Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 749 til 48 756 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Egglegging?
hei! jeg lurte på når kjøttmeisen la egg? april eller mai... ? kan de få to kull per år?
H. (14.04.2007)
Svar:
Det kommer an på hvor i landet kjøttmeisene holder til. På Sør- og Vestlandet med tidlig snøbare områder kan kjøttmeisene legge egg allerede i slutten av april, mens de i innlandet og høyere mot fjellet nok ikke legger før langt ut i mai. I vår kommer de trolig til å legge tidlig i hele Sør-Norge, fordi våren er tidlig. De kjøttmeisene som starter først med eggleggingen, kan nok klare å legge to kull og å fostre opp begge ungekullene.
Roar Solheim (14.04.2007)
Nasjonalfugl
Hei.
Jeg går i syvende klasse i barneskolen og har en prosjektoppgave om Egypt. jeg skal blant annet finne ut hva som er den egyptiske nasjonalfuglen. jeg har lest i leksikon og på nettet men kan ikke finne det ut så nå er dere den siste utveien for meg: vet dere hva som er Egypts nasjonalfugl?
L.A. (10.04.2007)
Svar:
Hvis du leter på denne hjemmesiden:
http://www.camacdonald.com/birding/CountryIndex.htm
finner du en oversikt over verdens land og hvilke fugler noen av dem har valgt som nasjonalfugl. Egypt ser ikke ut til å ha valgt seg en egen nasjonalfugl ennå.Roar Solheim (14.04.2007)
Gråspurv vs. Stær
kan stæren og dens valg av redeplass,være en av årsakene til Gråspurvens tilbakegang.færre hekkeplasser p.g.a meneskets nye krav å måter vi bygger og lever på.Økt levestandard mindre toleranse for gratis losjerende som akkuratt Gråspurven er med bråk rett utfor soveromsvinduet.nei,kanskje litt for enkelt,men personlig tror jeg, vi må ta en en god del av "æren" for dette,mer enn både katten og stæren.trist er det.til slutt,finnes det noe svar,hva tenker dere lærde om denne tilsynelatende "mystiske" gåten? hilsen urolig fuglevenn!
F. (13.04.2007)
Svar:
Både stær og gråspurv har gått tilbake i antall. Gråspurven trives fremdeles utrolig godt på gårder hvor det holdes hester, men færre gårdsbruk kan være medvirkende til en generell nedgang hos gråspurven. Stæren vet vi mindre om hvorfor går ned, men det kan være flere årsaker. Et viktig problem er at store stærflokker på overvintring i Europeiske byer har blitt utsatt for regelrett bekjempelse/utryddelse (fordi det blir støy og fugledrit etter de store flokkene når de samles på soveplasser i parker!) - tragisk men sant. Endringer i jordbruksområder kan også bety færre steder hvor stæren kan søke næring.
Roar Solheim (14.04.2007)
dueegg
mine to latterduer har lagt egg for et par uker siden. hvordan vet jeg at egget er befruktet? jeg har prøvd å lyse på egget og har lagt merke til forandring. Er det greit å ha bomull i rede deres eller skal jeg bruke noe annet?
S. (13.04.2007)
Svar:
Hei!
Når det gjelder spørsmål om burfugler, vil vi tipse deg om nettstedene under. Her blir det svart på spørsmål om ulike typer kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
http://www.prydfugler.no/Tore Reinsborg (13.04.2007)
Skjærereir
Hei. Ser av noen av de tidligere innleggene at det ikke er anbefalt å fjerne skjærereir. Vi har imidlertid beskåret vår tuja for å fjerne et skjærereir, da vi ikke ønsker å ha bråket det medfører seg rett utenfor stuevinduet. Ser imidlertid at de bygger på nytt ved siden av, og det er jeg ikke spesielt glad for. Er det noe man kan gjøre for å skremme vekk skjærene? Nå tenker jeg på gamle triks som sølvpapir i treet e.l.? Eller må jeg bare godta at de slår seg ned på nytt?
A. (13.04.2007)
Svar:
Hei!
Skjære-paret vil trolig være tro til sitt territorie og finne seg et annet egnet tre i nabolaget til reirplasseringen, så at skjærene vil bli værende i området må dere antagelig slå dere til ro med.Tore Reinsborg (13.04.2007)
Jeg så en fugl :)
Jeg så en fugl, men vet ikke hvilken.. vet du?
Den var sort, med et rødt og et gult firkantet område på vingene. Den var kanskje på størrelse med en trost. Jeg tror nebbet var sort. Den stod på en stubbe, og stakk nebbet nedi en gang i blandt.. Hadde vært stili å visst hva det var :)
Hilsen Maria
M.B. (12.04.2007)
Svar:
Hei!
Det er ikke godt å si hvilken norsk art du kan ha sett ut i fra din beskrivelse. Av helt svarte fugler med rødt i fjærdrakten, har vi svartspett, men denne har rødt på hodet og uten rødt og gult på vingene. Denne er noe større enn en trost. Så har vi sidensvans, men denne er gråbrun og noe mindre enn en trost. Denne har røde og gule fargetegninger på vingene, men det gule er ikke firkantet. Vi må nok ha mer nøyaktig beskrivelse av fuglen for å kunne si mer om artstilhørighet.Tore Reinsborg (13.04.2007)
Bilde
Har du en link til en side med bilde av en ung havørn? Helst flygende.
N.N (12.04.2007)
Svar:
Hei!
På nettstedet under vil du se en flygende ung havørn:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=1407Tore Reinsborg (12.04.2007)
Spørsmål:
Har vanlige måker som fiskemåke og gråmåke helt hvit underside? Har sett noen på kysten som var helt hvit under vingene, og lurer på om dette bare er gråmake.
T. (12.04.2007)
Svar:
Hei!
Mange måkearter (f.eks. fiskemåke og gråmåke) kan se nærmest helt hvite ut på undersida. Hvis også den ytterste delen av vingen er hvit (håndsvingfjærene) har du trolig sett grønlandsmåke eller polarmåke. Disse artene opptrer regelmessig langs kysten av særlig Nord-Norge om vinteren, og også noen kommer helt ned til det sørlige Norge. Disse to artene hekker i arktiske strøk utenom fastlandet i Norge.Tore Reinsborg (12.04.2007)