Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 598 til 37 605 av totalt 49 931 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnstilk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ligner mest på grønnstilk synes jeg, men er ikke sikker...

T. (01.06.2013)

Svar:

Ja, dette er en grønnstilk.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

Måke egg

Måke eggene. Dør de om de risstes? Hvor varmt skal det være ? Trenger svaret skriver en oppgave :D

N.N (01.06.2013)

Svar:

Alle fugleegg ruges ut i samme temperatur som hønseegg, Dvs i rugemaskin. Ikke forsøk å ruge ut måkeegg selv - det er verken lovlig eller tilrådelig.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

Fuglerede

En liten fugl kanskje spurv har bygget sitt rede og har lagt 5 egg på toppen av en stolpe (under tak) ved verkstedet hvor jeg skal jobbe med en bil. Han flyr selvfølgelig bort hver gang han ser meg. Hva vil hende om jeg flytter redet litt lenger bort, nært nok til at han kan finne det? Takknemlig for svar på e-post til min samboer.

E.N. (02.06.2013)

Svar:

Det er mer betenkelig å prøve å flytte et rede enn å se om fuglen venner seg til trafikken i nærheten. La reiret ligge.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

mat

hva skal man gi en trostunge?

N.N (02.06.2013)

Svar:

Se tidligere svar.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

Tjeld

Hei jeg lurte på en ting. Hvor varm skal et tjeld egg være?

E. (02.06.2013)

Svar:

Ikke forsøk å ruge ut et slikt egg selv!!!

Roar Solheim (02.06.2013)


#Sykdom og skader

Skadet tårnfalk i kamp med kråke

Jeg trenger umiddelbart hjelp med hva jeg skal gjøre!
Det er to tårnfalker som hekker 100 m fra huset mitt. Såg att den kom i kamp med en kråke. Løpte ned dit for og skremme kråkene bort da jeg fant tårnfalken liggende på bakken. Den bare lå der under en gran, den ville ikke gjøre noe. 1t senere gjekk vi ned dit og såg Tårnfalken igjen. Den prøvde og flykte ved og hoppe av gårde. Det såg ut til att den ikke hadde brukkete vinger. Bare ortlig mørbanka. Hva gjør jeg?

J. (02.06.2013)

Svar:

Du kan ta den inn i en pappeske over natta, og se om den kan fly i morgen tidlig. Gi den tilgang på litt vann å drikke.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis, sang

Som tidligere amatørornitolog har jeg registrert de senere årene at kjøttmeisen i Oslo (St. Hanshaugen) ikke lenger synger den vanlige sangen "tittify, tittify". Sangen er nå mer stakkato - uten variasjoner. Har en teori om at den nye sangen letter høres gjennom bil- og annen støy i byen, og at dette kan være grunnen til at fuglene har tilpasset den til livet i byen. Har det vært gjort noen undersøkelser eller har man noen teori om dette?

C.J.B. (02.06.2013)

Svar:

Interessant teori, men jeg vet ikke om noen har forfulgt lignende ideer. Det stemmer ikke helt at sangen er så forandret, for kjøttmeisene synger både den gamle foirmen tsitsi-tyy, et tostavelses tuutitt, tuutitt, OG et trestavelses tuu-tsitttsitt, hvor betoningen er på første og ikke siste stavelse. Endringen kan også være rent kulturell endring, slik hvalsang hos knølhval endrer seg over tid (dvs nye sangformer blir mer "populære", og sprer seg).

Roar Solheim (02.06.2013)


#Økologi og atferd

trost tatt av skjære

hei, i går så jeg og vennen min menge troster som hakket på en kjære, og skjren hadde en trosteunge i munnen. vi skremte bort skjæren og tok fugleungen med noen hansker. da var den helt stille.... øye var lukket og den pustet ikke. Vi begravde den i parken etter 3 timer, var det riktig?
hilsen noen fortvilede jenter.

N. (01.06.2013)

Svar:

Forstår at dere kanskje ble opprørt av dette opptrinnet. Jeg opplevde omtrent noe lignende på deres alder, da ei kråke tok en voksen gråtrost. Måtte til slutt avlive trosten. Likevel er dette en del av naturens gang, og en del av kråkefuglenes kost på denne tiden av året. Masse fugleunger blir mat for andre arter, både ugler, rovfugler, rovpattedyr og kråkefugler. Det beste hadde nok vært at skjæra fikk beholde maten sin, men jeg forstår at dere begravde fuglen. Jeg hadde kanskje gjort det samme da jeg var 12 år selv...

Roar Solheim (01.06.2013)

««første 37 598 - 37 605 av 49 931 siste»»