Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 950 til 37 957 av totalt 50 299 spørsmål «forrige neste»
hvor gammel blir en ringdue
N.N (13.05.2013)
Svar:
Høyeste kjente alder på en norsk ringdue er 10 år og 8 måneder. Data er gjort kjent gjennom ringmerking.
Morten Ree (03.06.2013)
Dybdesyn??
Har skjære samsyn (stereosyn)? Jeg trodde det bare var rovfugler som hadde det. Selvom skjære på en måte er en rovfugl den også. Hvorfor sitter øynene på siden da?
N.N (10.05.2013)
Svar:
Alle fugler har "samsyn" når de har blikket rettet framover. Selv om dyr og fugler har en plassering av øynene som gir stor synsvinkel, så er det også for dem helt naturlig å ha blikket rettet rett forover for å ha best mulig effekt av synet. Ansiktet har en slik utforming hos fuglene at begge øyner er synlig rett forfra. Selv uglene har en skrå profil i ansiktet som gjør at de har at visst sidesyn. Rugde er vel den arten som har størst synsvinkel av våre fugler.
Morten Ree (03.06.2013)
fuglespørsmål
hvor lan tid tar det fra fuglene parer seg il di legger egg??
A.G.N. (10.05.2013)
Svar:
Etter parringen så tar selve eggdannelse hos fuglene ca. ett døgn, og da legges ett egg per døgn, fortrinnsvis hver morgen. Hos større fugler som svaner legges nytt egg annenhver dag, mens hos ørnene går det 3-4 dager mellom første og andre egget.
Morten Ree (03.06.2013)
Hekkende Trana
Er det mulig at ett Traneparr har hekket i Tanamunningen siden 1970 , eller etterkommera av dem ???
Har hørt at det var Traner hæ på 70 tallet , og vi har hørt lyden av dem i flere år . I dag såg vi dem :)Så sporene nede på siden ( I snø ) , de var veldig lik de vi såg i sanden . På størrelse med en dames knyttneve va sporene
R.P. (01.06.2013)
Svar:
Tranen har hekket i Øst-Finnmark i lange tider. I fuglebøker fra 1950-tallet, ennå mens tranen var en sjelden hekkefugl i Norge, var det beskrevet at tranen hekket i Øst-Finnmark og da spesielt i Pasvikområdet.
Morten Ree (03.06.2013)
Sommerforing
Jeg har fortsatt å fire småfugler med solsikkefrø og har en helt utrolig aktivitet i hagen. Hele familier med gråspurv har dukket opp de siste dagene. Mye frø faller ned og blir spist på marken. Vi hadde en kjøttmeisfamilie i en ny fuglekasse. I går ble ungene matet, i dag bare kikket forldrene inn, så vi tenkte noe var galt og sjekket. Alle var døde. Kan dette ha noen sammenheng med foringen? Hva kan ellers ha skjedd?
P.L. (02.06.2013)
Svar:
Meisene forer sine unger med larver og insekter mens de er i redet. Jeg er nesten sikker på at ungenes død ikke hadde noe med solsikkefrø å gjøre. De voksne fuglene derimot kan godt nyttiggjøre seg maten fra en foringsplass utover vår og sommer, men ikke for å fore opp sine unger på dette.
Du kan eventuelt kontakte Veterinærinstituttet for å høre om de vil undersøke ungene. Ta kontakt seksjon for vilthelse, tlf. 23 21 63 53 eller e-post: vilthelse@vetinst.no.Morten Ree (03.06.2013)
Sommerforing
Etter å ha fått ny veranda utenfor stuevinduene og ny foringsplass har jeg registrert flere arter - nå har jeg : Blåmeis - Kjøttmeis - Granmeis - Svartmeis - Spettmeis- Gråspurv - Grønsisik - Grønnfink - Grå/svart fluesnapper - Svart trost - Flaggspett - Rødstrupe-
Disse forer jeg med solsikkefrø og solsikkekjerner - meiseboller - fuglepeanøtter og villfuglblanding - synes jeg har flere fugler på foringsplassen nå enn under den kalde vinteren ( bor på Karmøy) Det går en foringskolbe med solsikke og 4 meiseboller samt en halv foringskolbe med villfuglblanding - bør jeg trappe ned på mengden for jeg legger ut ?? eller er det greit å fortsette ??
E...K.K. (01.06.2013)
Svar:
Du kan trygt fortsette å fore hvis du har lyst til det!
Roar Solheim (02.06.2013)
Blå fugleegg med brune/mørke prikker på!
Eg har funne eit egg som er blått med brune/mørke prikker på, og lurer på kva slags fugl det er?
K.O.E. (01.06.2013)
Svar:
Dette er et trostereir, trolig gråtrost.
Roar Solheim (02.06.2013)
Svart trost unge havarert på balkongen med mulig skade
Hei. En svarttrost unge deiset inn i vinduet på balkongen vår etterfulgt av en meget aggressiv skjære som hakket løs på den i noen sekunder før vi fikk åpnet døra. Mora har oppdaget ungen og mater den nå på balkongen vår. Balkongen vår ligger i 2. Etg. i en bygård i Oslo sentrum. Spørsmålet er egentlig hva bør vi gjøre nå? Tviler på at den vil overleve der i det lange løp...
N.N (02.06.2013)
Svar:
Hvis trostemor vet at ungen er på balkongen, og forer den der, kan dere bare la den være til den flyr vekk av seg selv. Hvis dere ikke vil ha den der, setter dere den på bakken nærmest balkongen - trosteforeldrene vil da finne den.
Roar Solheim (02.06.2013)