Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 516 til 37 523 av totalt 50 009 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl er dette ?
Så denne på Røst for en uke siden, Er det en hun ærfugl ?
F. (20.06.2013)
Svar:
Ja, en ærfugl hunn.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Så denne på lavlandet i Lofoten for en uke siden. Kan det være ei fjellrype ?
F.N. (20.06.2013)
Svar:
Nei, dette er en lirype.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Så denne på Stokmarknes for en uke siden. Er det en Makrellterne ?
F.N. (20.06.2013)
Svar:
Ja, dette ser ut som en makrellterne for meg.
Roar Solheim (20.06.2013)
Stjertmeis.
Hei. For noen dager siden så jeg en gjeng med sanne fugler: opptil 11 stykker, tipper på att det er stjertmeis (juvenile) siden hode er litt svart, og den har rød ring rundt øye i steden for gul. Så noen (adulte) som ga dem mat.
.Takk for svar
N.N (17.06.2013)
Svar:
Et flott bilde av en årsunge av stjertmeis, som i motsetning til de voksne har svart hode med hvit pannestripe. Stjertmeisa legger 10-12 egg og har tydeligvis hatt et vellykket år så langt.
Morten Ree (19.06.2013)
Kjøttmeisunger
Har en fuglekasse i hagen hvor et kjøttmeis par fikk 9 unger.
Har sett de "jobbe" jevnt og trutt med å mate de, men plutselig så jeg dem ikke lenger. Tenkte ungene hadde forlatt reiret, men oppi kassen fant jeg 9 døde fuglunger.
Jeg bor ved skogen og i tillegg fòrer jeg med nøtter og frø. Har tittet kun noen få ganger oppi kassen. Kunne jeg gjort noe annerledes? Synes dette var fryktelig trist.
B. (17.06.2013)
Svar:
Sannsynligvis har det vært for lite larver og insekter slik at foreldrene ikke har klart å skaffe nok mat til 9 sultne unger, i tillegg til å holde seg i live selv. Det kan også være at en av de voksne fuglene har omkommet på et vis slik at det kun var en til å mate ungene.
At unger dør i redet skjer ganske ofte. Husk at et kjøttmeispar ofte har to kull unger og produserer ca. 15 unger per år, men likevel er det omtrent like mange kjøttmeiser neste år. Det betyr en enormt stor dødelighet, ofte allerede i redet eller i løpet av høst og vinter.Morten Ree (19.06.2013)
Skjærer ødelegger for gråtroster
Hei der!
- Jeg har en liten stund fulgt med et gråtrost-reir som er like utenfor huset vårt. Men igår da jeg kikket, så jeg noen skjærer som fløy frem og tilbake og nappet i reiret til gråtrosten, men 3 andre gråtroster skravlet så veldig. Dette varte en veldig god stund, men etter hvert vant skjærene, og de dro reiret ned fra treet og ned på bakken. Ingen gråtroster eller skjærer kom nærmere, og det virkelig litt som om alt fugleliv hadde dødd ut. Jeg gikk dermed forskrekket ut og så på reiret som bare hadde landet litt på siden. Der så jeg 4 knuste fugleegg, men det var ett som var helt uskadd på utsiden. Jeg gikk inn igjen, og idag da jeg var ute, hadde jeg fremdeles ikke sett noen flere gråtroster ved reiret, så jeg gikk og tok opp det uknuste egget, tok det med inn, fant fram varmelampen min og la litt høy under det.
- Det store spørsmålet er da om det var lurt av meg? Jeg er veldig usikker på om jeg bare skulle latt det være, eller om det var lurt..
M. (17.06.2013)
Svar:
Hvis du klarer å egget til å klekke og det kommer til en trosteunge da har du et stort problem. Hvordan klare å mate denne lille skapningen slik at den overlever?
Jeg anbefaler deg å IKKE forsøke å få egget til å klekke!
Skjærer og kråker er noen av trostenes verste fiender. Men slik er naturen og selv om det er trist å se fugleegg og fugleunger bli mat for andre så må man bare akseptere dette.Morten Ree (19.06.2013)
Måsegg
Hei! I denne uken har jeg ert på brygga og fisket ganske mye! Og så oppdaget jeg en måsemamma som hadde reir rett ved stedet. Jeg gikk forsiktig bort for og se og der lå et søtt lite egg. Jeg tok selføgelig ikke på det eller noe sånn er fullt klar over at man ikke skal gjøre det! Så bestemte jeg meg for og følge med reiret for og se den søte måse ungen etter hvert. Jeg begynte og sykle dit ver dag. Men en dag jeg sykla dit så jeg noe forfeldelig. Måkemammaen var der og ruget som alltid. Men rett etterpå fløy den av gårde og rett på en bil. Da døde den. Jeg tenkte at dette var fælt så jeg ville ta vare på egget. Jeg tok det me hjem og pakket det inni en lugg oppå et sauskinn og la det foran ovnen vår. Jeg har det på badet i en lugg i en eske på det varme badgulvet nå. Og i har skrudd opp varmen til ca 25-30 grader. Spørsmålet mitt er: Hvordan ta vare på et egg? Hvor varmt må jeg holde det? PS: Jeg har tenkt til og mate ungen når den klekkes med mark :) Håper på svar så fort som mulig :-)
A. (18.06.2013)
Svar:
Jeg skjønner tanken er god, men hvis du klarer å klekke dette egget og det kommer fram en liten måkeunge så har du et problem. Den må mates og passes hele dagen, og når den ikke får riktig oppfølging fra foreldrene så er sjansen også stor for at den kan dø. Uansett vil den få problemer med å klare seg den dagen du må slippe den ut i det fri.
Jeg anbefaler at du ikke varmer egget slik at det klekkes.Morten Ree (19.06.2013)
Kjøttmeis som leietaker
Hei, idag da jeg kom hjem fra jobb, hørte jeg masse fuglekvitter under stuevinduet vårt (karnapp-vindu). Etter nøyere sjekk, fant jeg et reir inne i karnappen ute. Der ligger 7 små kjøttmeis-kyllinger! De skal selvsagt få holde til der til de er klare til å fly, men jeg lurer på hvordan de kommer seg ut!! Det er en liten sprekk øverst i karnappen som moren flyr ut og inn av, men får de hjelp av moren når de skal ut og fly?? Engstelig for de små nøstene.
K.S.D.9.2.Å. (18.06.2013)
Svar:
Når kjøttmeisparet kommer seg inn er også sjansen stor for at ungene finner veien ut. Meiseungen blir nok i redet i nesten tre uker så du får følge ekstra godt med i sluttfasen, og evt. bistå med hjelp.
Morten Ree (19.06.2013)