Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 275 til 38 282 av totalt 50 312 spørsmål


#Fugleforing

Ringtrost i Nord-Trøndelag

Vi har en ringtrost på fóringsplassen her også i dag. (Lavlandet i Nord-Trøndelag.) Artig med en ny gjest. Neppe varmen som har lokket den: knapt tre plussgrader da den dukket opp i morges.

N.N (30.04.2013)

Svar:

Uvanlig mange meldinger om ringtrost denne våren. Den hekker normalt rundt tregrensa og mye frost og tele er nok det som holder den i lavlandet såpass lenge.
Se bilder og les om ringtrost her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=9082

Morten Ree (06.05.2013)


#Fugleforing

Gråspurvungenes føde

Et gråspurvpar samler nå reirmateriale under en takstein på huset vårt. Det er tidlig ettersom våren er sein her i år. (Herøy i Nordland). Vi har foret villfuglene regelmessig hele vinteren med ulike frøblandinger. Så vidt jeg vet forer spurven ungene med insekter som det vil være lite av i begynnelsen av mai. Finnes det fuglefor av animalsk opphav som kan nyttes som "kosttilskudd" for spurvunger? Bør jeg slutte med frøblandinger i foringsautomatene nå på denne tida av året?

R.J. (30.04.2013)

Svar:

Når gråspurvens unger klekkes så får vi håpe det er varmt i lufta og at larver/insekter er kommet fram. Men spurven bruker også en god del frø når den mater ungene. Det går helt greit å fore fuglene også om sommeren selv om behovet er mindre. Fuglene velger proteinrik kost som insekter og larver fremfor mat fra foringsplassen når de skal mate ungene sine.

Morten Ree (06.05.2013)


#Trekkfugler

Finne mat / overleve

Nå som det er så kaldt - hvordan klarer trekkfuglene seg mht mat -( bor i Brumunddal)

G.B. (30.04.2013)

Svar:

De første trekkfuglene som kommer er ofte fleksibel i kosten og ganske hardføre, er det mangel på mark og insekter å spiser de frø. Men denne våren er vanskelig for mange fugler pga. mye tele i jorda, i tillegg til svært kaldt vær og dødeligheten er nok større enn vanlig. De typiske insekteterne (Afrika-trekkerne) som kommer nå på mai er helt avhengig av insekter og larver og blir været kaldt så vil de få problemer.

Morten Ree (06.05.2013)


#Økologi og atferd

Kamp om rede

Hei,
like utenfor stua vår i et grantre har to skjærer nå holdt på å bygge rede. De har ikke lagt egg enda. Men de siste dagene er det kråker som er iferd med å kuppe redet deres. Det ser ikke ut som om kråken tar med seg kvist derfra, men ser ut som om den gjerne vil overta. Det er i alle fall en voldsom kamp som pågår og et fryktelig spetakkel. Er det vanlig at kråker kan overta skjærer sitt rede?

A.B. (29.04.2013)

Svar:

Det er ikke vanlig at kråke overtar skjærereir så dette er litt overraskende.

Morten Ree (06.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarthodespurv!

Fant etter mye leting ut at den gråspettede fuglen med sort kallott er en svarthodespurv. Ble sett på Kongsgård 1. Kristiansand 25.04.13 kl 0720 på fuglebrettet. Har aldri sett arten før, men veldig artig. Er den ofte sett i norge? Fikk ikke tatt bilde...

A.G.R. (25.04.2013)

Svar:

Det er kun observert svarthodespurv 25 ganger i Norge, så det er en sjelden fugl. Det kan være at du har hatt besøk av denne sjeldenheten, men jeg tror kanskje at det kan være en sivspurv du har sett. Det er en art som kan besøke fuglebrettet under trekket på våren? Se bilder av sivspurv her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=12593&vis=bilder

Morten Ree (06.05.2013)


#Fuglekasser

flytte kamera

Bilde vedlagt spørsmålet

vi har tideligere spurt om vi var for seint ute med og henge opp kasse.

nå har en kjøttmeis begynt og bygge reir. men vi ser at kameraet sitter feil i forhold til selve gropen. er det mulig og stille kameraet i riktig vinkel til gropen mens den er aktiv og om vi ødelegger reir byggingen da?. og vi lurer på om du vet hvorfor den hakker sånn i åpningen på fuglekassen om den kanskje syntes opningen er litt for liten

L. (29.04.2013)

Svar:

Meisene tåler en del forstyrrelser så det skal gå greit om dere justerer kameraet.
Kjøttmeis vil helst ha åpning med 32 mm i diameter. Det er mulig dere har mindre hull ettersom den føler behov for utvidelse.

Morten Ree (06.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Funn av fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
I går fant jeg to fjær nedenfor der jeg bor (Lade,Trondheim)
De er mellom 8-10cm, svart med tupp hvit/rosa.
Er det et kjæledyr på avveie eller er det en slik fjærprakt hos en i vår fauna? Mvh. Siw Johannessen

S.J. (03.05.2013)

Svar:

Bildet viser vingefjær av sidensvansen. Flere bilder finner du på http://www.fuglevennen.no/arter/?side=bilder&or_id=3753

Frode Falkenberg (03.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har besøk av ganske mange fine fuglar morgon og kveld. Storleik som trost, men eg klarer ikkje finne ut av det kvite brystet. Kva heiter fuglen?

S.J.H. (03.05.2013)

Svar:

Dette er en ringtrost hann.

Frode Falkenberg (03.05.2013)

««første 38 275 - 38 282 av 50 312 siste»»