Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 622 til 37 629 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Katter ved fòrbrettet
Jeg forer fuglene hele året,men har et problem med kattene mine som sitter under fòrstedet, på jakt etter de som setter seg på bakken. Jeg prøver å finne løsninger for å unngå at de blir drept. Har satt pinner i bakken tett i tett for å forhindre katten i å komme frem, og fjerner frø. Men dette er ikke godt nok. Har du et tips eller erfaring med katter og fugler?
Synnøve
S.H.R. (27.05.2013)
Svar:
Ikke enkelt. Det beste er å ha forplassen høyt og fritt uten busker og gjemmesteder for katter i nærheten - slik at fuglene har god oversikt over bakken. Ikke gi katter skjulmuligheter.
Roar Solheim (30.05.2013)
Innflyvningshull
Har hørt at innflyvningshullet er viktig når fugler velger seg ut kasse, hva er det ved innflyvningshullet som er viktig? Og hva annet avgjør om kassa er akseptabel eller sågar attraktiv?
R.S. (28.05.2013)
Svar:
Hullet må selvfølgelig ikke være for lite for den aktuelle fuglearten, det er ganske innlysende. Men en del fugler vil ikke hekke i kasser med for store hull. Svartmeis og granmeis går ikke i kasser med hull som er 32 mm eller større. Perleugle liker sjelden slagugle- og tårnfalkkasser, og spurveugle vil helst ha hull som er ca 4,5-5 cm i diameter, og minst 5 cm langt (dvs kassefronten må være 5-6 cm tykk).
Roar Solheim (30.05.2013)
Få linnerler i år?
Hei!
Er det uvanlig få linnerler i år? (bor nær Lillestrøm). Hva kan i så fall være årsaken? Takk for svar :-)
Hilsen Gry
G.G. (26.05.2013)
Svar:
Vi har ikke fått noen signaler om at de3t er få linerler i år, så det spørs om dette er lokale forhold.
Roar Solheim (30.05.2013)
Mulig dvergfluesnapper
Jeg har fulgt med på fuglebrettet i hele vinter og ser ut hver morgen når jeg spiser frokost. Her om dagen kom det en rødstrupelignende fugl, men det vippet med stjerten som en linerle og var kvikkere i bevegelsene enn jeg synes rødstrupene er til vanlig. På vedlagte bilde, som ble det skarpeste jeg klarte å ta, vipper ikke halen, men jeg har også et uskarpt bilde som viser hvordan halen står opp i 45 grader. Lokasjon: Øya Hidra i Flekkefjord kommune, Vest-Agder fylke.
N.O.V. (30.05.2013)
Svar:
Dette er en helt vanlig rødstrupe.
Roar Solheim (30.05.2013)
Rugetemp på småspurv.
Hvor varmt er det for eggene under ruging?
Har ett spurvereir i barskapet på terassen, men synes de er kalde.
K.K. (26.05.2013)
Svar:
Eggene holder nok omtrent samme temperatur som vår kroppstemperatur. Det kan av og til være vanskelig å vurdere, og temperaturen kan kanskje også falle noe når en fugl er ute fra reiret, uten at det er kritisk for eggene. men hvor langt ned temperaturen kan falle, og hvor lenge egg kan være nedkjølt uten skade, det vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (30.05.2013)
Kan kjøttmeisen forlate ungene?
Vi har hengt opp en fuglekasse i hagen, og det var stor stas når vi oppdaget to små fugler som fløy ut og inn for noen dager siden. I dag lettet vi på taket på fuglekassa, og fikk se ca 7 gapende småtasser oppi der. Men så begynte vi å tenke på om fugleforeldrene kan bli så redde og stresset at de forlater redet og ungene hvis de sanser at det har vært mennesker i nærheten av reiret? Never også at vi ikke tok borti ungene eller neddi kassa i det hele tatt, vi bare tittet mens fugleforeldrene var ute på matjakt.
C. (30.05.2013)
Svar:
Nei, dette er ikke noe problem, så lenge dere bare tar en rask kikk ned i kassa. Men hvis en kjøttmeishunn blir løftet ut fra reiret, f. eks. for å ringmerkes, så mistenker jeg at noen kan forlate eggene, og faktisk i sjeldne tilfeller også små unger. Har derfor sluttet helt å merke voksne kjøttmeis i kasser!
Roar Solheim (30.05.2013)
To ukjente fugler
Jeg trenger hjelp til å identifisere to fugler bare utifra lydene. den ene satt i skymingen på en sten i fjæra og pep sterkt som et dyr. Men da den fløy hadde den en kvitrende , boblende lyd. Den var lys under og mørkere over. Litt spisse vinger.
Den andre er hørt i skogen på Ås. Høyt oppe i en gran satt den og plystret med hurtig nedadgående , klare toner. Så en liten bobling på slutten.
Finner ikke ut hva desse kan være selv om jeg har lyttet meg gjennom hele fuglecd,n min. Takknemlig for svar.
A.M.L.6.L.L. (30.05.2013)
Svar:
Den siste lydbeskrivelsen din kan kanskje passe med bøksanger. Sangen sammenlignes ofte med lyden fra en tiøring som svirrer rundt og faller til ro på en glassplate (!). Den første klarer jeg ikke å komme med forslag til, bl. a. fordi du ikke har noen angivelse av ca størrelse på fuglen.
Roar Solheim (30.05.2013)
Hvilke svaner?
Hei!
Kan dere se om dette er sangsvaner eller dvergsvaner? Troms.
N.N (24.05.2013)
Svar:
Nei, det klarer jeg ikke - bildet er for dårlig. Mistenker helst sangsvaner, men er usikker.
Roar Solheim (29.05.2013)