Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 063 til 37 070 av totalt 50 012 spørsmål «forrige neste»
Hva slags fugl tror du det kan være?
Hei! Jeg var på en skogstur i går å hørte en merkelig fuglelyd jeg aldri har hørt før. Det hørtes ut som en hes og grov lyd som var blanding av padde og kråkelyd. Jeg gikk nærmere lyden å så fuglen satt i toppen av et tre. Den hadde like langt nebb som en rugde. Lurer på hva slags fugl det var jeg så. Mvh Torun
T. (31.07.2013)
Svar:
Jeg kjenner ikke noen fugler som lager lyd som passer til din beskrivelse. Det eneste som kan komme i nærheten (i min oppfattelse av lyder), kan kanskje være en gråhegre, men den er mye større enn noe jeg ville sammenligne med en rugde mht nebbet.
Roar Solheim (05.08.2013)
Kråkebestanden i Norge
Hei. Jeg har lest på nettet at kråkebestanden er stor, og at de har tenkt å redusere bestanden på grunn av at den er en stor plage. Er dette sant, har man lov til å redusere kråkebestanden, eller er dette på grensen til faunakriminalitet?
A. (05.08.2013)
Svar:
Hvem er "de" som du refererer til? Som regel er det jegere som "beklager" seg over at det er for mange kråker, og som vil sette i gang slike bestandsreduksjoner. Men det er ikke noen forvaltningspolitikk at kråker skal reduseres. Men det er heller ikke ulovlig å jakte kråker i lovlig jakttid, selv om bakgrunnen dessverre er et slikt hat-forhold til en naturlig forekommende fugleart.
Roar Solheim (05.08.2013)
Glente?!
Hei, jobber på en båt i Nordsjøen, og observerer stadig ulike fugler. I dag observerte vi det jeg mener må ha vært en Glente. Fikk ikke tatt noe godt bilde, men beskrivelse og sammenligning på internett stemmer svært godt. Den var også merket, med gul merke på høyre vinge, og et hvitt/lilla merke på venstre vinge. På det gule sto det "40" og på det hvite/lilla sto det "8C". Er det noe merke register hvor det går an å finne ut mer om denne fuglen? Den ble observert ca 113 nautiske mil vest for Stavanger i posisjon N58*32,0` E 002*10,7`
R.O. (31.07.2013)
Svar:
Vingemerkingen tyder på at det er en glente du har sett, for så vidt jeg kjenner til er det ikke andre rovfugler som er merket med denne metoden på våre breddegrader. Jeg har videresendt din melding til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.
Roar Solheim (05.08.2013)
Når tar måkeungen til vingene?
Et måkepar har hatt rede på taket av kontorbygget vårt i år. Men de siste par ukene har imidlertid ungen, som er blitt ganske så stor, i stedet vært å finne på bakken. Der går den rundt dagen lang og piper. Det er en voksen måke borte hos den i blant. Den voksne er ikke særlig større, det er bare fjærdrakten som skiller dem (vokser de så fort??).
Ungen ser ikke skadet ut men tar heller aldri til vingene, bare rusler rundt her og piper. Skal det være slik?
A. (05.08.2013)
Svar:
Ja, dette høres nokså normalt ut. Selv etter at måkeungene er flyvedyktige, eller nesten flyvedyktige, blir de matet en stund av de voksne fuglene, og de tigger derfor etter mat (det er den pipelyden dere hører). Men innen en uke burde denne ungen kunne ta seg en flyvetur.
Roar Solheim (05.08.2013)
trekkfugler
1) ca hvor høyt flyr de ulike trekkfuglene? er det slik at de minste fuglene flyr lavest?
2)er det fugler som trekker til Asia (feks India) om vinteren?
mvh kjetil
N.N (05.08.2013)
Svar:
Spurvefugler flyr som regel lavt, fra i bakkehøyde og opp mot kanskje 100-200 m over bakken. Gjess og svaner er kanskje de som kan fly høyest, opp mot 8000 - 10000 m over havnivå! Rovfugler, traner, pelikaner og storker trekker ved å stige på oppadstigende varmluft, for så å seile i trekkretningen ned mot bakkenivå. Disse kan kanskje stige til et par tusen meter før de seiler av sted.
Mange spurvefugler trekker i SØ-lig retning, og overvintrer dermed i sydlige deler av Asia. Fugler som flyr øst for India, er utsatt fordi de kan bli fanget og spist av mennesker, i tillegg til sine naturlige fiender.Roar Solheim (05.08.2013)
Gulpebolle
Fant denne gulpebollen på Golsfjellet i sommer, 950 m.o.h i skogs/myrterreng. Er det mulig å si noe om hva som kan ha gulpet opp denne? Som du kan se av bildet, inneholder gulpebollen bl.a. vepselarver og deler av et vepsebol. Har observert jordugle her tidligere i sommer.
P. (05.08.2013)
Svar:
Nei, dette var så uvanlig at jeg ikke kan si noe om hvem som kan ha lagt fra seg dette. Det er vanligvis vepsevåk som spiser vepsebol, men de sluker ikke hele boldeler som her, men plukker ut store larver, en for en. Dette ser nesten ut som at det er "spydd opp" eller spyttet på, av et pattedyr. Kanskje kan det være en grevling som har tatt for seg av bolet?
Roar Solheim (05.08.2013)
Fiskemåse med hovudskade
Fann ein skada fiskemåse på ein sterkt trafikkert veg for ei veke sidan. venstre veng hang ned, den klarte ikkje og orienteree seg og tippa rundt heile tida. Hadde sår oppe på hovudet, på høgre sida, litt blod.
Tok han med heim og sette den i stort hundebur og gav oppbløytt kattemat og rå fisk. veterinær kunne ikkje finne brudd i venga og vi skulle sjå det an.
Etter ei veke kan fuglen i perioder samle begge vengene på ryggen, men når den står virker det som den støtter seg på venga. Den er veldig ustø, og detter om kull.
hadde vannbalje inn til den i går, men den kan ikkje symje, vart kliss våt og sterten låg langt ned i vatnet som ein flottør.
Tenker at den har kræsja i ein bil og fått ein hovudskade.
Er i tvil om det er rett og la den få fortsette.
Den eter godt, og ligger mykje og sover. Steller seg ikkje så eg ser.
Buret står ute under tak, slik at den har utsikt.
U.V. (05.08.2013)
Svar:
Dette høres ikke altfor bra ut. Når fuglene ikke klarer å stå å egne bein, har de ofte fått indre skader i ryggen, og kan ha ødelagt deler av nervene. I så fall blir de ikke bra igjen. Hvis denne fuglen ikke viser noen tegn til bedring i løpet av noen dager, bør den derfor sannsynligvis avlives.
Roar Solheim (05.08.2013)
Kan dette være en Gulirisk hunn
Så denne fuglen midt i Sogn og fjorande den 26.07 og tror den kan være en Gulirisk
N.N (05.08.2013)
Svar:
Nei, dette er en grønnsisik.
Roar Solheim (05.08.2013)