Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 341 til 38 348 av totalt 50 306 spørsmål


#Økologi og atferd

Dompap

Hei, super side!
Etter at jeg fikk kjøpt meg en ny kikkert har jeg kunnet studere fuglene i hagen på en helt annen måte, veldig spennende å se hvor ulik bevegelse og adferd de ulike artene har:) Jeg har lagt merke til at dompaphannen stadig flyr ned til forautomaten og henter frø som han flyr opp i trærne og mater hunden med, vet du hvorfor han gjør det? Er det for å "styrke parforholdet" eller "fete opp" hunnen før rugingen? Er dompapen forresten monogame? Og så lurte jeg på når de starter egglegging og hvordan de bygger rede?
På forhånd takk!
Hilsen Janne

J. (26.04.2013)

Svar:

Du har temmelig sikkert observert makeforing, som er vanlig hos de fleste fuglearter. Hunnens produksjon av egg krever mye energi, og eggleggingen er faktisk avhengig av at hannen er en god mat"leverandør". Forer han mye, kan hunnen legge flere egg. Hos dompap er ikke polygami kjent så vidt jeg vet, men fuglene finner nye partnere hvert år.

Roar Solheim (27.04.2013)


#Økologi og atferd

Flygedyktige unger

Hei!

Jeg sto på terrassen min nå ikveld og hørte intens piping, i et lite tre på fôringsplassen bare to meter fra meg. Jeg er hundre prosent sikker på hva jeg så, på en tynn grein satt en voksen grønnsisik hann og matet to masete nøster. Etter omtrent et halvt minutt fløy far, og de to nøstene fulgte etter. Jeg kunne se at oppstyret fortsatte i skogkanten et lite stykke unna.
Men jeg ble litt forvirret av dette, er det ikke veldig tidlig med så store unger allerde? Her gikk snøen for en ukes tid siden og vi har knapt hatt en frostfri natt. Det skal sies at vi fôrer småfugl i stor skala og har gjort det hele vinteren.
Spent på svar!

A. (26.04.2013)

Svar:

Jo, dette hørtes tidlig ut. Men jeg kjenner ikke grønnsisikenes hekketid i detalj, og det kan være at de også kan hekke tidlig som respons på god frøtilgang, slik korsnebbene gjør. De kan ha små unger i reiret på det kaldeste i februar, fordi bartrefrøene da er lett tilgjengelige.

Roar Solheim (27.04.2013)


#Fuglekasser

Kjøttmeis som hakker i innflygingshullet

Angående kjøttmeis som hakker rundt åpningen på fuglekasse så er det i alle fall ikke alltid de gjør dette for å fjerne lopper. Jeg har nettopp satt opp en kasse som er laget av uthult tre og har observert kjøttmeis som hakker rundt åpningen på denne og den er helt ny og ubrukt. Lurer også på hvorfor den driver med dette. Vet du hvor man kan få tak i metallplater til å feste rundt åpningen? Kassen er jo buet så det går kanskje ikke..?

N.N (27.04.2013)

Svar:

Jeg tror de har hatt slike metallplater for salg hos Natur og Fritid (søk på nettet).

Roar Solheim (27.04.2013)


#Økologi og atferd

Kommunikasjon hos fugler

Hei, jeg lurer litt på hvordan småfulger kommuniserer seg imellom - både innenfor samme art og på tvers av arter. Tenker her på arter som blåmeis/kjøttmeis, svarttrost/gråtrost, gråspurv/pilfink, rødstrupe og skjære

F. (27.04.2013)

Svar:

Et generellt spørsmål som ikke kan besvares kort, slik vi har plass til her. Det viktigste er at mange arter oppfatter varsel- og faresignalene fra andre arter, og drar nytte av varsling når et rovpattedyr eller en rovfugl blir oppdaget.

Roar Solheim (27.04.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Traner?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hørte plutselig noen høye lyder (litt vanskelig å beskrive lyden, men de var temmelig høylytte) og så fikk jeg øye på disse to fuglene. Det virket som de var bestemt på hvor de skulle da de holdt jevn fart nordvestover så lenge jeg kunne se dem. Løp etter kamera og tok bilde raskt så det ble ikke det beste, men er dette traner på trekk?
(Observasjonen er gjort kl 18...27/4...litt nord for Gjøvik)

T.E. (27.04.2013)

Svar:

Ja, dette er to traner, men det er ikke sikkert de skal så langt fra der du har sett dem.

Roar Solheim (27.04.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarttrost

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette svarttrost, hunn?

N.N (27.04.2013)

Svar:

Ja, dette er en svarttrost hunn.

Roar Solheim (27.04.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglespørsmål

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en Stillits

Ø. (27.04.2013)

Svar:

Ja, dette er en stiilits.

Roar Solheim (27.04.2013)


#Diverse

Bokfink

Bokfinken er jo vanligvis lett å kjenne igjen med sin fru,fru ,fru , fru . fru borgelwink . Men i dag hadde den et " forspill " som jeg kjente igjen fra guttedagene . Noen enkeltlyder som kvitt, kvitt , kvitt . Vi guttene kalte derfor Bokfinken for " Kvitten" . Hørt om denne benevnelse ? Hilsen Per B.

P.B. (27.04.2013)

Svar:

Nei, men denne lyden er kanskje b akgrunnen for fuglegruppens fellesnavn: Fink (?).

Roar Solheim (27.04.2013)

««første 38 341 - 38 348 av 50 306 siste»»