)

Svar:

Her er det ikke sikkert at smådyrene er årsaken. Det kan like gjerne være ungene som har sultet ihjel (dersom en eller begge foreldre har omkommet), og så har diverse åtselbiller og fluer tatt for seg av de døde ungene. Lopper tar sjeldent eller aldri livet av fugleunger, selv om de kan plage dem med blodsuging.

Roar Solheim (22.03.2013)

««første 38 199 - 38 206 av 49 884 siste»»