Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 612 til 37 619 av totalt 50 009 spørsmål «forrige neste»
fugler
hvilken fugler hekker i hule trær
M. (05.06.2013)
Svar:
Mange, ca 25 arter i Norge. Bruk fugleboka eller leksikon!
Roar Solheim (05.06.2013)
Fjerne reir før nytt kull i år?
1.juni ble det klekket et rødstrupekull her i hagen. I dag var ungene borte, så noen må ha plyndret reiret. Det ligger ett egg igjen som antagelig er ubefruktet. Iflg. fuglebok pleier rødstrupen å legge sitt 2.kull i juli. Spørsmålet er om vi skal fjerne hele reiret, bare egget eller la alt ligge. Er det sannsynlig at fuglen bygger i samme reir?
R.N. (05.06.2013)
Svar:
Den kommer helt sikkert IKKE til å bruke samme reirplass om igjen. Fugler som mister egg eller unger, bygger så godt som alltid et nytt reir et annet sted. Hvis de bygger på samme stedet, så er jo sjansen for at den som åt egg/unger kan komme igjen, siden reirplassen er oppdaget. DET er en altfor stor risiko å ta.
Roar Solheim (05.06.2013)
Sandlo
Hvat gjør man når man finner el livløs og forlatt sandlounge i grøfta, man går litt lenger bort og ser at moren og faren har blitt drept av et rovdyr, hva gjør man da??????
J.M.S. (05.06.2013)
Svar:
Dessverre ikke så mye en kan gjøre annet enn å la ungen være alene der den er. Da har den i det minste en viss sjanse til å kunne finne mat selv. Foring av vadefuglunger er ekstremt vanskelig og tidkrevende, og vil nesten være garantert et tragisk utfall, til tross for innsatsviljen til å redde ungen.
Roar Solheim (05.06.2013)
hegre
hei hvor er det vanligvis gråhegren hekker. kan den hekke ved en slik mellomstor innsjø som på bildet? ser hegrer hver dag her.
N.N (05.06.2013)
Svar:
Ja, det kan den. Hegrene hekker som regel i kolonier - de bygger store kvistreir i trær, ofte i grantrær.
Roar Solheim (05.06.2013)
Vepsevåk?
Hei er dette en vepsevåk og hvis det er det som jeg tror.
hva er sjeldnest av hønsehauk og vepsevåk, hvem trur du liksom at du treffer på først av dem
Bildet er tatt på: sør-østlandet over (låvetaket)
N.N (05.06.2013)
Svar:
Ja dette er en vepsevåk. Den er mer begrenset i utbredelse i Norge enn hønsehauken, og har nok også mye lavere bestandstetthet i utbredelsesområdet enn hønsehauken har
Roar Solheim (05.06.2013)
Fuglesang
Er det anstrengende for fuglene å synge? (tenker på småfuglene)Vist det isåfal ikke er det, hvordan velger hunnen den sterkeste og friskeste hannen da?
A. (05.06.2013)
Svar:
Selv om det ikke er anstrengende, så koster det energi å synge lenge og intens. En hann med gode evner til å finne mat, eller et matrikt territorium, vil lettere finne mat og kunne synge enn en hann med dårlig territorium. Hos mange arter blir sangen mer variert og komplisert med alderen, og dette er også et viktig signal til hunnen om at hannen er flink til å overleve (DVs at den har gode arveegenskaper for å klare seg).
Roar Solheim (05.06.2013)
musvåk
Hei fikk nærkontakt med en musvåk her om dagen. er det mulig
å se om dette er han eller hunn?
N.N (05.06.2013)
Svar:
Nei, dessverre, kjønnene ser helt like ut. Men på denne tiden vil nok de fleste hunnene ligge og ruge, så dermed er det overveiende sannsynlig at du har sett en hann!
Roar Solheim (05.06.2013)
Hvilken and?
Dette er vel en unge, men finner ingen som ligner i boka. Hvilken art er det?
N.N (04.06.2013)
Svar:
Ser ut til å være en stokkandunge.
Roar Solheim (04.06.2013)