Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 738 til 48 745 av totalt 49 930 spørsmål


#Sykdom og skader

FUGLEINFLUENSA

Korleis kan man sjå(syntomer) om ei høna har fått fugleinfluensa?

N.N (25.03.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne mange spørsmål og svar vedrørende fugleinfluensa:

http://www.vetinst.no/inet_no/index.asp?strurl=1002698i

Tore Reinsborg (26.03.2007)


#Trekkfugler

Kortnebbgås

Går det an og se kortnebbgås i Rogaland???????????????????????

S. (24.03.2007)

Svar:

Hei!
I vinterhalvåret kan det være småflokker av kortnebbgås som overvintrer på Jæren, men Rogaland er ikke en regelmessig rasteplass for arten under trekket. Trekket går hovedsaklig øst for Rogaland, over Østlandet og opp til Trøndelag hvor de raster tallrikt vår og høst.

Tore Reinsborg (26.03.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

I dag morges så jeg to små fugler rett utenfor vinduet som jeg aldri har sett før. Ikke fant jeg de i min fuglebok heller. De hadde helt hvitt hode og bryst. Ryggen (vingene) var brun og sort. Kan du hjelpe meg med hva dette er?

K.H. (24.03.2007)

Svar:

Hei!
Nå for tiden er vi midt i trekkperioden for snøspurven, og det kan tenkes at du har sett en slik. På nettstedet under kan du se bilde av en snøspurv:

http://fugler.net/fn.asp?nowpage=bilder&MODE=DETALJ&utnr=0&BildeID=95

Tore Reinsborg (26.03.2007)


#Diverse

ER IKKE DETTE SKADELIG FOR FUGLEN ?

Jeg leser i " VÅR FUGLEFAUNA " nr. 2 2006 Nytt fra NOF.
om " Forekomst som forventet" og ser bilde av den stakkars
Dverggåsa med påmontert satellittsender og ringmerket.
Er ikke dette vondt og skadelig for fuglen?

M.S. (14.03.2007)

Svar:

Merking av fugl med satelittsendere er en viktig metode for å kartlegge artens trekkrute. For dverggåsa har dette vært kanskje det viktigste hjelpemiddelet for å redde de siste gjessene som finnes i Skandinavia. Senderen festes med et spesielt bånd rundt halsen og kroppen på fuglen. Det gjør ikke vondt, men fuglen synes sikkert ikke det er behagelig til å begynne med. Trolig vender de seg til en slik sender omtrent som vi vender oss til å ha på et armbåndsur. Det faktum at fuglene lever i flere år, og forplanter seg og får unger selv om de har en slik sender på seg, tyder på at utstyret ikke er altfor plagsomt. Men fordi det er et inngrep i dyrenes liv, så bør man alltid vurdere nøye viktigheten av bruk av slikt utstyr før det anvendes.

Roar Solheim (26.03.2007)


Daud fugl i skogen

20 oppglødde elevar på Askøy fann ein daud fugl i skogen i veke 11. Fuglen låg på bakken i ope terreng, hadde nokre sår kring nakken, men ellers ingen skade. ca. 30 cm, grå/brunspetta fjørdrakt, langt og rett nebb, litt lange bein. Området vi fann fuglen i er nokså fuktig med mykje myr. Kan det vere ei rugde? Vi tok bilete av fuglen. Kan du foreslå sider med bilete av fugl - så kan vi samanlike?

4. (23.03.2007)

Svar:

Send gjerne inn bildet til fuglevennen@miljolare.no, så skal vi bestemme den til art.

Frode Falkenberg (23.03.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva pumper blodet ut i lungearteriene?

N.N (23.03.2007)

Svar:

Hei!
Hos alle fugler og pattedyr er det hjertet som er motoren som pumper blodet gjennom lungearteriene.

Tore Reinsborg (23.03.2007)


#Økologi og atferd

kogeørn

det er blitt meg fortalt at en kongeørn klarer seg med ca 50 gram pr dag,er det mulig? det ble sagt i et tv program

N.N (22.03.2007)

Svar:

Hei!
Over noen dager kan den nok klare seg med et begrenset næringsinntak, men på lengre sikt må det daglige næringsinntaket være høyere. I et skotsk studie, var estimert daglig næringsinntak 230 g pr fugl.

Tore Reinsborg (23.03.2007)


#Økologi og atferd

stær

7km fra her eg bur er det stære og det har det vore i nokre veker, men her er det ikkje tegn til den.Den var her i fjor, veit du koffor den ikkje er her enda?

N.N (22.03.2007)

Svar:

Hei!
En del stær overvintrer i Norge, og det kan være overvintrende stær du har sett tidligere. Disse kan nå ha beveget seg mot de områdene de skal hekke. Etterhvert vil sannsynligvis de fuglene som skal hekke i nærområdet ditt dukke opp, men i starten gjør de ofte bare kortere besøk til hekkeplassene (særlig morgen og kveld). Når reirbyggingstida kommer (litt for tidlig for det enda), vil de kunne observeres mer regelmessig.

Tore Reinsborg (23.03.2007)

««første 48 738 - 48 745 av 49 930 siste»»