Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 092 til 49 099 av totalt 50 273 spørsmål «forrige neste»
Hei!
nor blir en bjørn kjønnsmoden........
S. (21.03.2007)
Svar:
Hei!
Den "norske" brunbjørnen blir kjønnsmoden i 3,5-6 års-alderen.Tore Reinsborg (21.03.2007)
Rens av fuglekasse
Hei
jeg har vært rundt å renset fuglekassene vi har rundt på golfbanen og lurer på om man skal rense uglekassene vær vår også eller om de kommer tilbake om de ikke er renset?
N. (21.03.2007)
Svar:
Hei!
Du kan godt rense uglekassene også, men den beste tiden å gjøre dette på er om høsten eller tidlig på vinteren. Gamle byttedyrrester kan da med fordel fjernes, og man kan erstatte et evt. lag med sagflis i bunnen med ny og ren sagflis. Nå kan det være for sent, da uglene alt kan ha lagt egg i kassene.Tore Reinsborg (21.03.2007)
fugler
hvordan er hørselen til fuglene???
M. (20.03.2007)
Svar:
Hei!
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.Tore Reinsborg (21.03.2007)
Spørsmål:
hva spiser edderkopp
N.N (20.03.2007)
Svar:
Hei!
Edderkopper spiser hovedsakelig fluer og andre insekter. Du kan lese mer om edderkopper på nettstedet under:
http://no.wikipedia.org/wiki/EdderkopperTore Reinsborg (20.03.2007)
spesielle fuglefjær
Vi gikk tur med barnebarna på Solastranda for ei uke siden, og fant et par spesielle fjær i sanda, skyllet i land. De er nesten svarte med to hvite prikker helt ytterst, og lysner innover mot skaftet. Inner- og ytterfane er omtrent like brede. Fjærene er 4 og 9 cm lange.Både vi gamle og de små lurer så på hva slags fugl som har de karakteristiske hvite prikkene - finner dem ikke i fuglebøkene våre.
U.L. (19.03.2007)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å si noe sikkert om hvilken art fjærene kommer fra. Dette fordi flere arter kan ha lignende fjærfarger. I og med at de er funnet ved sjøen, kan det åpne muligheten for at fjærene kan komme fra en alkefugl (alke eller lomvi). Hvis du har digital-kamera kan du ta et bilde hvor fjærene i sin helhet vises på så nært hold som mulig og sende bildene til: fuglevennen@birdlife.no. Da blir det forhåpentligvis lettere for oss å finne ut av dette.Tore Reinsborg (20.03.2007)
dyr
Hvor lang tid tar det før ulike dyr er kjønnsmodene?
M. (19.03.2007)
Svar:
Hei!
Det er stor variasjon fra dyreart til dyreart hvor lang tid det tar før de blir kjønnsmodne. Hos noen arter pattedyr tar det mange år, men mange arter spurvefugler blir kjønnsmodne allerede etter ett år.Tore Reinsborg (19.03.2007)
Keiserpingvin
Kor gamal blir ein keiserpingvin - gjennomsnitt og maksimalt?
A.G. (18.03.2007)
Svar:
Hei!
Pingvinene tilhører en fugleorden som lever relativt lenge. Keiserpingvinene f.eks blir vanligvis ca 20 år, men noen keiserpingviner har oppnådd en alder på over 40 år.Tore Reinsborg (19.03.2007)
Liker ikke å bli klappet
Jeg har en nokså tamm undulat på 4 måneder. Han sitter på hånden, og fingeren, kommer på fingeren når jeg lokker på han, ved å si navnet hans. Jeg får han inn i buret uten vansker. Og vi har ofte lange og hyggelige samtaler (vi skjønner ikke hverandre men han er interisert og "snakker tilbake". Men det er en ting han ikke liker og det er at jeg klapper han på hodet eller ryggen. Og hvis jeg skal klappe han på brystet hopper han bare opp på fingeren min!
Når jeg prøver å klappe han er på kvelden når han skal legge seg, da kommer han med advarende lyder og biter meg løst. Og han blir sur. Er det sånn at undulater ikke liker å bli klappet?? Eller går det ann å få dem til å like det, uten at de blir sure??
Jeg vil venligst ha svar så fort som mulig.
PS: hvis du ikke kan svare så vennligst gi meg beskjed om det er noen andre jeg kan spørre.
F. (17.03.2007)
Svar:
Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.Tore Reinsborg (19.03.2007)