Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 176 til 37 183 av totalt 50 005 spørsmål


#Økologi og atferd

Kråkeunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har tatt hånd om denne krabaten fra noen via Facebook, han har vært hos meg 3 dager nå. De som har hatt han reddet han fra et eller annet, de har fostret han opp opp i 3 uker før jeg tok over da de reiste på ferie. Han har fått et rom i kjelleren med diverse kråkefaciliteter, inkl rede i en kurv i taket, greiner etc, spiser bra. Vinduet står litt på gløtt og jeg mater hagens fugler utenfor det vinduet nå slik at de skal bli kjent med han. Blant annet noen kråker. I morgen har jeg tenkt å bygge et påbygg til vinduet med hønsenetting slik at han kan være ute. I dag har han villet ut, flakset på vinduet. Men er usikker på om fjærdrakten er i orden, han ser litt pjuskete ut. HAn flakser, men om han kan fly vet jeg først når han kommer ut i det fri.. Kan dere gi råd om hva jeg kan gjøre her? HAn vil ut, men kan jeg slippe han fri? Virker fjørdrakten i orden? Mvh Else

E. (19.07.2013)

Svar:

Dette er en kråkeunge som har fått veldig lite mat under oppveksten, og har fått store svakhetssoner uten farge i fjærdrakten. Det er ganske vanlig å se kråkeunger med noe hvitt i vingefjærene, men denne hadde veldig mye. Slike gir grunnlag fopr feiloppfatningen hos noen av at de "helt sikkert" har sett en kryssning mellom kråke og skjære (!). Vingefjærene ser store nok ut til at den kanskje kan begynne å fly, men fordi fjærene er av dårlig kvalitet kan det hende at dette er en fugl som må pleies lenge.

Roar Solheim (19.07.2013)


#Økologi og atferd

Vann til måkeunge

Hei,vi har en måkeunge utenfor vidusrekken vår i 7. etg. Utenfor vinduene er det en liten "balkong" som den oppholder seg på. Vi har begynt å mate den da det i starten ikke så ut som den hadde foreldre i nærheten. Disse er nå på plass. Vi har satt ut en skål med vann. Vi vet ikke om den får i seg noe av dette, og lurer nå på hvor mye vann en måke må drikke for å overleve?

N.N (19.07.2013)

Svar:

Vanskelig å si. Mange fugler får i seg nok vann via maten de spiser, men hvis de finner ferskvann kan det hende at de likevel drikker litt. (Kanskje de bare synes det er godt??)

Roar Solheim (19.07.2013)


#Fugleforing

Foringplass

Hei! Tusen takk for svaret!

Jeg har allerede løset dette problemaet :) Og det virker! Det har blitt midre søling (kanskje 2-3 frø), og de kan sitte og spise på foringautomat, og avføring samler ikke seg der,men faller på bakken, og vannet samler ikke seg der. Alt som det var før,men uten sølingen.:)
Jeg har prøvd både nettingautomater og andre automater, hvor de kan sitte på pinne og hente frøene fra automaten. Men det virket ikke. Pilfinkene plukket ut mat og kastet den på bakken uansett. Kanskje de er skapt slikt? Når de søler maten på bakken, deler de den med de andre.

N.N (19.07.2013)

Svar:

Grunnen til at mange fugler "søler" mat, er at de fra naturen er kostnadseffektive. De forsøker hele tiden å finne de frøene som gir mest mat i forhold til tiden det tar å skrelle" dem, derfor kaster fuglene ut mange frø før de velger ett. Selv om de sitter midt i matfatet, er det vanligvis også en kostnad forbundet med det å spise - nemlig at du må holde utkikk etter farer som rovfugler og rovpattedyr. Derfor denne innebygde adferden med å bruke minst mulig tid for håndtering av de enkelte frøene, og altså utkasting og søling av mat.

Roar Solheim (19.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

På tur på Håkøya i Tromsø kommune søndag 14.7.13 så jeg en fugl jeg ikke hadde sett før, den var ganske stor, større enn en kråke, lang, slank. Fargen var lysbrun, grå, når den satt så jeg at den hadde en hvit og sort og blå farge på rygg, ved siden av hverandre, ned mot stjerten. Hadde dessv ikke fotoapp.med meg.

N.N (16.07.2013)

Svar:

Vanskelig å si sikkert ut i fra denne beskrivelsen alene. Kan det ha vært en gråhegre?

Roar Solheim (18.07.2013)


#Diverse

Måkeunge

Kan en måkeunge på 3-4 uker klare seg selv, hvis den settes ut ved sjøen/fjæren ? Den har ferdig utviklet fjærdrakt, men er ikke så veldig flink/villig til å fly. Den er foreldreløs, og søsknene ble hakket ihjel av andre måker og kråker. Eller bør eg ha den en stund og fore den ? med hva og hvor lenge isåfall ? Ingen ønskesituasjon dette, men fikk den i hende fra noen som hadde reddet den fra den sikre død, men som ikke hadde mulghet til å hjelpe den videre. Bløthjerta meg tok over... ;)

N.N (18.07.2013)

Svar:

Den må nok fores flere uker etter at den er helt godt flyvedyktig for å kunne klare seg selv.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Diverse

Fugleunge funnet!

Hei!
Min sønn som bor i overgang mellom åker, utmark og skog har funnet en fugleunge som lå på bakken. Ingen synlige spor etter foreldre og ved viltnemndas råd om å sette den opp i et tre, falt den bare ned igjen. Han mater den nå med en blanding av kokt egg og insekter blandet i vann og den ser ut til å trives. Den får mat hver 2 - 3 time og sover i en liten teppekledd kasse - men helst i sofaen på et håndkle!
Spørsmålet er hva det er for en fugl: Den er helt svart/mørk med et lite, kort, litt buet nebb. Nebbet er svart med et bittelite hvitt felt like innunder. Det er tynne, tynne hvite tegninger oppå hodet og ytterst på vingene samt vingefeste. Den er på størrelse med en svale, selv om det klart er en unge (når den blir sluppet fra håndhøyde flakser den, men det går nedover). Vingene er så lange at de "står litt opp", like lange som halefjærene. Håper at du vet hva det er for en fugl. Hva tenker du om matblandingen - og ikke minst - hva i all verden skal man gjøre med stakkaren etter hvert? Takknemlig for svar!

M.L. (18.07.2013)

Svar:

Her trengs et fotografi for å si sikkert hva dette er, og hvordan den kan fores.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Fugleforing

Foringplass

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har kjøpt den fuglemateren (se bildet), og jeg håpet at pilfinker ikke ville søle så mye på bakken. Jeg har mange meiser, stillits og grønnfinker, og jeg vil ikke miste deres besøk på grunn av pilfinkene. Hvordan kan jeg jage pilfinker? Eller hvordan jeg kan lage noe under åpningen slikt så at avføringen vil ikke samle seg på, men frøene vil samle seg der? Eller hva kan spise grønnfinker men ikke pilfinker?

På forhånd takk!

Anna

N.N (18.07.2013)

Svar:

Du klarer neppe å lage noen innretning eller finne for som holder pilfinkene unna, mens de andre kommer til forplassen. Det beste er å ikke benytet slike forautomater som dette, men nettingautomater for meiseboller og jordnøtter slik at ikke fugleskitt samler seg på automaten. Mat uten frøskall gir mindre søl.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Sykdom og skader

Vingeskade

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne ungen har vi hatt her noen dager. Den sleper høyre vinge, men kan fly korte strekninger. De klarer også å komme seg opp i trær. Den kommer nok nærmere hus og folk enn slektningene sine, men stikker kjapt av om vi kommer for nær. VI har tro på at den vil klare seg med det den viser å mestre nå. Er vi for optimistiske, tror dere?

N.N (17.07.2013)

Svar:

Dette er en ung gråspurv. Den er lett å hjelpe med foring med brødsmuler, havregryn og korn, så denne har all mulig sjanse til å komme seg og overleve hvis dere bidrar med litt støtteforing.

Roar Solheim (18.07.2013)

««første 37 176 - 37 183 av 50 005 siste»»