Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 774 til 37 781 av totalt 49 907 spørsmål


#Diverse

kjøttmeis

hva spiser kjøttmeisen?

N.N (15.05.2013)

Svar:

Insekter og larver.

Roar Solheim (15.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

pappegøye

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har litt greie på nordiske fugler, som unger samla vi på fugleegg og klatra rundt hele våren. Måltrosten har kraftig lyseblå egg med svarte prikker i et rede som ikke er "kledd" med mose,fjær etc., noen av de flotteste eggene som er. Bildet i foregående spm er avgjort måltrost. Men denne grønne pappegøyen som en venn av meg fotgraferte i "Syden" på Fuerteventura, kan jeg ikke. Jeg tror jeg så slike i Barcelona, fløy mellom trærne i byen. Virket ganske tallrike. Hva heter de?

R.U. (15.05.2013)

Svar:

Ja, dette er en halsbåndparakitt, og de er nå etablert vilt helt nord til Amsterdam og Hamburg!

Roar Solheim (15.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Blå fugleegg med svarte prikker

Bilde vedlagt spørsmålet

Har funnet et rede i dag med 5 lyseblå egg med svarte prikker. Lurer på hvilken fugl som kan ha lagt disse.
Redet fant jeg i en gammel treklynge i et skogholt omgitt av masse døde trær.

T.J. (14.05.2013)

Svar:

Dette er et trostefuglreir, og jeg lurer på om det er et måltrostreir (har ikke referanselitteratur for hånden her jeg er nå, så jeg får ikke dobbeltsjekket).

Roar Solheim (14.05.2013)


#Diverse

nyklekket Rugde

hei,
hunden min fant et reir på bakken når vi var på tur, og før eg fikk gjort noe hadde hunden min ødelagt egget. Eg fannt ut at det kom til å være liten sjanse for fuglebayen(som nå ikke var lenger låg inni egget)å overleve nå. Så eg tokk den med meg hjem og nå ligger den i bombull under et lys(slik at den skal få varme). Eg såg i en fuglebok og den er nok mest sansynelig en Rugde.
Men eg vett ikke hva eg skal gjere med den for at den skal overleve! koss varmt skal den ha det? koss fuktigt? koss lenge skal det gå før den er klar til å slippes ut i naturen igjen? hva bør eg gjøre?

V.L. (14.05.2013)

Svar:

Beklager - dette går neppe bra. Har selv en gang forsøkt å redde to rugdeunger da moren deres ble drept av bil, men det gikk ikke. Forsøkte å fore dem med tanglopper og div. insekter, men ungene døde. Vadefuglunger er ikke lette å fore opp, og jeg kjenner heller ikke noen som har erfaring med, eller kunnskap om dette. Derfor tror jeg ikke denne kyllingen vil kunne overleve, og i slike tilfeller gjenstår bare å avlive fuglen. Virker kanskje brutalt, men det er mer dyreplageri å forsøke å berge en fugl som likevel ikke lar seg berge.

Roar Solheim (14.05.2013)


#Økologi og atferd

Ruging hos horndykkere

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser at spurvefugler venter med ruging til alle eggene er lagt. Gjelder det horndykkeren også? Følger to par som hekker i hver sin gårdsdam. Det ene paret hadde to egg lørdag, og hadde det travelt med å komme på plass i reiret etter at vi skremte dem bort. Vi sto fire meter fra reiret da den ene kom tilbake for å ruge etter mindre enn et minutt.

I.S.M. (14.05.2013)

Svar:

Dette kan jeg ikke svare deg sikkert på. Det KAN hende at dykkerne sitter/står over eggene for å beskytte dem, selv om kullet ikke er fullagt, og at de først starter rugingen etter at alle egg er lagt.

Roar Solheim (14.05.2013)


#Økologi og atferd

Gråtrost: hekkeforhold

Siden det er hunnen som ruger på eggene, er det da hannen som finner mat til henne?

Gråtrosten kan legge to kull i året, er det da de samme parene for begge kullende, er de monogame?

A.C. (14.05.2013)

Svar:

Hos de fleste fugler hvor bare den ene parten ruger, finner den andre mat til hunnen. Ender og hønsefugler er unntak. Her må hunnen ut og finne seg mat selv 1-2 ganger om dagen. Jeg tror vanligvis at det er de samme to partnerne som fortsetter med kull nr 2, men det kan også hende at de finner seg nye maker, spesielt dersom kull nr 1 mislykkes. De fleste spurvefugler holder ikke sammen som par til neste år, og de finner seg da nye partnere.

Roar Solheim (14.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hjelp til artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Det kom en liten fugl på et lerketre vi har ved husveggen. Så vidt vi kan finne ut er det en sanger, men vi klarer ikke helt å se om det er Løv-, Gran- eller Bøksanger. Vi tror det kan være bøksanger, men er takknemlige for hjelp.

I.S.M. (14.05.2013)

Svar:

Dette er enten en løvsanger, eller en gransanger. Vanskelig å si sikkert ut i fra dette bildet, men jeg mistenker at det kan være en gransanger fordi den er nokså grålig i fargen, og fordi beina ser veldig mørke ut.

Roar Solheim (14.05.2013)


#Fugleforing

foring

Når slutter vi å mater på foringsbrettet

N.N (14.05.2013)

Svar:

Du kan fore hele året dersom du har lyst til det.

Roar Solheim (14.05.2013)

««første 37 774 - 37 781 av 49 907 siste»»