Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 604 til 38 611 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Hva heter fuglen?
Vi bor i Syd Spania og får besøk av denne fuglen daglig. Vi har forespurt en del spanjoler rundt oss, men ingen ser ut til å kjenne navnet på denne fuglen. Den har kullsvart kropp med hvite halefjær, og den synger så vakkert med mange forskjellige "triller"
N.N (24.03.2013)
Svar:
Dette er en hann av en svartsteinskvett.
Engelsk navn er Black Wheatear.
Spansk navn: Collalba negra.Roar Solheim (24.03.2013)
And
Kom over denne flotte anden nå i helgen, men klarte ikke å finne ut hvilken art det var. Den for å vandret et stykke vekke fra svanene og stokkendene.
Hvilken and er dette?
Har lagt ved et bilde som ble tatt lørdag 23.03 på Jæren, Rogaland
N.N (24.03.2013)
Svar:
Dette er en rustand, og er en rømt tamfugl. Ikke hjemmehørende i Norge.
Roar Solheim (24.03.2013)
moskusand
hei!
hva er gjennomsnittlig levealder for moskusand?
T.F. (23.03.2013)
Svar:
Det må du spørre oppdrettsfolk om - moskusender er park- og tamfugl, ikke villfugl.
Roar Solheim (23.03.2013)
En syk due
Hei!
For en snau uke siden snublet jeg en kveld over en due i byen, som virket veldig dårlig befattet. Duen søkte inn i butikkene, og så ikke ut til å kunne fly. Duen var mest hvit, men med en brun krans rundt hodet, samt litt grått og brunt på ryggen. Den var ikke ringmerket. Jeg bestemte meg etter mye for og imot for å ta den med hjem for en natt, slik at den kunne få seg litt mat og drikke og litt hvile. Jeg lot den være i et stort reisebur for hund, siden det var det eneste jeg hadde tilgjengelig. Jeg hadde den også ute av buret på dagtid, og da har den sittet på hånden min uten å virke videre skvetten. Ellers fant den seg godt til rette på en bokhylle oppe i høyden, og der kunne den sitte lenge å halvsove. Det ble til at den var hos meg i to døgn. Den tredje dagen virket duen mye kvikkere, den fløy litt rundt, og den hadde både spist og drukket. Jeg satte den ut på terrassen, men det skulle ta over 6 timer før den bestemte seg for å fly vekk. Dagen etter dukket den imidlertid igjen opp på terrassen! Den virket ikke redd da jeg kom bort til vinduet, men hoppet bort og tittet inn. Jeg satte ut litt mat og litt vann og den ble på terrassen hele dagen. På kvelden begynte den å ta sats og forsøkte flere ganger å fly inn i vinduet. Jeg åpnet terrassedøra for å se hva den ville, og da fløy den rett inn og plasserte seg på den faste plassen ved bokhylla. Jeg synes selvfølgelig dette er en litt merkelig oppførsel av en villdue, men jeg antar samtidig at duen er vill fordi den ikke er ringmerket. Jeg har lagt merke til at den mangler en del fjær i halsen og på hodet. Noen steder kan jeg se rett inn til huden på den. Da den fløy inn, hadde jeg allerede lagt ut mat, og derfor antar jeg at den ville inn på grunn av varmen. Mine spørsmål er: Virker denne duen syk, og i så fall; er det en typisk sykdom som peker seg ut her? Bør jeg la den være inne, og hva bør jeg gjøre med den? Jeg har ingen intensjoner om å gjøre duen til et kjæledyr, men håper at jeg kan hjelpe den, slik at den kan bli frisk nok til å finne tilbake til flokken og maken sin.
L.E. (23.03.2013)
Svar:
Dette er en bydue, eller en rømt tamdue. Det at den søkte inn igjen til deg så lett, kan tyde på at den kommer fra fangenskap og er vant til mennesker. Det er nok ikke noe annet i veien med denne dua enn at den var forkommen og sulten. Kanskje du har fått en fuglevenn som vil være hos deg? Da blir det opp til deg om du vil la den slippe inn, eller bare mate den på terrassen.
Roar Solheim (23.03.2013)
Fuglebrettet.
Så en for meg ukjent fugl på brettet idag. kroppen var lys brungrå, mens den var hvit rundt øynene med svart maske rundt og i en stripe ned mot ryggen. På størrelse med en spurv og veldig sulten. Den spiste og spiste og så ikke ut til å bry seg om annet enn mat.Hvilken fugl kan dette være?
R.A. (23.03.2013)
Svar:
Ikke helt lett å sortere ut hva dette kan ha vært. Sjekk spettmeis og stjertmeis.
Roar Solheim (23.03.2013)
Fuglelyder
Hei.
Jeg har en fuglebok med innspilte fuglelyder, så var det noen som sa at jeg ikke måtte bruke disse lydene for fuglene vart stresset av det. Stemmer det?
A.S.H. (22.03.2013)
Svar:
Det er nok å ta litt hardt i. Disse bøkene er helst laget for at du skal kunne høre på lydene innendørs, og ikke for å bruke dem til å lokke på fuglene ute. Bruk av opptak av fuglesang for å lokke fram fugler er en velkjent metode for å komme nærmere inn på fugl i naturen. Fuglene reagerer på sangen fordi de vil skremme vekk en mulig konkurrent. Dersom en enkelt fugl opplever dette en eller et par ganger i løpet av våren, er det neppe noe problem. Men hvis en fugl blir utsatt for slik lydprovokasjon flere ganger daglig, så kan det kanskje ha negative følger og skremme vekk fuglen. I et fuglekikkerland som England er det nok derfor et riktig råd at man ikke bør provosere fuglene med å spille av lydopptak, men foreløpig er nok ikke dette et problem i Norge.
Roar Solheim (22.03.2013)
hva slags fett er best i meiseboller/fuglemat
Hei
jobber som innkjøper i en butikk kjede hvor vi bl.a selger mye fuglemat. jeg blir tilbudt mye forskjellig men ønsker å selge noe som er bra for fulgene. i denne forbindelse dukker spørsmålet opp, hva er best for fuglene. vegetabilsk fett eller oksetalg som noen hevder? jeg tenker... får fugelen tak i oksetalg i naturen?
Arild gustavsen
A.G. (14.03.2013)
Svar:
Nyretalg fra sdau, og spekk fra gris, er ofte høyt verdsatt. I naturen vil meiser kunne hakke fett fra kadavere etter store rovdyrs måltider. Natursmult laget av grisefett er et ypperlig alternativ.
Roar Solheim (22.03.2013)
Fugleforingsautomater
Hei! Jeg skal lage fugleforingsautomater sammen med barna i barnehagen, men finner ingen gode oppskrifter på dette. Ønsker at det skal være enkle automater. Har du noen eksempler eller sider som viser gode oppskrifter på dette?
S. (14.03.2013)
Svar:
Gå inn på nettsiden birdlife.no (NOF's hjemmeside), søk under tidsskrifter og finn bladet Fuglevennen. Bla i gamle hefter som PDF-dokumenter, så finner du både fotografier og enkelte beskrivelser av forplasser og forautomater. Bl.a. kan en lage en enkel frøautomat av en 1 1/2 liters brusflaske.
Roar Solheim (22.03.2013)