Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 496 til 37 503 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Rense fuglekassa etter et kull?
Vi har nettopp hatt et kull med blåmeisunger i kassa vår i barnehagen. Ungene forlot kassa tirsdag forrige uke. Vi håper på flere kull denne sesongen. Må vi rense ut det gamle reiret nå? Eller brukes de om igjen/bygger nytt oppå?
Takk for svar!
H.B.R. (17.06.2013)
Svar:
Rens kassa, for gamle reir brukes ikke om igjen.
Roar Solheim (20.06.2013)
Fugl mot vindu
Denne vesle fuglen fløy antagelig mot vinduet på balkongen - den satt der ute da jeg fant den. Virket litt fortumlet, men flakser med vingene, hopper omkring og vrir på hodet. I natt har den ligget inne i en eske, jeg prøver å få i den litt vann og smuler. Jeg synes det er vanskelig å få i den noe. Noe mer jeg kan gjøre?
G. (17.06.2013)
Svar:
Dette er en ung spettmeis. Du har gjort det viktigste du kan når fugler blir i svime etter en vinduskollisjon, nemlig å ta inn fuglen og gi den beskyttelse og vann.
Roar Solheim (20.06.2013)
Due med prikker
Hei, vi har kommet over en liten due der vi jobber. Den er litt mindre enn en bydue, grå med sorte prikker på stjert og halefjær. Den er overhode ikke redd og tusler rundt helt uten å bry seg om selskap. Kan det være en ungfugl? Jeg har ikke funnet et eneste bilde som ligner. Eller kanskje noe helt annent enn en due..?:-) Vi er veldig nysgjerrige på hva det kan være og veldig glad for selskapet! Tusen takk for svar.
M. (18.06.2013)
Svar:
Det er nok en rømt tamdue - de finnes i mange fargevarianter, og noen er også mindre enn vanlige byduer.
Roar Solheim (20.06.2013)
Fredning av kaie
Leste i går at kaier er totalfredet, mens det på de fleste andre kråkefuglene, og mange andre som kan synes å være mer fåtallig, er det tillatt å jakte. Mange steder er kaia svært tallrik, og nærmest en plage. Hva er årsaken til denne fredningsbestemmelsen.
O.S. (17.06.2013)
Svar:
Dette bør du spørre artsavdelingen i Direktoratet for naturforvaltning (Trondheim) om.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hvilken fugl er det som synger?
Hei!
Jeg har en fugl som synger så utrolig vakkert i hagen hver dag. Den har veldig kraftig sang. Den høres ut som pip-pip-pip-pip etterfulgt av en trille låt/pludder. Mønstret gjentar seg hele tiden. Jeg har nok minst to stk for de "snakker sammen".
Fuglen er gråbrun. Større enn en gråspurv, men mindre enn svart trost. Den flyr når jeg kommer for nære, men den sitter i toppen av en stor eik i hagen veldig mye og der ser jeg den ikke så godt.
Jeg bor på Ørland på Fosen (Sør-Trøndelag).
B.S. (19.06.2013)
Svar:
Ikke mulig å si sikkert ut i fra denne beskrivelsen. Trepiplerke kan kanskje være en mulighet.
Roar Solheim (20.06.2013)
plagsomme fugler i trekkeren
Vi har fått et fuglereir i trekkeren i stua. Det er et voldsomt leven og ikke særlig koselig. Problemet er at det er umulig å komme til fra utsiden å tette igjen, så dette må gjøres fra inne i stua.(hull i nettingen der)
Når og hvordan bør det gjøres reint? Hvordan er bakterierisikoen/loppene etter de har forlatt? Og når kan vi forvente at de forlater? Det har vært aktivitet det i en måneds tid.
Mvh Hege
N.N (19.06.2013)
Svar:
Hvis fuglene har holdt til der ca 1 måned, er de nok ute i løpet av noen få dager. Som regel bør det da kunne tettes. Prøv å rense vekk reiret først. Det er ikke store farer for noe smitte eller andre problemer, selv om det av og til kan være fuglelopper i fuglereir.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hjelp til artrsbestemmelse and
Har desverre ikke noe bilde men jeg tenker at dette kan være en snadderand.
Obs sted: Østholen Sarpsborg - sidearm av Glomma 12 juni
Så fuglene på avstand og tenkte stokkand men noe stemte ikke.
I det jeg kommer igjennom krattet ned til elva skremmer jeg opp 4 ender som satt på land. Fikk desverre bare observert i noen sekunder. Størrelse mindre enn stokkand, samme kropstype. Spraglete brunt inntrykk med hvitt bredt vingespeil. Den siste hadde hode som stokkand hanne.
Skjønner at det er noe tynt grunnlag men er takknemlig for forslag. Tenkte å ettersøke i helga.
B.E.S. (13.06.2013)
Svar:
Jeg mistenker heller at du har sett brunnakker - de har også hvitt på vingen (hannen).
Roar Solheim (20.06.2013)
Stor fugl med flette ca 15 cm i nakken
Sørreisa 12.juni 2013. Vi var tre personer som så ca.6 store fugler i et granholt. Det kunne se ut som mellomlanding. Kunne se med kikkert på ca 80m avstand. Størrelse som en hegre.ryggen var grå som på en trane. føtter og hals kortere en hegre. lysbrune føtter. Hode var sort og hvitt Hvite kinn. Vingens albue virket sort. Nebb var gulaktig ca 15 cm. De klapret med nebbet og lagde noen lyder. Ikke alle, kunne studere tre,var likedan. De eller den som hadde denne fjærflettelignende saken i nakken virket gammel. Nebbformen lignet overkjeven på en krokodille. Men det spesielle var altså denne fletten i bakhodet som virket litt spiralaktig.
Mannen jeg sto ved siden av så dem fly i ring rundt treholtet før de satte seg. Vingespenn var vel en god del over meteren.
P.M.N. (14.06.2013)
Svar:
Jeg tror dette dreier seg om gråhegrer som sitter med nedtrukket hals.
Roar Solheim (20.06.2013)