Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 826 til 37 833 av totalt 50 295 spørsmål «forrige neste»
Skjære kylling
Hei, i dag tidlig var det en liten skjære unge på terrassen. Det virker som den har hoppet ut av redet uten og kunne fly skikkelig. Jeg har bare latt den være der og satt frem noe kattemat som jeg har hatt litt vann i. Men saken er den at jeg vill ikke at katten min skal ta den. Men tørr heller ikke å ta på den selv, slik at den skal få noe av lukten min på seg. Sånn at fugle mamma ikke tar han til bake. Er det noen måte å flytte hun/han til et sted som er litt tryggere for en liten skjære ? Hvordan kan jeg gjøre dette på best mulig måte uten å ødelegge for den lille krabaten?
N.N (07.06.2013)
Svar:
Skjæreungene hopper gjerne ut av redet før de kan å fly. Det gjør ikke noe om du tar i en fugleunge. Fuglenes verden styres ikke av lukter. Katter tar masse fugleunger så de kan også godt ta en skjære, selv om foreldrene da vil forsvare ungen intenst slik at katten kanskje blir redd.
Morten Ree (19.06.2013)
Gjennomsnittlig levealder for en svartbak
Hva er forventet levealder/gjennomsnittlig levealder for svartbak?
E.B.H. (07.06.2013)
Svar:
Måkene kan oppnå høy alder, hvis de kommer seg gjennom de første harde årene. Høyeste målte alder på svartbak i Norge er 20 år 4mnd. Dette er gjort kjent gjennom ringmerking/fargemerking. Men vi må anta at det hos svartbak som hos gråmåke er individer som blir over 30 år. Det er vanskelig å si noe eksakt om gjennomsnittlig levealder, annet enn at den er ganske høy til å være fugl.
Morten Ree (19.06.2013)
Skjære
Hei.
Jeg fant en skjære da jeg sykklet langs veien, 2 andre skjærer sto og pikket på den, den kunne ikke fly og haltet på den ene foten, i tillegg hadde den så i hode, anntageligvis etter pikkingen fra de andre, jeg tok den med hjem i et bur og ga den mat og vann.
Den ser ut som et barn/ungdom!
Og det kan ha vært foreldrene som pikket på den, ettersom de skrek å flakset rundt meg da jeg tok den med meg.
Hva skal jeg gjøre med fuglen?
Blir den frisk?
T. (02.06.2013)
Svar:
Hvis de voksne skjærene hakket på den var det antagelig ikke deres egen unge. Uansett bør man ikke ta med fugleunger hjem, det er best at naturen går sin gang. Når ungen er såpass stor at den er ute av redet kan det gå an og gi den mat så den vokser seg stor. Men den vil få problemer ut i det fri når du slipper den. Skjæreunger er ganske avhengig av sine foreldre og familie helt til langt på vinteren når foreldrene jager fra seg ungene for å forberede ny hekkesesong.
Morten Ree (19.06.2013)
Gulerle bilde fugl no.2
Spørsmål se mail sendt nettopp.
N.N (29.05.2013)
Svar:
Dette er en gulerle hann. Det kan være store variasjoner hos hanner hva angår hodetegninger og ryggfarge.
Se bilder og les om gulerle her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8591Morten Ree (19.06.2013)
Gulerle underarter
Hei jeg har tatt bilder av to gulerler som ser veldig forskjellige ut. Jeg har forstått at det finnes en del underarter. Laster opp to bilder og håper at dere kan se hva det er. Det første bildet (på grusen) er tatt august 2012 mens det andre ble tatt 26 mai iår
N.N (29.05.2013)
Svar:
Dette er en årsunge av gulerle.
Morten Ree (19.06.2013)
Bøksongar?
Hei,
det er ein fugl her som syng lik dette: t-t-t-t-t-t-t-t i raskt tempo som så går over i meir vislete toner og så: hui-hju-hju-hju-vitt-vitt-vitt-vitt. Eg har sett fuglen og den liknar ein songar og eg tenker at lyden kanskje liknar bøksongar. Men det som er rart er at på ingen av opptaka eg har funne på veven blir hju avslutta med vitt-vitt-vitt. Mens eg høyrer alltid desse tynnare og skarpare vitt-vitt-vitt (både hju og vitt kjem i varierande antal, men ofte fire-fem av kvar). Da lurer eg på om det kan vere ein annan art som eg ikkje har tenkt på? Eller det kan vere eg ikkje høyrer riktig, eller deler opp det eg høyrer på feil måte, eller er det ein variasjon hos dette individet bare?
Det her er i Loften, ved sjøen. Eg har lese at bøksongar ikkje er vanleg her, mens lauvsongar og gransongar er det. Og eg hører ein lauvsongar kvar dag, men denne songen eg spør om kan vel ikkje kome frå den?
Takknemleg for svar!
J. (30.05.2013)
Svar:
Bøksangeren lyd er en dirrende lyd ofte beskrevet som om man hiver en mynt på et bord som dirrer til lyden går ut i null. Min første tanke når du beskriver lyden er heipiplerke eller trepiplerke!!? Men dette med lydbeskrivelser er vanskelig saker.
Du finner masse fuglelyder på denne linken: http://fuglar.no/galleri/lyder.phpMorten Ree (19.06.2013)
Fant et måltrostegg i skogen.
Hei. Vi fant et måltrostegg egg på bakken sammen med 3 andre egg. Kun et var helt. Vi tok det med hjem da reiret også lå på bakken. Går det Ann å klekke egget hjemme eller bør vi legge det opp i en annen fuglekasse. Vi har hatt det liggende i et håndkle fra i går til i dag og passet på at det har vært lunt og varmt hele tiden. Hva er lurt å gjøre.
M.M.S. (26.05.2013)
Svar:
Det er ingen vits i å klekke ut egget, om dere lykkes med det så blir det en vanskelig jobb og fore en liten fugleunge. Dere må heller ikke legge egget hos andre reir eller fugler.
Når eggene først har havnet på bakken så er årets hekkesesong mislykket for denne måltrosten.Morten Ree (19.06.2013)
Hvordan hindre reir bygging på husveggen?
Hei.Vi hadde første gang svaler som byggde på huset i fjor. Det gikk kjempe fort og vips var 2 reir bygd og masse små svale unger kom etter hvert. Har i år fått 4 svale par (blå?) som prøver å bygge reir på huset. Har nettopp vasket huset for å male det,men har problemer med at svalene "griser" over vinduer, under taket og til og med midt på veggen. Har satt opp nett over vinduene, børstet og spylt vekk alle forsøk. Men det begynner nå å bli ganske slitsomt da de er veldig innherdige. Hvis jeg skal få malt i år kan jeg ikke fortsette å spyle huset heller. Håper du sitter på en eller annen mirakel kur for å hindre de i å bygge reir på huset.
Mvh Lene
L.B.K. (24.05.2013)
Svar:
Dette er sikkert fjorårets taksvaler som kommer tilbake fra Sør-Afrika sammen med gjenlevende unger. De har da ett mål for øye, nemlig å bygge rede å legge egg der hvor de hadde suksess i fjor. Derfor vil de iherdig forsøke å få til det selv om dere spyler ned reirene. Selvsagt vil de til slutt gi opp, men det kan ta tid. Vanskelig å komme med forslag her, annet enn å la hekkesesongen gå sin gang og male huset til høsten. Evt. hvis dere har garasje eller andre bygg, slå på en lekt oppunder like under takutstikket og satse på at de vil bygge sine reir der.
Morten Ree (19.06.2013)