Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 543 til 37 550 av totalt 50 356 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Jordugle eller snøugle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
jeg var i Denali NP, Alaska og tok bilde av denne uglen igår. Jeg var sikker på at det var en jordugle og spurte en person der som hadde jobbet som guide i 12 år om han kunne bekrefte det. Han sa at dette IKKE var en jordugle, og var overbevist om at det var en snøugle. Likevel: jeg satt meg ned og så på noen bilder ikveld, og synes fremdeles (med tanke på de svarte merkene på vingene) at dette er en jordugle. Kan du hjelpe meg ut her? tusen takk på forhånd :) mvh Martin

M. (18.07.2013)

Svar:

Nei, dette er HELT TYDELIG en jordugle!!! Selv om bildet er overeksponert, viser flekkene på vingene og det mørkere partiet rundt øynene og halsen at dette er en jordugle.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Sykdom og skader

Skadet gråtrost.

Hei!
Fant i går en skadet gråtrost i hagen. Den hadde blitt jaget og hakket på av skjærer. Den blødde like under øyet. Men det ser ikke ut som om selve øyet er skadet. Har hatt den inne i to nettet nå, og den ser bedre ut. Prøvde å slippe den ut på dagen, den fløy litt men kom ikke langt og ble derfor sittende på bakken. Tok den derfor inn igjen slik at den ikke skulle bli tatt av katter. Har prøvd å gi den bær og den får vann fra en sprøyte. Men vet ikke hvor mye den får i seg og heller ikke hvor mye den skal ha. Jeg lurer derfor på hva slags fór den burde få og hvor ofte/ mye skal fuglen spise og drikke? Og er det riktig og ha den inne til den blir bedre og forhåpentligvis klarer å fly igjen?

Mvh Elise

E. (18.07.2013)

Svar:

Hvis den ikke klarer å fly fordi den er skadet, kan det være fornuftig å holde fuglen i fangenskap og pleie den (men det forutsetter at den ikke er flyveudyktig fordi den er en ungfugl!). Troster kan fores med bær, meitemark, oppbløtt brød/kakesmule, frukt og lignende.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Økologi og atferd

lerkefalk nr.2

Bilde vedlagt spørsmålet

Hurum. lerkefalk med tårnseiler...

N.N (17.07.2013)

Svar:

Lerkefalken er absolutt en dyktig fuglejeger, selv om det ofte går mye i øyenstikkere. Flott dokumentasjon av falk med bytte!

Roar Solheim (17.07.2013)


#Diverse

lerkefalk.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, i går observerte jeg denne falken som jaktet på tårnseilere og svaler. og ikke lenge etter så jeg at den hadde noe som ser ut til å være en tårnseiler i klørne artig observasjon faktisk også litt sjeldent regner jeg med, har hørt at det bare er rundt Ca 50 par her i Norge og minst 30 av de parene hekker i Hedmark som er et godt stykke fra der jeg bor på (Hurum).Har aldri sett lerkefalk her før,! Bare Tårnfalk og Dvergfalk om vårtrekket sender to bilder et uten noe i klørne og et med noe...

N.N (17.07.2013)

Svar:

Artig observasjon og bilde. Lerkefalken er kanskje mer utbredt enn de fleste er klar over.

Roar Solheim (17.07.2013)


#Økologi og atferd

Svane"voldtekt" trekantdrama og fire svaneunger

Idag har jeg tatt bilder av en stor aggresiv hannsvane som kjempet over et stort område (Trosbyfjorden/ Grunnsund 16.07.2013 for å parre seg med en fortvilet hunnsvane. Opptrinnet varte lenge ca. 7 min minst og innblandet var en annen hann?? svane med de 4 ungene. Hunnen kjempet enn innbitt kamp for å komme unna, men den andre hannen tok stadig nye grep rundt halsen hennes og satt spikret til ryggen hennes. Hun skrek veldig stygt og den andre hannen kom med ungene, til unnsetning. Endte med at overfalls"hannen" svømte unna med vingene hevet bakover i bue og familien slapp unna. Er dette vanlig adferd hos svaner. Parrer hanner seg utenfor sesongen som jo er om våren? Kan han ha mistet sin egen kone og kull? Hannen var så innbitt at han trakk henne helt inn til brygga 50 cm fra oss. Takknemmelig for svar.

A.S.B. (17.07.2013)

Svar:

Vanskelig å si sikkert hva som er den bakenforliggende årsaken her. Svaner lever lenge og er ganske territorielle. Den angripende hannen kan ha forsøkt å overta hunnen fra hennes egen make. Det kan også tenkes at det er en tidligere make, selv om dette ikke er vanlig (svanene pleier ikke å bytte partnere utenom hvis en dør).

Roar Solheim (17.07.2013)


#Diverse

Rasert hegrekoloni

Jeg har en hytte i Tvedestrand kommune. Ikke langt fra hytta (100m) har det vært en hegrekoloni de siste 7-8 årene. det har vært en 10-20 voksne hegrer som har hatt reir i toppen på tette grantrær. Men i våres ble disse trærne hugget i forbindelse med en liten flathugst i området. Finnes det noen lover, regler eller forskrifter som beskytter en hegrekoloni? Burde grunneier ( staten) ha spart dette området?

E.R. (16.07.2013)

Svar:

Hvis dette er statlig grunn, så er jeg enig i at staten absolutt burde ha tatt hensyn og unnlatt å felle trærne. Ellers er det ikke sikkert at det er noe ulovlig i trefellingen, så lenge den foregikk utenom hegrenes hekketid. Gråhegrer hekker kolonivis, og vil nok ganske raskt etablere reirkoloni i et annet skogholdt i området.

Roar Solheim (17.07.2013)


#Økologi og atferd

Tårnfalk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har vært så heldig at jeg har kunnet følge et Tårnfalk par gjennom våren og sommeren. Faklene tok i bruk et gammelt kråkereir i ei furu ca 5 meter utenfor stuevinduet mitt!! :) Nå begynner ungene å bli store, og det er 5 stk av dem!! De sitter utenfor reiret og strekker vingene sine og titter inn vinduet det meste av tiden... :) Jeg har et spørsmål: Hvor lenge og hvor ofte er det vanlig at foreldrene forer ungene (ungene nærmer seg en alder av 1 mnd nå)? Det virker som at foreldrene kommer med mat sjeldnere og sjeldnere nå..er det vanlig? Jeg blir jo litt bekymret for falkeungene "mine" når det blir lenge mellom måltidene...

K.A. (16.07.2013)

Svar:

Disse var jo blitt store og fine. Jeg kjenner dessverre ikke til hvor ofte foreldrene forer slike falkeunger, det kommer jo også an på hva slags byttedyr de får tak i. Falkene trenger åpenbart oftere foring hvis de får gresshopper og øyenstikkere enn dersom de får store markmus eller lignende.

Roar Solheim (17.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gjerdesmett variant?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Ser i Gyldendals fugleguide 3.utg 2010 at det finnes noen varianter av gjerdesmett som er litt mørkere. Syns den jeg tok bilde av her virker mer mørk, men det er kanskje denne varianten som er vanlig i Norge? Bilde er tatt i Trondheim i dag.

R.E. (16.07.2013)

Svar:

Dette er nok en helt normalt utseende gjerdesmett.

Roar Solheim (17.07.2013)

««første 37 543 - 37 550 av 50 356 siste»»