Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 158 til 37 165 av totalt 50 019 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulirisk eller grønnsisik?

Min sønn fant denne døde fuglen på hytta i Son. Han er veldig nysgjerrig på hva slags fugl det kan være? Den er 10-11 cm. Han synes den ligner en gulirisk, men nebbet stemmer liksom ikke helt... Eller er det bare en grønnsisik?

I.H. (25.07.2013)

Svar:

Her er det ikke med noe bilde, så spørsmålet lar seg ikke besvare.


..... Bildet senere sendt på e-post viser en grønnsisik.

Roar Solheim (25.07.2013)


#Diverse

Måltrost

Fann en måltrost som drev å hoppet på skogsveien. Den klarer ikke fly, og den har ikke serlig god balanse. Eg tok med fugelen heim,tok den i ett but med fuglemat,fluger,blåber(leste at de spiste det?)vann og noen bjørkegreiner den kan evt gjømme seg under elr stå på.
Spørsmålet mitt er nå,skal jeg vente å sjå om den blir bedre,eller skal jeg sleppe den ut i de fri?
Folk eg spør sier bare at den kommer til å dø uansett hva jeg gjør..jeg trenger hjelp!

N.N (25.07.2013)

Svar:

Det ville hjelpe med et bilde som viste riktig alder på fuglen. Det er vanskelig å vurdere om den faktisk er skadet, eller bare ustø fordi den er ung og kanskje utsultet.

Roar Solheim (25.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trenger hjelp til å artsbestemme denne fuglen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, regner med at dette er en piplerke, men hvilken av dem?

N.N (25.07.2013)

Svar:

Dette ser mest ut som en heipiplerke, men jeg får ikke dobbeltsjekket med litteratur for øyeblikket.

Roar Solheim (25.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl har denne sittet på

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant denne fjæra i en kantsone mellom myr og skog.Hvilken fugl er denne fjæra fra?

A.N.L. (25.07.2013)

Svar:

Dette er en håndsvingfjær fra en kattugle.

Roar Solheim (25.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem type fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Min mann Morten tok bilder av en liten fugl i går. Vi har sjekka alt vi har av fuglebøker, men finne rikke ut hva slags type dette er. Noen som kan hjelpe oss med det

H.H. (25.07.2013)

Svar:

Dette er en fugl i ungfugldrakt. Mistenker at det er en jernspurv, men har ikke fuglehåndbøker her jeg er nå, slik at jeg ikke får dobbeltsjekket.

Roar Solheim (25.07.2013)


#Diverse

Måkeunge del II

Bilde vedlagt spørsmålet

Da har jeg tatt i mot måkeungen nevnt under her. Den var mindre enn jeg trodde. Jeg er redd for at de som har tatt den med seg kan ha gjort en tabbe, foreldrene var sannsynligvis i nærheten. Uansett, han spiser bra og er meget vital. En fuglekjennervenn av meg mener vi bør prøve å sette den ut igjen der de studentene fant den, og se om foreldrene dukker opp. Det vil da ha gått litt over to døgn. Dette er i byen, men i et område som er forholdsvis rolig og skjermet for trafikk. En stor plass utenfor bygget der. Jeg turde ikke sette den sammen med kråken siden den er så liten, så den bor på badet i en diger plastkasser med plen, sand og steiner og et lite fat som fungerer som bade- og lekedam. Så vi tenkte å prøve å finne foreldrene. Et alternativ 2 kan kanskje være å se om måkene ved sjøen hvor jeg bor har unger på samme alder, og sette han ut der og krysse fingene? Alternativ 3 er at han bor her til han kan fly, men vil han klare seg da? Hva er best for dyret?

Ellers - er takk for at dere er tilgjengelige med råd for oss som ikke vet så mye, fagkunnskap er uvurderlig!!

E. (25.07.2013)

Svar:

Denne var nokså nyklekket, ja. Dersom foreldrene har flere unger på stedet, så vil det nok kunne gå å sette den tilbake. Men hvis dette var eneste unge, kan foreldrene ha gitt opp siden de da har hatt to døgn uten avkom til stede, og de kan ha innstilt seg på at årets ungeproduksjon var feilslått. I så fall må dere sitte på avstand med kikkert og følge med på om foreldrefuglene dukker opp. Det vil neppe fungere å sette ungen ut sammen med fremmede unger - de voksne kan kjenne igjen sine egne unger og oppdage at en fremmed har dukket opp, en som de vil jage unna, eller at på til kanskje kan hakke i hjel.

Roar Solheim (25.07.2013)


#Fuglekasser

Tårnseiler-kasse (for denne sommeren)

Vi har i en årrekke hatt besøk av tårnseilere, som har hatt rede under hustaket. Etter renovering for et par år siden, har åpningen de brukte blitt tettet igjen. Men fuglene kommer fortsatt tilbake hver sommer, og virker som om de leter etter åpningen...

Er det lurt å henge opp en tårnseiler-kasse under takrennen? Må denne vedlikeholdes/tas ned hvert år? Er det for sent å bestille en slik for årets sesong? Hva er i så fall beste og kjappeste mulighet for å kjøpe (ønsker ikke bygge selv)?

J. (25.07.2013)

Svar:

Hvis seilerne leter etter sitt gamle innflyvingshull, så vil de nok lett kunne ta i bruk en ny seilerkasse. Det er nok for sent for dem å kunne hekke i år, men dersom du raskt får opp en kasse, så vil seilerne registrere at den er der og vende tilbake neste sommer. Hvis du leter på fuglevennsidene, finner du PDF dokumenter med de tidligere utgavene av bladet Fuglevennen. Ett av disse heftene har med bilder og beskrivelse av seilerkasser.

Roar Solheim (25.07.2013)


#Diverse

Fjerne reir

Hei. Vi har to reir (sannsynligvis gråspurv) oppunder taket. Når kan vi fjerne disse? Det har vært aktivitet der hele sommeren, og er det fortsatt. Barnet vårt som sover i vogn på terassen på dagtid har plutselig fått gjentagende insektbitt (tross insektsnetting) - kan det ha kommet fuglelopper i vogna? Jeg er ivrig etter å få fjernet reirene så fort som mulig, men vil såklart ikke forstyrre hekkingen.

N.N (24.07.2013)

Svar:

Insektbittene kan vel så gjerne komme fra knott - de er små og kan krype gjennom insektnetting. Gråspurvene kan ha flere kull gjennom sommeren, så da må du faktisk kunne komme til og se selve reirene slik at du ser at det ikke er egg eller unger i dem.

Roar Solheim (24.07.2013)

««første 37 158 - 37 165 av 50 019 siste»»