Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 544 til 37 551 av totalt 49 949 spørsmål


#Økologi og atferd

Pilfink i fuglekassa.

I går morges fløy det ut sansynligvis unger av en pilfink kasse som jeg har. På etermidagen falt kassa ned. Jeg så igjenom reiret å fant da 2 døde unger å et egg. egget var godt gjømt i reire. jeg var en tur i skogen i samme område i går, traff da på en ungeflokk på 3-4 pilfinkunger. hva har sannsynligvis skjed i dette tilfelle. Har det kommet ut noen unger av kassa mi. Setter stor pris på at du/dere svarer på spørsmålene mine på denne siden. Tusen takk.

K.S. (05.06.2013)

Svar:

Vanskelig å vite om de ungene du så ute kommer fra din fuglekasse, eller fra en annen kasse. Men hvis de gjør det, så er det faktisk slik at noen få unger kan bli liggende igjen og dø i det de andre forlater reiret. Dette ser en ganske ofte hos f. eks. meiser. Hvorfor dette skjer, vet jeg ikke, men det KAN skyldes at et par egg blir lagt litt senere enn de andre, slik at ungene fra disse eggene utvikles senere, og at de rett og slett blir overlatt til seg selv når resten av ungene forlater reiret.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen fløy ut av skauen og satte seg på en tømmerstokk rett foran meg. Hva slags art er dette? Bildet er tatt 03.06.13

N.N (05.06.2013)

Svar:

Dette er ei røy - hunnen hos storfugl.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rugde?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne død under en kraftledning,i et skogholt på Gjøvik.Litt uvanlig fugl her, eller ikke?Fant den 4-06.Den lå ved en gangveg, som hadde mye meitemark i regndagene.

B. (05.06.2013)

Svar:

Dette er en rugde.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Diverse

TROSTUNGER !! (haster med svar)

Kan trostunger være alene i over 20 timer?

N.N (05.06.2013)

Svar:

Neppe - de trenger oftere foring for å kunne vokse og klare seg. De kan muligens klare dette en enkelt gang, men hvis det gjentar seg, dør de nok ganske raskt.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva er grensen får hvor høytfugler kan fly

N.N (05.06.2013)

Svar:

Det vet nok ingen, men gjess og svaner er registrert i mer enn 8000 meters høyde, og gribber i Afrika skal visstnok ha blitt registrert enda høyere! Minskende oksygenmengde i lufta er noik det som begrenser fuglenes mulighet for å kunne fly høyere.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Åkerrikse

ei.
Jeg bor i Marker kommune og har fått besøk av åkerrikse i åkeren min. Har aldri hørt den før, bare hørt at det er en rødlista art. Har også hørt at den er for oppadgående igjen.
Tror ikke det er tvil om at det er den jeg har fått besøk av. Jeg har ført på lyden på nettet og den er ganske lett gjenkjennelig.

K.K. (05.06.2013)

Svar:

Ja, dette er tiden for å oppdage åkerrikse. Den kreksende lyden kan en nesten ikke ta feil av. Hvis fuglen hoilder til på ei gresseng, er det viktig at bonden ikke slår enga fra kantene og innover, men fra en kant og mot siden. Hvis han slår i sirkel mot midten, fanges åkerriksa inne i det gjenvære4nde gresset, og blir lett drept av slåmaskinen til slutt.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Trekkfugler

Spørsmål:

kan trekk fugler fly feil vei?

N.N (05.06.2013)

Svar:

Ja, det kan de. Noen ungfugler tar feil retning om høsten, og flyr 180 grader feil, dvs i stikk motsatt retning av der de burde fly. Derfor ender en del asiatiske arter hos oss på høsten.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Vår/forsommer ved Vestfosselva, Buskerud, sen ettermiddag/kveld. En mørk grå/sort fugl, blank i fjærene, lå under noe buskas med bakparten av kroppen skjult i buskaset. Så ut som om fuglen ikke hadde hals, hodet gikk i ett med kroppen. Ganske stor, større enn en trost. Sto på en halv meters avstand og kikket på den, tenkte det kunne være en syk/skadet fugl, selv om den egentlig ikke så slik ut. Har sett i fuglebøker, og det nærmeste jeg kommer er at det kunne være en nattravn - som jeg aldri har sett her før. Dagen etter var den forsvunnet, ingen fjær eller spor etter den. Var den trolig skadet eller er dette "normal" oppførsel, om det da var en nattravn?

B.K.H. (05.06.2013)

Svar:

Nei, jeg tror heller du har sett en hønsefugl på reir. Mistenker at det kan ha vært en orrhøne - dette er typisk reirplass for en slik.

Roar Solheim (05.06.2013)

««første 37 544 - 37 551 av 49 949 siste»»