Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 781 til 37 788 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Haukugle / Jordugle
Hei! På Golsfjellet (930 m.o.h, skogs- og myrterreng) observerte jeg i helgen en fugl jeg umiddelbart tok for å være en haukugle. Det var i skumringen og begrenset lysforhold, men uglen var lys og ikke veldig stor. Den landet først i toppen av en gran, før den fløy videre til en toppen av en annen gran og forsvant så videre. Morgenen etter observerte jeg i samme område en ny ugle, men dette var helt klart en jordugle. Denne så jeg flere ganger, og her er jeg ikke i tvil. Mitt spørsmål: Kan det jeg trodde var en haukugle, faktisk være jorduglen? Stusser veldig på dette, ettersom den første uglen landet i toppen av to forholdsvis små grantrær- neppe typisk for en jordugle? Takker for flott nettside:)
P. (21.05.2013)
Svar:
Du kan meget vel ha hatt begge arter der, det er både haukugler og jordugler i denne delen av Norge nå. Men jordugla kan også lande i tretopper, så det er ikke mulig å si sikkert hvilken av dem du så den første dagen. Men å sitte i toppen av et grantre er veldig typisk for en haukugle på jakt.
Roar Solheim (21.05.2013)
Spørsmål:
Hvor mange ørnearter er det i Norge?
N.N (21.05.2013)
Svar:
To - kongeørn og havørn. Fiskeørn er en egen slekt, kalt fiskeørner, og ikke i samme gruppe som ørnene.
Roar Solheim (21.05.2013)
Spørsmål:
hei jeg lurer på hva som skjer vis mann tag på et egg
N.N (21.05.2013)
Svar:
Går ut i fra at du mener berører et egg. Stort sett ingen ting, men små fugleegg skal man være forsiktig med å ta på - de kan lett sprekke, og da forlater fuglemor reiret.
Roar Solheim (21.05.2013)
Fugleegg
Hei
Vi var på tur i skogen, og da fant vi et reir med nyklekkede fugleunger og et egg. Reiret var rett ved en sti som var laget 1m over bakken. Kan dere si noe om hvilken fugl dette er?
G.F.V. (21.05.2013)
Svar:
Dette ser ut som et gråtrostreir.
Frode Falkenberg (21.05.2013)
Traner
På biltur gjennom Gudbrandsdalen så jeg traner på beite på en rekke jorder. Det samme var tilfellet i fjor. For lengre siden var traner et sjeldent syn. Er det noe dokumentasjon om bestanden har tatt seg opp?
I.B. (20.05.2013)
Svar:
Ja, tranene har økt kraftig de siste tiårene. Nå begynner de også å hekke i kulturlandskapet, ikke bare langt unna på bortgjemte myrer.
Roar Solheim (21.05.2013)
Båmeis og humle
Hei Har fulgt et blåmeispar i kasse m kamera som nå har lagt 12 egg. Har 2 spørsmål. Spm 1: Vi er litt bekymret over at hun forlater eggene så lenge på dagtid, selv om hun ligger der hele natten og snur eggene før hun legger seg til å sove. Er det uproblematisk at de blir forlatt så lenge av gangen? Spm.2: I dag ser det ut til at ei humle har "overtatt" kassen. Blåmeishunnen har forsøkt et par-tre ganger å komme inn i kassen, men har trukket seg ut igjen pga humla. Kan det skje at ei humle kan jage ut fuglen fra kassen, slik at hun forlater eggene helt?
M.D. (20.05.2013)
Svar:
Det går nok bra med eggene - dette er normal oppførsel. Er mer bekymret dersom humla virkelig etablerer seg nede i reirbunnen, og blåmeisen ikke tør å holde seg i reiret. Da går det galt med eggene. Vanskelig å påvirke utfallet her - e3n må bare vente og se hva som skjer.
Roar Solheim (21.05.2013)
Skadet ringdue
"Reddet" en due, trolig ringdue, fra en katt på 17.mai. Den klarte ikke å fly og har et stygt, blødende sår på vingen. Har den i et hundebur med vann og mat (frø m.m). Den er ikke blitt slappere, tvert i mot. Problemet er at den blir så redd og flakser med vingene hver gang vi stikker hånden inn i buret for å bytte vann etc. Da begynner den å blø igjen. Har hatt den på soverommet, men i dag kom den seg ut og flakset rundt på gulvet. etterpå var det blod og fjær overalt. Nå har vi satt buret ut på et bord på terassen delvis tidekket med en presenning. Vi har både hund og katt. Håper ikke noen katt klarer å komme seg opp dit.Vi vet ikke om vingen er brukket. Vi la på en kompress og surret en bandasje rundt vingen i dag. dersom vingen er brukket, hvor lang tid tar det for den gror? Dersom det bare er et sår, hvor lang tid tar det før vi kan ta av bandasjen og slippe den fri? Hva er prognosene for denne fuglen?
H. (20.05.2013)
Svar:
Et sår bør kunne gro i løpet av 7-10 dager. Har den brukket vingen, tar det minst 3 uker før det gror, og da må bruddet hele riktig. Hvis knoklene er svært mye ute av stilling, er det ikke sikkert fuglen vil kunne fly skikkelig igjen. Det er bare å ta tiden til hjelp og se.
Roar Solheim (21.05.2013)
Rovfuglpar
Hei!
Vi har et par av en type rovfugl som har slått seg ned i nærheten av gården, nord i Gausdal i Oppland.
De sitter stadig på låvetaket å speider, og de eter også mus og småfugl de har fanget der.
Bilde er det ikke godt å få tatt på et vettugt hold, men de er rødbrune øverst på vingene og hodet, lyse beige og spraglete på bryst.
Flekkvis lys og svart under vingene, med svarte "tupper" ytterst på vingene.
Den eneste forskjellen jeg klarer å se på de to, er at den ene har gråaktig hode, der den andre er lys/rødbrun spraglete som resten av brystet.
T.R. (20.05.2013)
Svar:
Dere har nok fått et tårnfalkpar på besøk - de ver ivrige musejegere. Fint bilde!
Roar Solheim (21.05.2013)