Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 743 til 37 750 av totalt 50 308 spørsmål «forrige neste»
2 kvinender på tjernet - 1 med 2 unger, 1 med 19
14.06.13: Kan den ene ha "adoptert" unger fra den andre? Har aldri sett større flokk. Tjernet er lite, dagen etter var mor m/19 borte. Det har ikke tidligere vært 2 ender m/unger samtidig, så det ble trangt om plassen og lite mat til så mange små. Men for et syn!!
K.V.J. (16.06.2013)
Svar:
Ja, flere ender kan faktisk forsøke å adoptere andres unger. Det minsker faren for at det er egne unger som går tapt dersom et rovdyr eller en rovfugl klarer å ta noen av ungene.
Roar Solheim (25.06.2013)
Kjøttmeisunge som mister fjærene
Vi fant en kjøttmeisunge som hadde falt ut av reiret for litt over to uker siden, og tok den inn da vi ikke hadde noen mulighet til å få den opp igjen i reiret. Den hadde begynt å få dun, litt fjær og "fjærpinner", og åpnet såvidt øynene. Vi har matet den med vann, egg, kjøttdeig, og oppmatingsfôr beregnet for frøspisende burfugler. De første dagene fikk den også mat av foreldrene, men plutselig en dag var de borte. Den spiser godt og er kvikk og rask, og var begynt å fly noen meter av gangen rundt i huset. Men nå mister den plutselig både hale- og vingefjærene, og klarer nesten ikke å fly lenger - dette er vel ikke normalt? Den har hele tiden vært fjærløs på halsen og øverst på brystet, og er litt "pjusk" i fjærdrakten generelt. Er det noe vi kan gjøre? Vi ville jo at den skulle få komme ut så fort som mulig når den hadde lært å fly og spise selv, men nå ser det ikke så lovende ut.
I. (25.06.2013)
Svar:
Dette vet jeg dessverre ikke årsaken til. Kanskje er ikke foret tilstrekkelig, sammenlignet med de insektene som foreldrene forer med (?). Kanskje er den også syk eller har en genetisk skavank som ikke gjør den levedyktig.
Roar Solheim (25.06.2013)
Linerle unge
I dag skulle jeg ut på sykkeltur, men da jeg kom til sykklene lå det en fugleunge der!! Det er ett linerle rede rett ved siden av så jeg tror det er en linerle. Den virker ganske kvikk men sovner ofte. Jeg har nettopp sjekket om den har brukket noe eller skadet seg alvorlig. Det tror jeg ikke den har. Men hva skal jeg gjøre nå?? Vi har to katter, så jeg vil ikke la den ligge.
H.T. (25.06.2013)
Svar:
Hvis den har fjær og kort stjert, har den trolig forlatt redet og blir foret av sine foreldre. Da må du sette den tilbake der du fant den, slik at foreldrene kan mate den. Hold kattene innendørs, eller sett dem i bånd til ungene kan fly!
Roar Solheim (25.06.2013)
Kull nr.2
Hei, i går forlot blåmeisungene fuglekassen. Vi vasket den etterpå. Og nå lurer jeg på når senest begynner blåmeis eller kjøttmeis sitt andre kull.
A. (25.06.2013)
Svar:
Det kan jeg ikke gi noe eksakt svar på. Kanskje bruker de ikke kassa igjen i det hele tatt, eller de kan komme til å gjøre det. Et annet par kan også bruke kassa, så det er mange muligheter her.
Roar Solheim (25.06.2013)
Skjelden fugl?
Hei!
Vi lurer på hvilken fugl dette er.
Bilde er tatt i Aremark, Østfold, 25.06.2013.
M.B. (25.06.2013)
Svar:
Dette er en tornskate hann - en meget vakker fugl. Jevnt forekommende mange steder, men ikke spesielt tallrik.
Roar Solheim (25.06.2013)
låvesvale
Hei bor på gård med minst 7 låvesvale reir! Men har ennå ikke sett noe til ungene ser låvesvaler hver dag som flyr ut og inn hele tiden. Jeg har funnet minst,3 knuste egg på bakken.
1. Er ikke ungene flygedyktige ennå, og når burde dem være det?
2. hvor mange egg kan det være til sammen i cirka,7 reir?
3.Trur du vi kommer til å få se foreldrene mate ungene på ledninger og liner?
PS.jeg har alltid hatt lyst til å se det:)OG når er neste gang de legger egg?:)
N.N (14.06.2013)
Svar:
I dagens lukkede driftsbygninger så har låvesvalen slitt med å finne reirplasser, derfor var det hyggelig å høre om dine 7 par.
På grunn av langvarig frost og mye tele til langt på vår så er det mange steder i landet lite med insekter, og dermed vil nok svalene slite med å finne nok mat.
Låvesvalen hekker normalt i starten av juni og har i gode år gjerne et kull nummer to i juli/august. Det er mulig at de er litt sene med hekkingen i år slik at ungene først klekker i juli.
Låvesvala legger normalt fem egg, så hvis du har syv par så skal det kunne være ca. 35 egg hos deg.
Svalene ruger i ca. 14 dager og ungene forlater redet etter tre uker. Så i siste halvdel av juli og i august vil du nok få oppleve svaleunger rundt om på din eiendom.
Les mer om låvesvala her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8494Morten Ree (25.06.2013)
Ingen unger i fuglekasser
Jeg har i mange år hatt 4-5 fuglekasser for småfugl og det har vært unger de fleste år i alle kassene, flere typer meis,
spettmeis og fluesnapper. I år så jeg at det var aktivitet
i kassene tidligere, men det har ikke vært noen mating av unger. Har sett noen fluesnappere også i år. Hva kan det komme av at ingen unger er kommet?
T.L. (16.06.2013)
Svar:
Flere steder i landet har vi hatt en streng vinter med veldig mye tele og frost. Dette ser ut til å ha virket inn på mengden insekter og larver, noe som meiser og fluesnappere er helt avhengig av for å fostre opp ungene. Enten kan fuglene ha gitt opp hekking eller at det er døde unger i kassen. Du får ta en titt i fuglekassen for å se hvordan det ligger an.
Morten Ree (25.06.2013)
Kjøttmeisungene dør en etter en
Vi har en fuglekasse med kamera hvor vi kan se døgnet rundt hva som foregår i kassen. Det var 8 egg som ble klekket i månedskiftet mai/juni. Men nå er det bare 2 igjen som lever, 4 døde unger ligger synlig i kassen. Hva skyldes dette? De blir mater med bl.a. solsikkefrø av foreldrene
G.B. (17.06.2013)
Svar:
Hvis det blir kaldt i været og stor mangel på larver og insekter så vil ofte mange insektetere, som meiser og fluesnapper, få problemer med å holde liv i ungene. Normalt så mater kjøttmeisen sine unger med larver og insekter, i mindre grad med frø. Har du sett at kjøttmeisa har brakt solsikkefrø til kassen? Hvis dette har skjedd i stor utstrekning fra ungene var små så tror jeg de får problemer med fordøyelsen.
Morten Ree (25.06.2013)